Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet ja raaistuneet" – iso osa ensihoitoalalla työskentelevistä saa jopa tappouhkauksia

Väkivaltatilanteet ensihoitotyössä ovat lisääntyneet ja raaistuneet, tiedottaa sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy. Tämä ilmenee Tehyn, Suomen Ensihoitoalan Liitto SEHL:n, Suomen Pelastusalan Ammattilaiset SPAL:n ja Suomen Sopimuspalokuntien Liitto SSPL:n toteuttamasta laajasta Ensihoitoalan väkivalta -kyselystä, johon vastasi tiedotteen mukaan kaikkiaan 1 939 henkilöä.

Järjestöjen mukaan väkivalta on arkipäiväistynyt ja korjaavien toimia ei yhteiskunnan puolelta ole saatu. Lähes kaikki vastaajat (Tehy ja SEHL 97 prosenttia vastaajista, SPAL 89 prosenttia vastaajista) olivat kokeneet kerran tai useammin ensihoitotyössä väkivaltaa tai sen uhkaa. Väkivallan kokemukset olivat lisääntyneet kahden vuoden takaisesta.

Sanallinen uhkailu ja uhkaava käytös on tiedotteen mukaan lähes jokapäiväistä. Lähes 40 prosenttia vastaajista on saanut tappouhkauksia tai uhkailussa on ollut mukana teräase (30 prosenttia) tai ampuma-ase (9 prosenttia), kerrotaan tiedotteessa.

Ilmoituksen väkivaltatilanteista oli tehnyt noin puolet vastaajista, joille se oli mahdollista. Kaksi vuotta aiemmin ilmoituksen oli tehnyt vain 18 prosenttia. Ongelmallista on, että ilmoitusten tekijät kokevat, ettei se johda mihinkään. Työnantajalla pitää olla keinot puuttua ilmenneeseen väkivaltaan tai sen uhkaan ja tehdä tarvittaessa asiasta rikosilmoitus.

Väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneen ensihoitajan asian saattaminen tuomioistuimen käsiteltäväksi edellyttää rikosilmoituksen tekemistä. Vaikka poikkeamailmoituksia työpaikalla oli tehty aiempaa selvästi enemmän, rikosilmoitusten tekeminen oli kuitenkin kyselyn mukaan vähentynyt vuodesta 2018. Järjestöjen mukaan tämä kertoo turhautumisesta siihen, että rangaistukset työtehtävissä kohdatusta väkivallasta ovat erittäin lieviä.

Kyselyn mukaan 56 prosenttia kaikista vastaajista oli saanut työnantajan järjestämää koulutusta uhka- ja väkivaltatilanteisiin.

Järjestöt vaativat, että päättäjät ottavat tilanteen vihdoin vakavasti ja ryhtyvät konkreettisiin toimiin. Järjestöt esittävät kannanotossaan kolmea toimenpidekokonaisuutta, jotka on käynnistettävä välittömästi: Kansallinen ohjelma ensihoidon työturvallisuuden parantamiseksi, rikoslain rangaistusasteikon tiukentaminen sekä väkivallan syiden tunnistaminen ja panostaminen ennaltaehkäisyyn yhteiskunnassa laajasti.

Rikoslain rangaistusasteikoin tiukentamisella järjestöt viittaavat siihen, että ensihoitotyötä tekeviä kohtaan kohdistuvasta väkivallasta tulee langettaa tuomiot kuten virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.