Arkadiankadun vanha lastauslaituri sai uuden ilmeen kahvilana ja ravintolana – Helsingin keskustan 20 arvokiinteistön aulat remontoitiin

Kulttuuriteko: Omistaja remontoi keskustan 20 arvokiinteistön aulat.

Metroaseman sisäänkäyntinäkin toiminut Vilhonkatu 5:n aula sai remontissa uuden ilmeen. Mikael Haasmaa ja Anniina Meriläinen halusivat tuoda tilaan arvokkuutta. Jukka Hämäläinen
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Kluuvissa sijaitsevan Vilhonkatu 5:n aulan seinät olivat aiemmin tyrmäävän punaiset. Valkoiseen marmorilattiaan ja ovien kirkkaaseen teräkseen yhdistettynä ensivaikutelma oli kova.

Synopsis Arkkitehdit sai tehtäväkseen muuttaa aula viihtyisämmäksi. Nyt seinissä on hiekansävyjä ja metalliosat ovat mustia. Riittävä, oikeanlainen valaistus lisää kodikkuutta.

– Tuotiin vähän arvokkuutta. Tehtiin historiaan sopivaa. Ilme voi olla nykyaikainen ilman, että se huutaa sitä, Synopsiksen toimitusjohtaja Mikael Haasmaa kuvailee muutosta.

– Suunnittelussa pitää olla uskallusta ja rohkeutta, mikä ei useinkaan tarkoita sitä, että seinät pitää maalata punaisiksi, luonnehtii kohteen arkkitehtisuunnittelija Anniina Meriläinen.

Tältä Vilhonkatu 5:n aula näytti ennen remonttia. Synopsis Arkkitehdit Oy

Monissa vanhoissa rakennuksissa värejä on osattu käyttää, kuten Fennian talon aulassa Mikonkatu 17 A:ssa. Seinät ovat raikkaan vihreää marmorikuviota.

Aulanäkymä elävöittää katuakin.

– Värit ovat alkuperäiset. Talo edustaa keskieurooppalaista kaupunkipalatsia ja on tyyliltään wieniläistä barokkia, Trium Arkkitehtien pääsuunnittelija Ilkka-Antti Hyvärinen kertoo.

Fennian suojeltua aulaa korjattiin hienovaraisesti, aulavahdin työpisteen ergonomiaa parannettiin ja valaistusta uusittiin.

– Suojelukohteissa ei voi monilla asioilla leikitellä, mutta valaistuksessa se on mahdollista, kohteen toinen projektiarkkitehti Satu Niemi kertoo.

Kunnostuksen yhteydessä aulan kattoon asennettiin pilvimäisessä muodostelmassa riippuvat Giopato & Coombesin suunnittelemat upeat puhalletut Bolle Frosted -valaisimet.

Arkkitehti Satu Niemi ihailee Fennian aulan katon uutta Bolle Frosted -valaisinta, joka on Giopato & Coombesin luomus. Jukka Hämäläinen

Kohteet olivat osa toimitilakiinteistöihin keskittyneen sijoitusyhtiö Spondan projektia, jossa kunnostetaan 20 arvokohteen aulat Helsingin keskustassa. Kohteista 16 on nyt valmistunut.

Suurimpia muutoksia koki entisen patentti- ja rekisterihallituksen talon sisäänkäynti Arkadiankatu 6:ssa. Vanha lastauslaituri muutettiin rouheaksi aulaksi, jonka toiselle puolelle tuli kahvila, toiselle ravintola.

– Helsingin keskustan suurimpana toimitilakiinteistöjen omistajana vastuullamme on kehittää arvorakennustemme toiminnallisuutta sekä vaalia niiden arkkitehtuuria ja kulttuurihistoriallista arvoa, Spondan vanhempi varapääjohtaja Tom Martonen toteaa.

Triumin Hyvärisen mukaan aulat on nähty kauan pelkkinä läpikulkutiloina. Nyt hänen mukaansa muidenkin kuin historiallisten kiinteistöjen sisääntuloista halutaan tehdä vastaanottavia niin visuaalisesti kuin funktionaalisestikin.

– Houkuttelevat ja kauniit sisääntulot lisäävät myös keskusta-alueen mielenkiintoisuutta. Aulat näkyvät paitsi niiden käyttäjille, myös ulkona kulkeville varsinkin pimeään aikaan, Hyvärinen muistuttaa.

Tengbomin arkkitehti Ahti Korpinen esittelee Arkadiankatu 6:n sisäänkäynnin muutosta. - Tämä oli ennen lastauslaiturina toimivaa ulkotilaa. Rouheaa ilmettä haluttiin jättää näkyviin muutoksessa, hän kertoo. Jukka Hämäläinen

Spondan aulojen näyttävimmät muutoskohteet sijaitsevat osoitteissa Arkadiankatu 6, Kaivokatu 6 ja 8 B, Keskuskatu 6 E, Mikonkatu 17 A, Vilhonkatu 5, Vuorikatu 14 A ja B, Pohjoinen Makasiinikatu 3 ja 5, Fabianinkatu 21, Unioninkatu 20–22 ja Erottajankatu 5.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut