Vesihuolto lujilla korona-aikana: maskit ja hygieniatuotteet nostivat pumppaamotukosten määrän viisinkertaiseksi

Pääkaupunkiseudun viemäriverkosto on ollut keväästä asti lujilla tukosten vuoksi.

Koronaviruksen torjuntaan käytettyjä maskeja ja muun muassa puhdistuspyyhkeitä päätyy vessanpyttyjen kautta verkostoon, jossa ne tarrautuvat jätevesipumppujen juoksupyöriin ja aiheuttavat pumppaamotukoksia.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) pumppaamotukosten määrä lähti nousuun keväällä ja kasvoi nopeasti viisinkertaiseksi.

Tilanne ei ole helpottunut vielä puolen vuoden jälkeenkään. Se näkyy HSY:n tavallisten huoltotoimien viivästymisenä, kun tukosten aukaisu sitoo työvoimaa.

Pumpputukokset on avattava nopeasti, jotta vältytään jäteveden ylivuodoilta ympäristöön.

HSY:n alueella on 553 jätevedenpumppaamoa, joissa on vaihteleva määrä pumppuja.

Ruoantähteet oli ennen yleisesti tapana vetää alas pöntöstä, mutta nykyisin suuri osa asukkaista toimii jo siinä asiassa oikein ja laittaa ne pytyn sijaan biojätteeseen, toteaa HSY:n ympäristöasiantuntija Heini Snellman.

– Viemärietiketistä on kuitenkin vielä epätietoisuutta. Edelleen meillä jätevedenpuhdistamolla vieraileville ryhmille voi tulla yllätyksenä, että muun muassa käsipaperit, vanut ja ruoantähteet todella aiheuttavat haittaa viemärissä, Snellman sanoo HSY:n tiedotteessa.

Tällä haavaa näkyvimmät ongelman aiheuttajat viemäriverkostossa ovat hygieniatuotteet, jotka tukkivat jätevesipumppuja. Puuvilla- tai muovituotteet eivät hajoa viemäriin päätyessään.

Vessapaperia lukuun ottamatta muut paperilaadut eivät myöskään sovellu viemäriin, sillä ne eivät hajoa matkalla jätevedenpuhdistamolle.

Jos roskiin yhdistyy viemärissä rasvaa ja öljyisiä marinadeja, roskista muodostuu pahimmillaan isoja möykkyjä.

HSY muistuttaa asukkaita, että pyttyyn ja viemäriin ei kuulu laittaa mitään ylimääräistä. Ainoastaan pissaa, kakkaa ja vessapaperia, sekä pesuvesiä.

Wc:ssä kannattaa olla roskakori, jotta käytetyt kertakäyttöiset kasvomaskit, hanskat ja kuituliinat päätyvät niille oikeaan paikkaan, eli sekajätteeseen.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden jätevedenpuhdistamoille saapuu vuosittain yli tuhat tonnia sinne kuulumatonta roskaa, joka päätyy lopulta monen työlään vaiheen jälkeen poltettavaksi jätevoimalaan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut