"Elävää shakkia, jossa pelkällä fysiikalla ja tekniikalla ei pärjää" – 18-vuotias Akseli Heinämaa aloitti miekkailun 5-vuotiaana

– Miekkailu on minulle osa elämää ja arkea. Se on johdattanut minut siihen mitä tänä päivänä olen, Kruununhaassa aina asunut nuori miekkailija Akseli Heinämaa tunnustaa.

Miekka osui käteen Errol Flynnin innoittamana viisivuotiaana.

Menestynyt miekkailija valittiin keväällä Olympiakomitean Pohjoisen nuoret tähdet -pilottihankkeeseen. Hanke on tarkoitettu nuorille kesäolympialajien urheilijoille, jotka edustavat ikäluokkansa kansainvälistä huippua.

Heinämaa on ehtinyt jo maistaa menestystä; 17-vuotiaiden sarjassa napsahti viime vuonna MM-kisojen kolmostila, paras saavutus on kuitenkin Italiassa 20-vuotiaiden sarjassa -19 saavutettu EM-kisojen 8. sija vasta 17-vuotiaana.

– MM- ja EM-kilpailuja järjestetään joka vuosi. Tulevana keväänä kisakalenterissa näkyvät ainakin toistaiseksi molemmat U20-arvokisat.

Miekkailu on vaativa laji.

– Kilpailupäivä kestää aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Päivän aikana miekkaillaan ensin alkuerät, joissa on yleensä 6–7 ottelua miekkailijaa kohti ja tämän jälkeen pudotusotteluita – aina siihen asti, kunnes häviää tai voittaa kisan. Kilpailupäivä on henkisesti ja fyysisesti pitkä.

– Jalkojen ja käsien on liikuttava eri tahtiin, tämä on tärkeä taito ja vaatii keskittymistä. Huipulla kilpailu edellyttää valtavasti henkistä kyvykkyyttä ja herkkyyttä. Miekkailu on elävää shakkia, jossa pelkällä fysiikalla ja tekniikalla ei pärjää.

Viikon aikana Heinämaa miekkailee harjoitusvastustajien kanssa kaksi tuntia kolmesti viikossa. Valmennuksessa keskeisellä sijalla ovat 45 minuutin miekkailuoppitunnit, joissa opetellaan tekniikkaa, ajoitusta ja liikeratoja 4–6 viikossa. Lisäksi on vielä fysiikkaharjoittelu.

– Venyttelen joka ikinen ilta 45 minuuttia, laji on toispuolinen ja kroppa on kovilla.

Heinämaa harjoittelee niin kotimaassa kuin ulkomailla. Suomessa hänen valmentajanansa on Seppo Lauhio. Pitkän linjan miekkamies otti Heinämaan hoteisiinsa tämän ollessa 12-vuotias. Miekkailun valtamaita ovat Ranska, Italia ja Venäjä. Myös Virolla on pitkät perinteet lajissa.

– Virossa harjoittelen ja kilpailen useasti. Sepon kanssa yhteistyö on aina ollut helppoa, ymmärrämme toisiamme puolesta sanasta.

Akseli Heinämaa tuntee oman ikäluokkansa maailman top kahteenkymmeneen kuuluvat miekkailijat erittäin hyvin. Vastustajat scoutataan huolellisesti ennen kisoja.

– Hyvä ottelu on kuin kiinnostava vuoropuhelu kahden ihmisen välillä. Tekniikassa tärkeintä on terän tunne, sillä tunnustellaan vastustajan aikeita ja paikkoja iskeä.

– Vastustajia on olemassa vain kahdenlaisia: taitavia ja vaarallisia. Aina pitää muistaa, yksikään ottelu ei ole monologi.

Kuka?

Akseli Heinämaa

Syntynyt 28.1.2002 Helsingissä.

Opiskelee Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

Harrastukset: En harrastele.

Harjoittelumäärä: 16–20 tuntia viikossa.

Vahvuudet: tekniikka, tempotaju ja monipuolisuus.

Hallitseva U20-sarjan Suomen mestari.

Anna Heinämaa (äiti) käsikirjoittanut elokuvan Miekkailija (2015).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut