Muistatko legendaarisen Martinan? – Jättimäisestä ravintolaketjusta on jäljellä enää vain rippeet, Burger King jatkaa perinnettä

Historia: Suomen ensimmäisestä jättimäisestä ravintolaketjusta on jäljellä enää vain rippeet.

Tässä oli Suomen ensimmäinen maanlaajuinen ravintolakonsepti. Olitpa kotoisin mistä vain, löysit Martinan.

Toki olivat myös Rossot, mutta niitä isännöi aina paikallinen S-ryhmän osuuskauppa. Ja olihan toki pizzakeisari Rabbe Grönblomin perustama Pizzeria Nro 1.

”Kuin olisi matkalla Italiassa” – HU:n pizzakisan voittaja kasvoi ketjuksi, tässä on 10 parasta pizzaravintolaa Helsingissä!

Mutta että jokin idea viedään samassa omistuksessa läpi maan. Se oli uutta.

Uusi kirja paljastaa: Suomalaisen ketjuravintolan tarjoilijoille opetettiin hämmentäviä sääntöjä 1980-luvulla – erityishuomio 20–30-vuotiaissa naisissa

Tästä kertoo viime viikolla julkaistu kirja Pitkää, pizzaa ja poutapilviä. Ekan hotelli- ja ravintolatoiminta 1983-1989 -kirja (Rosebud Books 2020).

Sen on toimittanut muun muassa kokkina ja matkailulehden päätoimittajana työskennellyt Mikko Savikko. Muisteloissa on ollut mukana joukko aikalaisia, ekalaisia.

Helsingin kaksi klassikkoravintolaa jälleen pahoissa vaikeuksissa – yrittävät estää konkurssin

Tekijöidensä mukaan suuri muutos alkoi 1983, jolloin samaan ajankohtaan osuivat alkoholilainsäädännön uudet tulkinnat ja 39 OTK:laisen osuusliikkeen fuusioituminen E-osuuskunta Ekaksi. Silloin syntyi suurin pohjoismainen yhtenäisesti johdettu ravintola- ja hotellialan yritys, joka nyt tunnetaan nimellä Restel Oy.

Kuinka lähellä oltiin kansan tuntoja, Savikko laskeskelee:

– Noina aikoina Ekan ravintolat myivät olutta noin miljoona litraa vuodessa, josta jokainen sen ajan aikuinen olisi saanut pienen, mutta ei pitkää. Pizzojakin myytiin vähintään 600 000 vuodessa.

Uusi kirja paljastaa: Suomalaisen ketjuravintolan tarjoilijoille opetettiin hämmentäviä sääntöjä 1980-luvulla – erityishuomio 20–30-vuotiaissa naisissa

Viidessä vuodessa tuli ennennäkemätön rytinä, kun Eka teki 200 ravintolamuutosta ja perusti uusia ravintoloita.

Martina oli Cumulus-hotellien ohella katukuvan näkyvin ilmiö.

Sitä oli luomassa ravintola-alan guruksi tituleerattu Aimo Bonden sisustusarkkitehtivaimonsa Marian kanssa.

Ensin he loivat Rossot S-ryhmälle. Ensimmäinen oli 1978 Lahteen Salpaus-ravintolan tiloihin perustettu yksikkö. Esimerkiksi Tampereella ravintola Koskipuistoon tuli Rosso, joka oli monelle kauhistus.

Bondenien voi sanoa rahastaneen toisenkin osuuskauppaliikkeen, kun he alkoivat vyöryttää Martinoita kaikkialle Suomeen.

Helsingissä ravintola Centralin muutoksen olisi luullut olleen kauhistus, mutta mitä vielä. Martina ja lasten leikkinurkkaus hurmasikin etelähelsinkiläiset.

1980-luvun "luksusruoka" naamioidaan ravintoloissa usein salaatiksi – helsinkiläinen hotelli näyttää, mistä on oikeasti kyse

City-lehden ravintolaopas 1989-90 kirjoitti EKA:n ”syntilistasta” lievän happamasti, mutta kiinnitti huomiota juuri lapsiystävällisyyteen. Pietarinkadun lisäksi Martinat löytyivät tuolloin Bulevardilta entisestä Kreisistä, jota ravintolakriitikko ei jäänyt kaipaamaan, ja Hämeentieltä EKA:n pääkonttorin pyöreästä kivijalasta.

Martinan ja EKA:n valloitus närästi myös Elantoa. Elantohan oli jäänyt ulos suuresta osuuskauppafuusiosta ja kuviteltiin, etteivät maaseudun osuuskaupat tule sen reviirille. Toisin kuitenkin kävi.

Nyt Resteliksi muuttuneen yhtiön kärkibrändit ovat Burger King ja Shellin Helmisimpukat sekä muiden muassa Wanhat Mestarit ja Raxit. Hyvän ruoan ja ruokakulttuurin ystävät jaksavat muistaa Kuopiosta muikkuravintola Sampon.

Martinoita on enää neljä. Nostalgianälkäisille ne eivät ehkä anna täyttä tyydytystä. Ilme on kovin moderni. Kotimaan matkailun kultavuonna ne löytyvät täältä: Pori, Forssa, Riihimäki ja Turku.

Syyskuussa avattu burgeriravintola laittoi jo lapun luukulle: Ennätti valmistaa vain 90 hampurilaista – ruokaa hukkaan 15000 eurolla

"Erinomainen pohja, savuinen hyvä maku" – Näin helsinkiläiset suitsuttavat rakastamiaan pizzaravintoloita HU:n äänestyksessä

"Ehkä ne on tehty isoille miehille" – Moni eläkeläinen haluaisi ravintolassa pienemmän annoksen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut