Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Omista rahoista ja varallisuudesta ei haluta puhua edes läheisille – nuorelta polvelta avoimuutta kuitenkin löytyy enemmän

Kaksi kolmesta suomalaisesta ei pukahda rahoistaan edes läheisilleen. Yleisesti omaisuudesta ja varakkuudesta puhuminen nähdään helposti kerskailuna ja etenkin suurista tuloista ei kerrota mitään.

Puhumattomuus on kuitenkin muuttumassa nuoremman polven myötä.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan vain joka kymmenes yli tuhannesta vastaajasta keskustelee mielellään rahasta läheistensä kanssa. Kolmannes puhuu rahasta jokseenkin mielellään.

Sen sijaan peräti 55 prosenttia vastaajista sanoo, ettei rahasta puhuminen innosta heitä lainkaan tai hyvin vähän.

Rahasta tai omaisuudesta puhuminen on suomalaisille yhä tabu. Oman tilisaldon, palkan tai omaisuuden määrän kertominen nähdään yhä helposti kerskailuna, jota suomalaiset haluavat välttää viimeiseen asti. Näin uskoo psykoterapeutti Maarit Lassander.

– Tämä on varmasti sekä kulttuuri- että perinnekysymys. Meillä ei ole ollut rahasta puhumisen perinnettä. Suomessa rahasta tai omaisuudesta puhuminen on nähty ylpeilynä tai rehvasteluna, Lassander sanoo LähiTapiolan tiedotteessa.

Lassanderin mukaan esimerkiksi palkasta puhuttaessa pienistä tuloista on helpompi puhua. Sen sijaan suurista tuloista vaietaan tyystin.

Lassander tunnistaa itsekin epämiellyttävän tunteen, joka esimerkiksi oman palkan kertomiseen liittyy.

Nuoremmat suomalaiset eivät kuitenkaan koe rahasta puhumista yhtä epämiellyttäväksi kuin vanhemmat.

Kyselyn nuorimmista vastaajista, 18-24 -vuotiaista peräti 62 prosenttia sanoi puhuvansa rahasta vähintään jokseenkin mielellään. Yli 65 -vuotiaista vastaajista osuus on puolet pienempi.

– Nykyisillä nuorilla ja teini-ikäisillä on hyvin erilainen suhtautuminen talouteen kuin esimerkiksi omalla ikäpolvellani. Nuoret ovat selvästi avoimempia. Toki meneillään on iso boomi sijoittamisen, säästämisen ja taloustaitojen esille tuomiseen, Lassander toteaa.

Rahaakin vaikeampi teema on omaisuus. Omasta varallisuudestaan on valmis keskustelemaan lähipiirinsä kanssa hieman enemmän kuin joka neljäs vastaaja eli 27 prosenttia. Valtaosa näistäkin vastaajista keskustelee aiheesta vain jokseenkin mielellään.

Varallisuus herättää helposti kysymyksen, että onko se itse ansaittua vai helposti perittyä tai muuten saatua. Hyvin monet suhtautuvat aiheeseen varovasti, jotta ei tulisi negatiivista palautetta.

Yhtä hankalaa on puhua sijoitustensa saavutuksista. Kyselyn yli 800 sijoittajasta 27 prosenttia kertoo vähintään jokseenkin mielellään sijoitustensa määrän, arvokehityksen sekä omat onnistumiset tai epäonnistumiset.

LähiTapiolan teettämä Arjen katsaus -kysely tehtiin syys-lokakuussa ja siihen vastasi 1 070 henkilöä.