Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vältä tekemistä, jossa ollaan lähekkäin, lauletaan tai huudetaan" – Nyt tuli THL:n pikkujouluohjeet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkistanut ohjeensa tulevaa pikkujoulukautta silmälläpitäen. Ohjeissa muun muassa lukee, että "Vältä tekemistä, jossa ollaan lähekkäin, lauletaan tai huudetaan." Ohjeet löytyvät tämän jutun lopusta. Pikkujouluja viettävät esimerkiksi monenlaiset ystävä-, harraste- ja työporukat. Meno pikkujouluissa voi äityä varsin villiksi, näin on tapahtunut perimätiedon mukaan ainakin menneinä vuosina.

– Poikkeuksellisena aikana hauskat yhteiset hetket ja kokemusten jakaminen ovat tärkeitä jokaiselle. Siksi sosiaalista kanssakäymistä ei kannata kokonaan ohittaa, vaan suurille kokoontumisille voi keksiä turvallisia vaihtoehtoja, sanoo johtaja Mika Salminen THL:n tiedotteessa.

– Jos työ- tai harrastusporukka juhlii pienissä, alle 10 ihmisen ryhmissä, pienenee myös riski, että kaikki organisaation työntekijät tai joukkueen jäsenet sairastuvat tai ovat yhtä aikaa karanteenissa. Tärkeää on, että ryhmät pysyvät eri tiloissa, Salminen muistuttaa.

Pikkujoulujen järjestämisessä on hyvä muistaa samat periaatteet kuin muissakin korona-ajan kohtaamisissa: tärkeintä on huolehtia 1–2 metrin turvavälistä, noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskiä hihaan tai nenäliinaan. Kasvomaskia kannattaa käyttää sisätiloissa. Oireisena pienenkään porukan kokoontumiseen ei tule osallistua, vaan silloin on paikallaan hakeutua koronatestiin.

Yhteisten kokoontumisten suunnittelussa on tärkeää huomioida oman alueen viranomaisten antamat ohjeet ja suositukset, jotka riippuvat epidemian vaiheesta. Epidemian leviämisvaiheessa kunnat voivat suositella rajoituksia myös yksityistilaisuuksien osallistujamääriin.