Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Axl Smithin salakatseluoikeudenkäynti: Uhrien nimiä lipsahti julkiseen tuomioon – KKO ei muuttanut käräjätuomarin sakkotuomiota

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut paljon mediahuomiota saaneessa juontaja Axl Smithiin liittyvässä salakatseluoikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeuden käräjätuomarin tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. KKO piti hovioikeuden tuomion ennallaan.

Vahinko pääsi tapahtumaan epähuomiosta johtuen.

Käräjätuomari oli määrännyt, että asianomistajien henkilöllisyys oli pidettävä salassa myös tuomiossa. Tuomari laati tuomiosta salassa pidettävän ja julkisen kappaleen. Julkiseen tuomioon jäi kuitenkin epähuomiossa seitsemän arkaluonteisen oikeudenkäynnin uhrien henkilötietoja, vaikka näin ei olisi pitänyt ja käräjäoikeuden tiedottaja lähetti virheellisen version noin 140:lle tiedotusvälineen edustajalle.

Tuomari korjasi virheensä heti sen huomattuaan ja poisti nimet.

Lue: Oikeus: Salaisten nimitietojen lipsahtaminen Axl Smith-tuomioon johtui inhimillisestä virheestä – muutoksia luvassa

Smith tuomittiin helmikuussa 2017 yhteensä 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta ja kahdesta yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan.

Lue: Seksikumppaneita salaa kuvannut Axl Smith oikeudessa – syyttäjä vaatii kovempaa rangaistusta

Lue myös: Axl Smithin tuomio ei muuttunut hovissa – salakatselusta vuoden ja kahden kuukauden ehdollinen tuomio

KKO katsoi, että käräjätuomari oli paljastanut salassa pidettävän tiedon hyväksyessään julkisuuteen tarkoitetun tuomion. Käräjätuomarin vastuuseen ei vaikuttanut se, ettei hän ollut itse lähettänyt tuomiota eteenpäin. KKO:n mukaan tuomari oli menetellyt huolimattomasti salassapitomerkintöjä tarkastaessaan. Tekoa ei voitu pitää vähäisenä, koska sen seurauksena asianomistajien arkaluonteisia tietoja oli päätynyt laajalle toimittajien joukolle.