Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläinlääkäri tyrmää raakalihatuotteiden syöttämisen koirille – Voivat aiheuttaa vakaviakin vaurioita ja bakteerien siirtymistä myös ihmisiin

Raakalihan syöttäminen on yleistyvä ilmiö koirien ruokinnassa perinteisten nappuloiden vaihtoehtona, mutta kääntöpuolena ovat lisääntyvät suolistosairaudet.

Eläinkauppojen näkyvästi brändätyt raakaruoat sisältävät bakteereja, jotka eivät sovi etenkään nuorille koirille, tähdentää eläinklinikka FirstVetin maajohtaja ja vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen.

– Omistajat jotenkin ajattelevat, että eläinkaupasta ostetut raakapullat ovat koirille hyväksi, mutta eivät ne ole. On virheellinen ajatus, että koiran ruoansulatuskanava kestää bakteeripitoista raakaruokaa.

Digitaaliseen etävastaanottoon perustuvassa FirstVetissä on raakapullien vaikutus nähty selvästi.

– Alle yksivuotiaita pentuja on ollut meillä reilussa vuodessa noin 4 300 ja näistä noin kolmanneksella on ollut ongelmia ruoansulatuskanavassa. Useimmissa tapauksissa pennun maha on mennyt sekaisin raakapullista, Tamminen selvittää.

Raakapullien bakteerit aiheuttavat kroonisia vatsavaivoja, närästysoireita ja paksusuolen tulehduksia.

Marketista ostettu jauheliha on koiralle terveellisempää kuin eläinkaupan pakastettu raakaruoka.

– Eläinkaupan raakapullia säätelee rehulainsäädäntö ja se sallii ruoassa enemmän bakteereja kuin elintarvikelainsäädäntö, Tamminen huomauttaa.

Pakastaminenkaan ei tapa bakteereja, vaan vain pysäyttää niiden kasvun. Kun tuote sulaa, bakteerit alkavat taas levitä.

Vasta kypsentäminen vähentää bakteeripitoisuutta.

Raakaruoasta bakteerit voivat siirtyä myös ihmiseen. Ruokaviraston viime vuonna julkaiseman raportin mukaan lemmikkien raakaruokavalmisteissa esiintyy runsaasti myös ihmiselle vaarallisia antibioottiresistenttejä bakteereita.

Useassa pääraaka-ainetyypissä todettiin sekä tautia aiheuttavia että moniresistenttejä bakteereita, raportoi Ruokavirasto.

Näytteet otettiin lemmikkien raakaruokapakasteista, joissa pääraaka-aine oli raakaa lihaa tai eläinperäistä sivutuotetta, kuten rustoja ja sisäelimiä.

Tutkittavana oli 37 näytettä, joista viidessätoista eli 41 prosentissa todettiin mrsa-bakteeria.

Vähän alle kolmanneksesta eli kymmenestä näytteestä löytyi huomautettavaa hygieenisestä laadusta.

Raakapullia ei kannattaisi antaa alle yksivuotiaille pennuille ollenkaan, katsoo Tamminen.

– Pennun suoliston bakteerikanta on vasta kehittymässä ja bakteeripitoisten lihojen antaminen voi saada aikaan vakaviakin vaurioita.

Pelkkää lihaa ei muutenkaan kannata lemmikille syöttää, sillä se vetää hivenainetasapainon pieleen.

Tammisen mukaan ruokkiminen kannattaa aloittaa hyvälaatuisilla nappuloilla. Tosin teolliset nappulatkaan eivät aina sovi ravinnoksi kovin hyvin, sillä niissä on paljon ainesosia ja lisäaineita.

Koirien omistajat saattavat verrata lemmikkiään suteen, joka syö luonnossa pyydystämiään eläimiä.

Koirien diplomiravitsemusneuvoja Ulla Tuominen Namisapuskalta muistuttaa kuitenkin, että koirat ovat eläneet ihmisten kanssa yli 10 000 vuotta.

– Nykykoiran ruuansulatuskanava ei ole kuten sudella, vaan koira on sopeutunut syömään ihmisten ruuantähteitä eli kypsennettyä, suhteellisen puhdasta ruokaa, Tuominen toteaa.