Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Influenssarokote loppui lääketukusta, myynti apteekeissa ennätyksellistä – "Kysyntä on ollut erittäin suurta koronapandemian vuoksi"

Kausi-influenssarokotteet ovat hupenemassa kovaa vauhtia apteekkien hyllyiltä. Tiettävästi myöskään jotkin yksityispuolen terveysalan yritykset eivät enää tahdo saada kausi-influenssarokotetta mistään. Yliopiston Apteekin viestintäjohtaja Jenni Tyrni sanoo, että kausi-influenssarokotteiden kysyntä apteekeissa on ollut tänä syksynä poikkeuksellisen suurta.

– Tarkistin asian, ja meidän kaikissa 17 toimipisteessä kausi-influenssarokotetta on vielä saatavilla. Kysyntä on ollut erittäin suurta koronapandemian vuoksi. Asiakkaat ovat sanoneet, että he ottavat nyt kausi-influenssarokotteen senkin vuoksi, ettei heidän ole sitten mahdollista sairastua samanaikaisesti koronavirustautiin ja influenssaan, Tyrni kertoi keskiviikkona.

Koronakäyrä lähti nousuun – suurin osa saa tartunnan perheen parissa

Suomen Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kertoo kuulleensa ennätysmäisen kovasta kausi-influenssarokotteiden kysynnästä apteekeista.

– Olen kuullut myös, että kausi-influenssarokotteet olisivat jo loppu apteekkien käyttämistä lääketukuista, koska tilaukset rokotteista tehtiin jo alkuvuodesta, Kostiainen sanoo.

Lääketukku Tamron viestintäpäällikkö Outi Puolakan mukaan heillä ei tällä hetkellä ole saatavilla kausi-influenssarokotetta.

– Kausi-influenssarokotteiden määrästä ja saatavuudesta Suomen markkinoilla vastaavat rokotteiden valmistajat. Tamro toimii kausi-influenssarokotteiden jakelijana apteekkeihin, Puolakka sanoo.

Riskiryhmiin kuuluvat suomalaiset saavat kausi-influenssarokotteen julkisen terveydenhuollon kautta, työterveyshuolto rokottaa niin ikään ison osan suomalaisista.

– Valtaosalla on joku lähipiiriin kuuluva ihminen, jolle influenssa on vaarallinen perustaudin vuoksi. Lähipiiriin kuuluvat ovat oikeutettuja maksuttomiin influenssarokotuksiin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön ylilääkäri Hanna Nohynek.

Iso osa suomalaisista saa kausi-influenssarokotteen työterveyshuollossa.

– Apteekeista rokotteita ostavat yksityiset terveydenhuoltoalan yritykset, mutta myös yksittäiset ihmiset. Rokotteen ostamiseen tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti, rokote pistetään terveydenhuollossa, Jenni Tyrni jatkaa.

Kausi-influenssarokotteiden ennakkotilaukset tehtiin jo alkuvuonna ennen koronaviruspandemian alkamista.

– Yleensä kausi-influenssarokotteet ovat riittäneet, mutta nyt voi olla, että ne joistakin apteekeista loppuvat jossain kohtaa. Vaikka rokotteet loppuisivat apteekeista, niitä saa julkisesta ja yksityisestä terveydenhuollosta, Tyrni tietää kertoa.

"Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan" – Oletko muistanut ottaa rokotteen tätä vakavaa sairautta vastaan?

THL:n Hanna Nohynekin mukaan THL on hankkinut 1,7 miljoonaa pistettävää kausi-influenssarokotetta ja 116 000 nenäsumuterokotetta, eli siis saman määrän kuin viime kaudella.

Voisiko THL myydä kausi-influenssarokotteita apteekkeihin, jos ne eivät muualta niitä enää saa?

– Kansallisen rokotusohjelman rokotteita ei saa myydä eteenpäin Suomessa, Nohynek vastaa.

Myös yksityiset terveydenhuoltotoimijat hankkivat rokotteita apteekeista, voisivatko he ostaa THL:n saamia rokotteita?

– Kunta voi tehdä sopimuksen yksityisten kanssa kansallisen rokotusohjelman rokotteiden antamisesta, mutta säännöt ovat tiukat: tällaisesta rokotuksesta ei saa periä maksua ja annettu rokotus pitää merkitä potilaskertomukseen. Rokotustoimella pitää myös olla siitä vastaava lääkäri ja rokottajan pitää olla käynyt läpi riittävä koulutus, Nohynek selostaa.

Koronarokote halutaan valmiiksi ennätysajassa – kilpajuoksu aikaa vastaan on niin kovaa, että yksi yhtiö on tuottanut rokotettaan jo kesästä asti, vaikka myyntilupaa ei vielä ole

"Pieni flunssa" paljastui koronaksi – Nasima Razmyarilla on koronavirustartunta

Puhelinajanvaraus influenssarokotuksiin ruuhkautui, myös rokottajista pulaa – Maisan kautta onnistuu parhaiten

Rokotebusseista tunnettu yritys avaa ”kivijalkakaupan” Helsingin ydinkeskustaan – näin se toimii