Malmilla terveyspalveluiden myllerrys: Uusi 450-paikkainen sairaala rakennetaan terveysaseman tontille – jättiterkkari tulossa

Terveyspalvelut: Sairaalaan tulossa osastoja Suursuon sairaalasta ja Malmin vanhasta sairaalasta. Lähes 450-paikkaisessa sairaalassa ei ole leikkaustoimintaa.

Malmin nykyisen terveysaseman paikalle rakennetaan sairaala. Malmin Uusi sairaala -nimeä kantavan rakennuksen alustava valmistumisvuosi on 2030. Vanha terveysasema puretaan.

– Tavoitetilana on, että terveysasema puretaan vuonna 2027. Aikataulu riippuu Malmin alueelle mahdollisesti rakennettavan terveys- ja hyvinvointikeskuksen aikataulusta. Kaavaa ei vielä ole, kertoo erityissuunnittelija Riina Kotaviita.

Tällä hetkellä Malmin terveysasema toimii poikkeuksellisesti koronaterveysasemana.

Malmin nykyistä terveysasemarakennusta päästään purkamaan, kun Malmin uusi terveys- ja hyvinvointikeskus on valmistunut. Uusi jättiterveysasema rakennetaan aseman kupeeseen Pikkalantielle varatulle tontille ja se valmistuu sinne aikaisintaan vuonna 2027. Malmille keskitetään todennäköisesti myös Puistolan ja Suutarilan terveyspalvelut. Jakomäkeen saattaa jäädä oma pisteensä.

Malmin uuteen sairaalaan on siirtymässä 84 sairaansijaa Suursuon sairaalasta ja Malmin vanhan sairaalan eli rakennus numero 18:n sairaansijat. Yhteensä paikkoja uudessa sairaalassa on 448.

– Tavoitteena on, että sinne saadaan uusia sairaansijoja, joilla pystytään vastaamaan Helsingissä kasvavaan tarpeeseen lyhytaikaisista sairaansijoista, sanoo Kotaviita.

Sairaalaan on tulossa akuuttigeriatrista eli ikäihmisten kuntoutusta sekä kirurgista jatkohoitoa. Leikkaustoimintaa siellä ei ole.

– Sairaalaan tulee samantyyppistä toimintaa kuin mitä Malmin sairaalan rakennus 18:ssa ja Suursuon sairaalassa nyt on, tiivistää Kotaviita.

Rakennus 18 puretaan sen jälkeen, kun sen toiminnot ovat siirtyneet uuteen sairaalaan.

7-osastoisen sairaalan rakentaminen on tällä hetkellä tarvekuvausvaiheessa.

– Se että tulevatko osastot sitten limittäin, lomittain tai päällekkäin, se pitää katsoa kaavatyön yhteydessä, Kotaviita jatkaa.

Lisäselvityksiä tehdään vuoden 2021 aikana.

– Silloin pyritään saamaan arkkitehtitoimiston hahmotelma, mitä tontille mahtuisi ja minkä näköistä.

Lähivuosina myös Malmin nykyisen terveysaseman vieressä olevaa Malmin päivystyssairaalaa ollaan laajentamassa. Hankkeelle on alustavasti varattu 10,2 miljoonaa euroa. Laajennus valmistunee vuonna 2030.

Helsinki on lähivuosina uudistamassa terveysasemaverkostoaan. Suunnitelmissa on vuoteen 2028 mennessä sulkea kymmenen pientä terveysasemaa ja siirtää niiden toiminnot isoihin terveys- ja hyvinvointikeskuksiin.

Lue: Helsinki sulkee lähivuosina 10 pientä terveysasemaa – Palvelut siirtyvät terveys- ja hyvinvointikeskuksiin

Isojen keskusten etuna on se, että kaikki terveys- ja hyvinvointipalvelut ovat saman katon alla. Lisäksi pienet asemat ovat suuria haavoittuvaisempia, mikäli asemalla on esimerkiksi pulaa henkilökunnasta.

Uusi sairaala

Terveysaseman paikalle sairaala – terveysasema puretaan

Malmin terveysaseman paikalle aiotaan rakentaa sairaala.

Nykyinen terveysasema puretaan.

Terveysasemalle on alustavasti varattu tontti Malmin aseman kupeesta Pikkalantieltä.

Terveysaseman on tarkoitus muuttua isoksi Malmin terveys- ja hyvinvointikeskukseksi.

Helsingissä monia pieniä terveysasemia ollaan lähivuosina sulkemassa.

Terveyspalvelut keskitetään isoiksi terveys- ja hyvinvointikeskuksiksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut