Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsemurhan tehneitä muistetaan taas huomenna, tänä vuonna verkossa – Tukea voi osoittaa lataamalla kynttilätunnuksen Facebookiin

Huomenna sunnuntaina Suomessa muistellaan taas itsemurhan tehneitä. Tänä vuonna valtakunnallinen kynttilätapahtuma järjestetään verkossa, mutta eri puolilla Suomea järjestetään myös ulkotapahtumia.

Tapahtuman tarkoitus on kunnioittaa itsemurhaan kuolleiden muistoa ja tuoda lohtua läheisensä menettäneille.

Muisteltavia ja läheisensä menettäneitä on paljon: Vuonna 2018 Suomessa tehtiin Tilastokeskuksen tilaston mukaan 810 itsemurhaa. Itsemurhien määrä oli huipussaan vuonna 1990, jolloin oman henkensä vei yli 1 500 ihmistä. Tämän vuosituhannen matalin luku on ollut 731 vuonna 2015.

Viime vuosina itsemurhien vähenemiskehitys näyttää pysähtyneen, todetaan kynttilätapahtuman tiedotteessa.

Kynttilätapahtuma järjestetään nyt 29. kerran. Tapahtuman aloitti vuonna 1992 Mielenterveyden keskusliitto ja vuodesta 1998 järjestäjänä on ollut myös Surunauha.

Valtakunnallinen kynttilätapahtuma lähetetään suorana lähetyksenä Mielenterveyden keskusliiton Youtube-tilillä Helsingin keskustakirjasto Oodista sunnuntaina 15. marraskuuta klo 16 alkaen.

Oodin edustalla palaa kello 16–18 sydämen muotoon aseteltuja kynttilöitä. Paikalle saa tuoda myös oman kynttilän ja keskustella vapaaehtoisia aiheesta.

Verkossa lähetettävän tapahtuman ohjelmassa on läheisensä itsemurhan kautta menettäneen Johanna Haapajärven puheenvuoro.

Itsemurhien tilanteesta ja avun lähteistä keskustelevat Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka ja Surunauha ry:n toiminnanjohtaja Riika Hagman-Kiuru.

Tapahtuman juontaa toimittaja Laura Rantanen ja musiikista vastaavat Anna Hanski ja Jussi Liski.

Kynttilätapahtuman ajan on tarjolla myös vertaistukea Surunauhan Tukinet-palvelun chatissa, joka on avoinna 15. marraskuuta kello 16–18. Chatissa voi keskustella vapaasti läheisen itsemurhaan liittyvistä ajatuksista ja tunteista tai elämästä läheisen menetyksen jälkeen.

Omaa surua tai tukea läheisensä menettäneille voi osoittaa sunnuntaina myös lataamalla tapahtuman kynttilätunnuksen sunnuntaiksi Facebook-profiiliin. Tunnus löytyy täältä.

Tapahtuman tunnus sosiaalisessa mediassa on #kynttilätapahtuma2020.

Kynttilätapahtuma aloittaa valtakunnallisen Mielenterveysviikon, jonka teemana on tänä vuonna avun hakeminen mielenterveysongelmiin mahdollisimman varhain. Viikkoa vietetään otsikolla Mistä tietää?