Pääkirjoitus: Tiukka vaalitaisto oli yllätys, vaikka ei oikeasti ollut

Karri Kannala on Helsingin Uutisten päätoimittaja. Johanna Erjonsalo
Karri Kannala

Karri Kannala

Tätä kirjoittaessani on torstai ja kello lähestyy ilta viittä. Yhdysvalloissa lasketaan parhaillaan presidentinvaalien ääniä. Varmoja valitsijamiehiä on tällä hetkellä 253 demokraattien Joe Bidenille ja 214 republikaanien Donald Trumpille.

Ennusteen mukaan myös tärkeä Arizona olisi menossa Bidenille – tosin tilanne on tasoittunut ja tulos ei ole varma. Varmaa ei torstaina ollut vielä mikään, vaikka etu Bidenilla olikin. Kun luette tätä nyt lauantaina voi tilanne olla mikä vain: presidentiksi voi olla valittu Biden tai Trump, tai sitten asiassa ei vieläkään ole varmuutta. Toivotaan, että viimeinen vaihtoehto ei ole toteutunut.

"Viikon kuumin puheenaihe on ollut Donald Trump ja hänen valintansa USA:n presidentiksi. Asiaa on päivitelty, kommentoitu ja kauhisteltu niin sosiaalisessa mediassa, kahvipöydissä kuin makuukammareissakin. Iästä riippumatta kaikki puhuvat Trumpista.

Trumpin voitto tuntuu tulleen koko Suomelle täytenä yllätyksenä. Tämä on sinänsä käsittämätöntä, koska viimeisissä kannatusmittauksissa ennen äänestyspäivää Trump oli Hillary Clintonia perässä vain muutaman prosenttiyksikön, siis virhemarginaalin sisällä. Tästä huolimatta valtaosa oli varmoja siitä, että Clinton voittaa ja pesee Trumpin myös tärkeissä vaa’ankieliosavaltioissa.

Virhearvion suuruutta alleviivaa se, että erittäin populistisen kampanjan tehneen Trumpin tiedettiin viime hetkillä kosiskelevan epävarmoja ja niin sanotusti nukkuvia äänestäjiä. Heidän painoarvonsa ei kannatusmittauksissa juuri näy, mutta vaalipäivänä se konkretisoitui."

Edellinen sitaatti oli lainaus neljän vuoden takaisesta pääkirjoituksestani. Nyt saman voisi toistaa – toki Clinton pitää vaihtaa Bideniksi, eikä voittaja välttämättä ole Trump. Mutta media, galluplaitokset ja iso osa eurooppalaisista menivät samaan miinaan, eivätkä huomioineet Trumpin populistisen kampanjan vaikutusta nukkuviin äänestäjiin, vaan tuudittautuivat omaan toiveajatteluunsa.

Toki vaalien tasaisuus ja Trumpin mahdollisuus voittaa eivät tulleet niin puskista kuin viimeksi, mutta tulivat kuitenkin. Trumpin mahdollisuuksien ennakkoaliarviointi pelasi myös suoraan hänen pussiinsa – hän sai vain paremman syyn syyttää mediaa ja kannatusmittauksia valheista ja asenteellisuudesta.

Vaalitaistossa oli yksi iso hyvä puoli: se osoitti, että demokratia toimii, vaikka itse Trumpin kampanja oli kuvottavan populistinen ja täynnä valheita. Äänivaltaa käytettiin Yhdysvalloissa enemmän kuin koskaan ennen.

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut