Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksiöt kallistuneet Helsingissä vauhdilla viime vuosina – pääkaupunkiseudun ulkopuolella hintojen nousu hyvin pientä

Yksiöt ovat kallistuneet Helsingissä huomattavalla vauhdilla verrattuna yksiöihin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Reilussa viidessä vuodessa yksiöiden hinnat Helsingissä ovat nousseet 27 prosenttia. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella yksiöiden hinnat ovat nousseet vain 0,5 prosenttia.

Tiedot ilmenevät pankkiryhmä OP:n asuntomarkkinakatsauksesta. Sen mukaan vuodesta 2015 lähtien asunnot ovat muutenkin kallistuneet Uudenmaan lisäksi vain Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Koronaepidemia pudotti asuntokauppaa keväällä, mutta normaalitasolle on palattu nopeasti, OP tiedottaa. Pankkiryhmän ekonomistit arvioivat hintojen nousevan tänä vuonna noin prosentin viime vuodesta.

– Usein ajatellaan, että pienten asuntojen hinnat nousevat koko pääkaupunkiseudulla, mutta nousua vetävät nimenomaan Helsingin yksiöt. Muualla pääkaupunkiseudulla yksiöiden hinnat itse asiassa kehittyvät melko samaa tahtia suurempien asuntojen hintojen kanssa, sanoo  OP:n ekonomisti Joona Widgrén tiedotteessa.

Helsingissä kysyntä on kohdistunut voimakkaasti yksiöihin, mutta viime aikoina on Widgrénin mukaan ollut viitteitä myös siitä, että kiinnostus isompiin asuntoihin olisi kasvussa.

Helsinki on myös asuntosijoittajien suosikkikaupunki. Tilastokeskuksen arvion mukaan sijoitusasunnoiksi myydyistä yksiöistä viime vuonna noin joka viides sijaitsi Helsingissä. Helsingin jälkeen seuraavaksi eniten sijoitusasuntoja on Tampereella ja Turussa.

Pienet asunnot myös maksavat ostajien tulotasoon nähden Helsingissä enemmän kuin muualla Suomessa. Keskimääräisellä nettokuukausipalkalla saa helsinkiläisyksiöstä 0,4 asuinneliömetriä, kun koko maan vastaava luku on 0,9.

– Vaikka näyttää siltä, että yksiöiden ja suurempien asuntojen välinen hintaero kasvaa hitaammin kuin vielä viime vuosikymmenen alussa, on ero silti suurentunut tasaisesti. Pienten ja suurempien asuntojen hintatasot ovatkin eriytyneet selvästi, Widgrén sanoo.

Pääkaupunkiseudulla myös omakotitalojen hinnat alkoivat nousta viime vuoden alussa, mutta kehitys näyttää nyt taittuneen.