Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syömisen taito vaatii rytmiä ja rentoutta – heikkotaitoisia vaanivat kakkostyypin diabetes ja keskivartalolihavuus

Syömisen taito on yhteydessä pienempään keskivartalolihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen riskiin, kertoo uusi StopDia-tutkimus.

Syömisen taidossa korostuvat myönteinen suhtautuminen syömiseen, erilaisten ruokien hyväksyntä, syömisen sisäinen säätely, syömiseen keskittyminen ja säännöllinen ateriarytmi.

Tutkimukseen osallistui 3 147 kohonneessa diabetesriskissä olevaa suomalaista aikuista vuosien 2016-2019 välisenä aikana.

Tutkimuksessa käytettiin ravitsemusterapeutti Ellyn Satterin kehittämää Syömisen taito -mittaria.

Lähtötilanteessa 37 prosenttia osallistujista määriteltiin syömisen taitoisiksi. Muihin verrattuna he söivät enemmän kasviksia, pähkinöitä, kasvis- ja kalaruokia, ja vähemmän prosessoituja lihatuotteita, sokeri- ja rasvapitoisia leivonnaisia tai pikaruokaa. Lisäksi syömisen taitoiset olivat fyysisesti aktiivisempia ja heillä oli parempi unen laatu kuin niillä, joilla oli heikompi syömisen taito.

Kakkostyypin diabeteksen ilmaantuvuuden kannalta merkittävää oli, että syömisen taito oli yhteydessä pienempään keskivartalolihavuuden, metabolisen oireyhtymän ja plasman korkean triglyseridipitoisuuden riskiin.

Syömisen taitoisilla myös tyypin 2 diabetesdiagnoosin saaminen oli epätodennäköisempää kuin muilla. Lisäksi syömisen taitoisilla havaittiin pienempi kahden tunnin plasman glukoosipitoisuus glukoosirasituskokeessa, pienempi paastoinsuliinipitoisuus sekä parempi insuliinisensitiivisyys.

Syömisen taidon yhteys metabolisiin tekijöihin välittyi erityisesti painon kautta.

Tutkimuksessa havaittiin, että erityisesti säännöllinen ateriarytmi ja syömiseen keskittyminen edistivät terveyttä.

Tutkija Kirsikka Aittola ehdottaakin, että riskitekijöiden pienentämiseksi elintapaohjauksessa tulisi kiinnittää huomiota erityisesti riittävän ajan varaamiseen ruokailuun sekä säännölliseen, itselle hyvää tekevän ruoan valitsemiseen ja suunnitteluun.

– Tulokset ovat siksi merkittäviä, koska ne auttavat ymmärtämään ruokavalintojen taustalla vaikuttavia tekijöitä erityisesti tyypin 2 diabeteksen riskissä olevilla, joita yli 30-vuotiaista suomalaisista naisista on 22 prosenttia ja miehistä 28 prosenttia, Aittola sanoo hankkeen tiedotteessa.

– Syömisen taitoa voitaisiin käyttää elintapainterventioissa ja terveydenhuollossa arvioitaessa keskeisiä tyypin 2 diabetesriskin ja terveyttä edistävien elintapojen taustalla vaikuttavia tekijöitä.