Hittilajin suosio räjähti: Suosituimmat padelkentät varattava Helsingissä viikkoja etukäteen – "Aamuisin voi löytyä hajavuoroja"

Liikunta: Padelista on tullut uusi trendilaji. Vuoro pitää varata viikkoja ennen, jos mielii päästä pelaamaan.

– Maanantaiaamuisin on yleensä vuoroja vapaana, samoin arkena aamupäivällä ja iltapäivällä. Muutoin kenttä pitää varata vähintään viikkoa ennen. Samalle päivälle vuoron varaamista ei kannata jättää, kuvailee BilleBeino Padelin hallipäällikkö Tuukka Pero.

Padel on noussut hittilajiksi kesän ja syksyn aikana Helsingissä, mikä näkyy vuorojen niukkuudessa. Vallilassa sijaitseva BilleBeino Padel avaa kenttälistat aina neljän viikon päähän ja jo nyt iltapäivän ja illan suosituimmat vuorot on varattu melkein täyteen. Sama trendi näkyy muun muassa Myllypurossa sijaitsevien Arena Centerin ja Smash Centerin kentillä.

– Aamuisin ja aamupäivisin saattaa löytyä hajavuoroja, mutta muuten arkipäivien vuorot ovat aikalailla täynnä. Viikonloppuisin löytyy enemmän tilaa, kertoo Finland Tennis Oy:n toimitusjohtaja ja Smash ry:n toiminnanjohtaja Tapio Totro.

Kilpailu vuoroista kasvaa, kun syksyn kylmyys ja kosteus ajavat pelaajia ulkokentiltä sisähalleihin, joita tällä hetkellä löytyy ainakin Billebeino Padelista, Padel Club Viikinrannasta ja Smash-Padelilta Smash Centeristä ja Arena Centeristä.

Padel on alkujaan kehitetty noin 50 vuotta sitten Meksikon Acapulcossa, josta se on ensin levinnyt maan muihin osiin ja sen jälkeen muun muassa Espanjaan. Sieltä tenniksen ja squashin elementtejä yhdistelevä peli on jatkanut matkaansa muualle Eurooppaan. Suomeen laji on saapunut vuonna 2003, mutta mistä sen yllättävä suosio johtuu?

– Vielä muutama vuosi sitten padelin suosion esteenä oli, ettei kenttiä ollut tarpeeksi. Nyt niitä on tullut lisää ja moni haluaa päästä kokeilemaan. Padel on uusi laji, joka on todella hauska ja koukuttava. Vaikka olisi aivan aloittelija, pallon saa heti elämään, sillä tila on pieni ja maila lyhyempi kuin esimerkiksi tennismaila. Seinät myös auttavat, koska pallo ei mene kilometrien päähän niin kuin tenniskentällä, Totro kuvailee.

Billebeino Padelissa pelaamassa ollut Riku Mattila pitää lajista muun muassa sen sosiaalisuuden takia.

– Padelia on helppo omaksua. Se on aika intensiivistä, mutta kuitenkin hauskaa. Padel on myös ympäri vuoden lajin, sillä sitä voi pelata sekä ulkona että sisällä. Vieläkin voisi pelata ulkona 8-10 asteen lämpötiloilla, kunhan taivaalta ei tule vettä, Riku Mattila sanoo.

Ulkokentillä onkin vielä riittänyt pelaajia, kun syksyn lämpötilat ovat pysyneet verrattain lämpiminä. Nordic Padel Oy:llä on Lauttasaaressa kolme ulkokenttää, jotka olivat kesällä kovassa käytössä. Kävijöitä oli Marius Van Andringan mukaan viikottain noin 400-500 henkilöä.

– Ulkokausi alkaa olla pikku hiljaa ohi, mutta esimerkiksi tällä viikolla on vielä riittänyt pelaajia ulkokentillä, kun lämpötila on ollut melkein 12 asteessa, Van Andrigan naurahtaa ja lisää, että kentän seinien sisällä on usein viidestä kuuteen astetta vallitsevaa ulkolämpötilaa lämpimämpää, jos aurinko paistaa eikä tuule. Se pitkittää ulkokautta.

Tulevaisuudessa padel tulee todennäköisesti kasvamaan eikä jää pelkäksi trendi-ilmiöksi. Näin tuumaa Pero, mutta kehityskohteita lajissa riittää.

– Kenttiä tarvitaan lisää. Lisäksi junioritoimintaa pitäisi kehittää. Padelissa nuorille pelaajille ei ole vielä rakennettu selkeää kehityspolkua, mitä seurata, Pero sanoo.

Juniorityön kehittämisen kannalla on myös Van Andringa, joka näkee sen edellytyksenä lajin hyvälle tulevaisuudelle.

– Tulevaisuus riippuu paljon meistä toimijoista. Junioritoiminta ei ole välttämättä rahallisesti heti yhtä palkitsevaa, mutta monella muulla tavalla kyllä. Se myös palvelee tulevaisuudessa paljon, jos haluamme Suomessa kovan tason padeliin, hän sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut