Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä vakava sairaus on jo jopa 500 000 suomalaisella – taustalla lihavuutta ja alkoholin käyttöä

Lihavuus ja diabetes aiheuttavat alkoholin lisäksi eniten vakavia maksasairauksia Suomessa.

Ylipaino ja liikkumattomuus aiheuttavat rasvan kertymisen rasvakudokseen ja maksaan. Kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvasoluista, puhutaan rasvamaksasta.

Arvioiden mukaan jopa puolen miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut, kertoo Munuais- ja maksaliitto.

Tällä viikolla vietetään Maksaviikkoa ja Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että rasvamaksan parasta ehkäisyä ja hoitoa ovat terveelliset elintavat.

Haitallisinta maksalle on ylipainon ja alkoholin yhdistelmä.

– On arvioitu, että Suomessa jopa 40 prosenttia edenneestä maksakirroosista johtuisi alkoholin ja metabolisten tekijöiden eli tyypin 2 diabeteksen, ylipainon, korkean verenpaineen ja poikkeavien lipiditasojen yhteisvaikutuksesta, sanoo tiedotteessa gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg HUS Vatsakeskuksesta.

Ei-alkoholiperäiseen rasvamaksaan liittyy suurentunut kuolleisuus ja kuoleman riski kasvaa fibroosin eli sidekudoksen lisääntymisen myötä.

– Vähäinen alkoholinkäyttö eli korkeintaan kaksi annosta päivässä ei näytä aiheuttavan maksan rasvoittumista, mutta jos maksa on jo rasvoittunut, vähäinenkin alkoholinkäyttö näyttää pahentavan rasvoittuneen maksan fibrotisoitumista eli arpeutumista, Åberg toteaa.

Rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen ja sidekudoksen kertymisen maksaan sekä maksakirroosin.

Se on myös maksasolusyövän tärkein syy. Rasvamaksa on pitkään oireeton ja ensimmäiset oireet voidaan huomata, vasta kun syöpä on jo kehittynyt.

Rasvamaksaan ei ole vielä tehokkaita lääkkeitä, mutta vaikeasti ylipainoisilla laihdutusleikkauksesta on saatu hyviä tuloksia.

– Ei-alkoholiperäisen rasvamaksataudin parasta hoitoa on elintapojen muutos. Laihdutus parantaa maksan kuntoa suorassa suhteessa painon laskuun. Maksan rasvapitoisuutta pienentää sekä kestävyysliikunta että lihaskuntoharjoittelu, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta.

Erityisen haitallista maksalle on tyydyttyneen rasvan sekä sokerien runsas käyttö.

Rasvamaksan ehkäisyssä olennaista on pitää paino normaalina ja välttää varsinkin vyötärölle kerääntynyttä rasvaa.

Liikunta hillitsee rasvan kertymistä maksaan, vaikka paino ei putoaisikaan. Alkoholinkäyttö kannattaa pitää kohtuullisena.