Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistövälittäjä iskee luvut pöytään: Lehtisaaren tonttivuokrat ovat kohtuuttomat verrattuna Helsingin tasoon – "He tulevat aiheuttamaan suuria taloudellisia ongelmia ihmisille"

Tonttivuokra: Kiinteistövälittäjä pitää Lehtisaaren hintasoa poikkeuksellisen kohtuuttomana. Hän uskoo, että moni jää asuntoloukkuun.

Lehtisaaressa on tällä hetkellä myynnissä vajaa 30 asuntoa. Suurin osa niistä on isoja perheasuntoja. Moni yrittää myydä asuntoaan, koska ei välttämättä enää pysty maksamaan kaikkia asumiskuluja.

Jos omasta asunnostaan ylipäätään tahtoo luopua, se on maanvuokrien korotusten vuoksi ollut haastavaa. Pienet asunnot kyllä ostetaan, mutta monet isot asunnot ovat olleet pitkään myynnissä, kertoo yrittäjä ja kiinteistövälittäjä Janne Kumpulainen Kiinteistömaailmasta.

Hän laskee hinta-arvion tuottoarvomenetelmällä 100-neliöiselle Lehtisaaren asunnolle, jossa tonttivuokra on seurakuntayhtymän asettama 9 euroa ja hoitovastike 3 euroa per asuinneliö kuukaudessa. Asunnon hinnaksi tulisi noin 170 000 euroa.

– Kun niitä on perinteisesti myyty 400 000 eurolla, niin onhan tilanne aivan karmea. Sillä hinnalla ei saa Munkkiniemestä mitään. Munkkivuoresta saisi 25-neliöisen yksiön, Kumpulainen sanoo.

Hän uskoo, että monet jäävät asuntoloukkuun ja pakkorealisointeja voi olla edessä.

– Toivon syvästi, että Vantaan seurakuntayhtymä löytäisi ulkopuolisen tahon, joka antaisi näkemystä, mikä on kohtuullista ja mikä ei. Tuolla tavalla he tulevat aiheuttamaan valtavalle määrälle ihmisiä suuria taloudellisia ongelmia, hän toteaa.

Kumpulainen ei keksi Helsingin seudulta yhtäkään esimerkkiä, jossa maanvuokra olisi 9 euroa, kuten pahimmillaan Lehtisaaressa neljän vuoden päästä on.

– Esimerkiksi Munkkiniemi ja Niemenmäki ovat hyvin samantyyppisiä alueita kuin Lehtisaari. Siellä tonttivuokrat ovat noin 3 euroa per asuinneliö kuukaudessa, hän sanoo.

Anja, 92, läväytti pöytään "järjettömän" laskun – pelkää että 3100 euron eläkkeestä jää elämiseen vain 300 euroa

Helsingissä on puhuttu linjauksesta, jossa kaupungin vuokratontit määrittyisivät markkinahinnan mukaan. Jos linjaus tulee voimaan, joidenkin alueiden tonttivuokrien hinnat voivat nousta.

– Siltikin vuokrat jäävät noin viiteen euroon, Kumpulainen arvioi.

Kumpulaisen mukaan Lehtisaaren torni on hyvä esimerkki siitä, mikä Lehtisaaren todellinen vuokrataso on.

– Siellä tonttivuokra alkaa viitosella. Uudiskohteen ratkaisuilla kokonaisvastike saadaan pidettyä 7 eurossa. Kukaan ei rakentaisi sinne, jos jäljelle jäävä kustannusosa ei kata edes rakennuskustannuksia.

Kumpulainen on toiminut Kiinteistömaailmassa vuodesta 2005 lähtien. Hän sanoo, että Vantaan seurakunnan 5 prosentin tuottovaade on perusteeton. Vantaan seurakuntayhtymän johtajan mukaan Lehtisaaren tontit on laskettu samalla laskentakaavalla kuin muillakin seurakunnan omistamilla mailla esimerkiksi Vantaalla.

– Seurakunnan tuottovaade on niin raju, että jos tätä käytettäisiin tyhjään rakentamattomaan tonttiin, ei sille löytyisi rakennuttajaa. Asuntojen vuokratuotot alueella liikkuvat alle 4 prosentin tasossa ja tällä tuottovaateella myyntitilanteessa tontit herättäisivät niin rajua kysyntää, että todennäköinen kauppa tehtäisiin 2,5–3 prosentin tuottovaateella, Kumpulainen selventää.

Taloyhtiöt ovat vieneet asian maanvuokrista hovioikeuteen.

Asukkaat eivät luovuta oikeustaistelussa seurakuntia vastaan – "Meitä rasittaa se, että Lehtisaaresta tehdään varakkaiden asuinalue"