Raha: Helsingissä on 68 000 ihmistä, jotka eivät maksa tuloveroa. Määrä räjähti pari vuotta sitten.
”Nollaveroa” maksavien helsinkiläisten määrä on yli kahdeksankertaistunut viiden vuoden aikana. Vuonna 2018 Helsingissä asui 68 154 ihmistä, joilla oli tuloja, mutta ei lainkaan tuloveroa tai ennakonpidätyksiä.
Vuonna 2014 määrä oli vain 7 068. Tiedot selviävät tilastoista, jotka Helsingin Uutiset pyysi Verohallinnosta.
Taustalla räjähdysmäiseen kasvuun ovat muun muassa veronkevennykset, kuten Yle-veron poistuminen pienituloisimmilta. Yle-veron alarajaa nostettiin vuosina 2016 ja 2018. Myös veromuotoisiin sairausvakuutusmaksuihin on tullut muutoksia.
– Yle-veron pudotuksesta hyötyneet ihmiset ovat esimerkiksi nuorta porukkaa, kuten opiskelijoita, sanoo ekonomisti Aki Savolainen Verohallinnosta Helsingin Uutisille.
Tuloveroa täytyy maksaa, jos tulot ovat noin 15 625 euroa vuodessa.
Verohallinnon tilastojen mukana puolet ihmisistä, jotka eivät maksa tuloveroa ovat nuoria ja eläkeläisiä.
Kotitalousvähennys ei ole mahdollinen pienituloisille.
– Jonkin verran on myös äitiyslomalla olevia. Alaikäisillä tulot saattavat olla pieniä kesätyöansioita ja opiskelijoilla pelkkää opintorahaa, Savolainen sanoo.
Pyöreän nollan tulovero voi löytyä myös isotuloisilta. Savolainen pitää tätä mahdollisena, jos pääomatulon saaja on vähentänyt luovutustappionsa aiempien vuosien verotuksessa, eikä hänellä ole ansiotuloja.
Tilastoissa näkyy, että tuloveroa maksamattomien määrä on noussut myös sellaisina vuosina, kun Yle-veroon ei ole tehty muutoksia. Savolainen uskoo, että määrä ei tule lähivuosina merkittävästi nousemaan.
– Verotukseen ei ole tehty sellaisia muutoksia, hän sanoo.
Uudellamaalla oli 166 364 tulonsaajaa, jotka eivät maksaneet tuloveroa. Uutissuomalainen kertoi tiistaina, että koko Suomessa oli yli 600 000 ihmistä, jotka eivät maksaneet lainkaan tuloveroa.
Yleveron pudotuksesta hyötyneet ihmiset ovat nuorta porukkaa.
Savolainen pohti Uutissuomalaisen haastattelussa, onko Suomen verotus oikeudenmukaista.
– Esimerkiksi kotitalousvähennys ei ole mahdollinen pienituloisille. Toisaalta pienituloisten kannustaminen työhön on vaikeaa pelkillä veromuutoksilla. Siksi hallitus on lisäämässä esimerkiksi työttömien ohjauspalveluita, Savolainen sanoi Uutissuomalaiselle.