Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona perui pikkujoulut – Ravintolapomo: "Se näkyy sillä tavalla, että niitä ei ole"

Pikkujoulukausi on ravintoloille yksi vuoden paras juhlasesonki. Tänä vuonna on toisin. Moni yritys on perunut pikkujoulunsa.

Helsingissä useaa ravintolaa pyörittävän Ravintolakolmion kentän johtaja Joonas Keskinen arvioi, että koronalla on ollut pikkujouluihin suorastaan lamauttava vaikutus.

– No se näkyy sillä tavalla, että niitä ei ole. Kaikki isot tilaisuudet on tältä vuodelta peruttu. Se tekee ison loven, kun niitä ei ole.

Varauksia on tänä vuonna ollut reilusti yli puolet vähemmän verrattuna edeltäviin vuosiin. Keskimääräinen pikkujouluseurueen koko on nyt noin 10 henkeä.

– Kuluttaja-asiakkaat liikkuvat vielä, mutta hekin normaalia vähemmän. Jotkut yritykset ovat peruneet henkilökunnan pikkujoulut, mutta ihmiset voivat pienemmissä ryhmissä tulla illallistamaan työnantajan kustannuksella, Keskinen kertoo.

Tänä vuonna pikkujouluja järjestetään jopa etänä. Yritykset ovat tilanneet ravintolasta työntekijöiden koteihin pikkujoulukasseja.

– Sitten pikkujouluja pidetään Teamsin välityksellä, toteaa Keskinen.

Ravintolakolmion ravintoloita Helsingissä ovat muun muassa ravintola Lasipalatsi ja Meripaviljonki, Graniittilinna, Paasin kellari, Weruska ja Juttutupa.

Laajasalon ravintola Pallogrillin pikkujoulukausi näyttää hiljaiselta.

– Näyttää siltä, että kausi ei ole vielä alkanutkaan. Viime vuonna varauksia oli tähän aikaan huomattavasti enemmän, kertoo ravintolapäällikkö Satu Serenius.

Varauksia on tullut "jonkun verran", pääasiassa viikonloppuihin. Liikkeellä tuntuu olevan enemmän ystäväporukoita, vähemmän yrityksiä. Serenius arvelee, että koronarajoitukset saattavat vaikuttavaa juhlijoiden määrään.

– Aukioloajat saattavat myös vaikuttaa. Suljemme kello 23. Anniskelu päättyy jo kello 22.

Aikaisempina pikkujouluina ravintolassa on ollut 50–100 hengen pöytävarauksia. Tänä vuonna isoja varauksia ei ole.

Suurista työnantajista ainakin Elisa kertoo peruvansa pikkujoulunsa.

– Olemme päättäneet, että koronatilanteen vuoksi emme kokoa ihmisiä yhteen pikkujouluihin. Muistamme henkilöstöä muulla tavoin, sanoo henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho.

Ranta-aho ei kerro julkisuuteen, mitä tavoin työntelijöitä muistetaan, sillä sitä ei ole kerrottu vielä työntekijöillekään.

Pikkujoulukauden kuivuminen koronan vuoksi kasaan lyö kovaa ravintoloihin.

– Nyt ollaan kaukana normaalista pikkujoulukaudesta. Kysyntää on jonkun verran ja se keskittyy viikonloppuihin, sanoo Matkailu- Ja Ravintolapalveluiden (MaRa) toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lappi kannustaa ihmisiä ravintoloihin viettämään pikkujouluja myös tänäkin vuonna.

– Nyt ei ole mitään syytä, miksi ravintolaan ei voisi lähteä juhlimaan. Siellä on turvallista olla.

Koronavirustartuntoja tai -altistumisia on todettu erityisesti ruokaravintoloissa vähän.

– Viestit on se, että asiakkaat voivat tuntea olonsa turvalliseksi ravintoloissa, kun he noudattavat annettuja ohjeita, Lappi jatkaa.