Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorisopoliisi Marko "Fobba" Forss nuorten tekemistä vakavista rikoksista: "Erittäin harvinaisia" – Silti Suomessa vangitaan vuosittain noin 40 alaikäistä

Nuoret ja rikollisuus: Rikosten esitutkinnan aikana poliisi käyttää usein vankilan sijaan matkustuskieltoa rikos- ja päihdekierteessä olevien nuoriin.

Teini-ikäinen tyttö vangittiin muutama viikko sitten epäiltynä poliisin puukotuksesta Helsingin keskustassa lokakuussa. Tapausta tutkitaan murhan yrityksenä. 16-vuotias poika vangittiin tällä viikolla epäiltynä taposta. Mies kuoli viime viikonloppuna Vallilassa puukotuksen seurauksena.jen

Helsingin poliisi oikoo rajuja väitteitä pelkoa herättävistä katujengeistä – "Mukana saattaa olla tavallisia nuoria"

Nuorten tekemät erittäin vakavat rikokset ovat olleet viime viikkoina otsikoissa. Helsingin poliisin nuorisoryhmän rikoskomisario Marko "Fobba" Forss sanoo, että edellä mainitut rikostyypit nuorten tekeminä ovat harvinaisia.

– Erittäin harvinaisia. Varsinkin, että poliisiin kohdistetaan väkivaltaa, se on äärimmäisen harvinaista.

Forss toimii tutkinnanjohtajana teinitytön puukotusepäilyssä.

Lue: Poliisipuukotuksesta epäilty 15-vuotias tyttö on edelleen vangittu – Tätä tuomiosta voi alaikäiselle seurata

Nuorten tekemissä rikoksissa Helsingissä ei tänä vuonna ole ollut erityistä piikkiä.

Ongelma ovat syrjäytyneet lapset.

– Viime vuonna työmäärään tuli kesällä piikki kun tapahtui useita ryöstöjä. Tänä vuonna samantapainen rypäs on sijoittunut syksyyn. Ryöstöjä tehdään porukalla ja ne tulevat meille ryppäinä, Forss sanoo.

Yleisimpiä rikosepäilyt nuorilla ovat ryöstöt, näpistykset, varkaudet, pahoinpitelyt ja liikenteeseen liittyvät rikkomukset.

Suomessa vangitaan vuosittain keskimäärin noin 40 alaikäistä eli 15-17-vuotiasta nuorta rikoksesta epäiltyä.

– Kaikki riippuu rikoksen vakavuudesta ja siitä, mikä lapsen tilanne on. Jos kyse on sotkemisvaarasta, halutaan nuori tavallisesti pitää vakavissa rikosepäilyissä eristettynä muista rikoksen selvittämistarpeen takia. Jos taas kyse on karttamisvaarasta, niin minusta se on enemmän lastensuojelun asia, Forss sanoo.

Karttamisvaaralla tarkoitetaan, että epäilty lähtee pakoon tai karttaa esitutkintaa, oikeudenkäyntiä tai rangaistuksen täytäntöönpanoa.

– Itse painotan aina sitä, että sossun puolelta pitäisi löytyä resursseja ja keinoja nykyistä enemmän. Hatkalaisia ei esimerkiksi saa pitää kiinni, vaan heitä pitää suostutella mukaan. Sellainen ei vaan kaikkien osalta toimii. Lapsille pitäisi pystyä asettamaan rajat myös lastensuojelun toimesta, Forss sanoo.

Poliisille kirjattiin viime vuonna Helsingissä noin 900 hatkahakua eli karkausta lastensuojelulaitoksista.

– Se on äärimmäisen huolestuttava ilmiö. Samalla se liittyy myös vangitsemistarpeeseen. Jos sijoitettu ja rikoksia tekevä nuori ei pääse eho-jaksolle, hän voikin joutua vangituksi.

Eho- eli erityinen huolenpito on kokonaisvaltainen hoitomuoto, jossa vakavasti oirehtivien nuorten mielenterveys-, päihde- tai rikoskierre pyritään katkaisemaan.

Rikostapausten esitutkinnan aikana poliisi käyttää usein vankilan sijaan matkustuskieltoa rikos- ja päihdekierteessä olevien nuoriin. Nuoren tulee olla sovitusti tietyssä paikassa. Luvattomasta poistumisesta seuraa toimenpiteitä poliisin toimesta.

– Itse pidän matkustuskieltoa tehokkaana. Jos sä hatkaat, niin siitä on lastensuojelulaista poiketen seurauksia. Lapsi yleensä pidätetään ja mahdollisesti vangitaan, jos hän hatkaa lastenkodista matkustuskiellon aikana, Forss jatkaa

Erityisen huolissaan nuorisopomo on pienestä ryhmästä nuoria.

– Ongelma ovat syrjäytyneet lapset, jotka ovat lastensuojelun asiakkaina, käyttävät päihteitä ja tekevät rikoksia.

Näihin nuoriin lastensuojelu ei pääse poliisin mukaan tarpeeksi tehokkaasti väliin.

– Siinä vaiheessa, kun ongelmaan aletaan puuttua, pitäisi olla käytössä normaalia lastensuojelutoimia järeämpiä paikkoja, joita ei ole riittävästi. Nuoren pitäisi päästä eho-jaksolle, mutta sinne ei helposti pääse.