Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mitkä ovat kodin turhimmat trendit? Entä parhaimmat – katso tuore listaus

Koronakriisi ei ole suuremmin vaikuttanut suomalaisten kykyyn panostaa asumiseensa. Peräti 90 prosenttia sanoo asuntosovellus Oikotien kyselyssä, että pystyy panostamaan samalla tavalla kuin ennen koronaakin tai jopa enemmän.

Oikotie selvitti suhtautumista vallitseviin kodin trendeihin. Tarpeettomien trendien kärkeen nousivat viinikaappi, kokolattiamatto ja jääpalakone.

Viinikaapin nimeää tarpeettomimmaksi noin joka neljäs. Kokolattiamaton tuomitsee 23 prosenttia vastaajista.

Mitkä trendit sitten ovat nyt pinnalla? Suopeimmin kyselyssä suhtaudutaan ilmalämpöpumppuun ja vaatehuoneeseen, kaasugrilliin ja kodin hälytysjärjestelmään.

Kyselyssä olivat tarjolla myös muun muassa kylpyamme, älykotiratkaisut ja aamiaiskaappi. Kyselyyn vastasi noin 1 900 henkilöä, joista yli puolet oli naisia.

Asuntopalvelun käyttäjämäärät ovat olleet liki koko vuoden ennätystasolla ja kiinteistönvälittäjät myivät syyskuussa asuntoja noin kuusi prosenttia enemmän kuin viime vuoden syyskuussa, kertoo Oikotie tiedotteessa.

Kiinnostusta asuntoja ja taloja kohtaan on paljon. Ongelmana on tarjonnan vähäisyys.

– Ostajia olisi paljon, mutta ostettavaa ei niinkään. Kyselymme mukaan melkein kolmasosa suomalaisista on nyt kiinnostunut vaihtamaan kotia, mutta vain 18 prosenttia on valmis myymään omistusasuntonsa, Oikotien asuntojohtaja Anna Leinonen toteaa tiedotteessa.

Koronaepidemian takia monella on Leinosen mukaan käsitys, ettei asuntomarkkinoilla olisi menekkiä tai hintojen luullaan olevan matalalla.

– Tilanne on päinvastainen, menekkiä on. Tilastokeskuksen mukaan hinnat nousivat koko maassa elokuusta syyskuuhun noin prosentin verran.

Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa hinnat olivat syyskuussa yli viisi prosenttia viime syyskuuta korkeampia, Leinonen huomauttaa.