Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arkadiankadun vanha lastauslaituri sai uuden ilmeen kahvilana ja ravintolana – Helsingin keskustan 20 arvokiinteistön aulat remontoitiin

Kulttuuriteko: Omistaja remontoi keskustan 20 arvokiinteistön aulat.

Kluuvissa sijaitsevan Vilhonkatu 5:n aulan seinät olivat aiemmin tyrmäävän punaiset. Valkoiseen marmorilattiaan ja ovien kirkkaaseen teräkseen yhdistettynä ensivaikutelma oli kova.

Synopsis Arkkitehdit sai tehtäväkseen muuttaa aula viihtyisämmäksi. Nyt seinissä on hiekansävyjä ja metalliosat ovat mustia. Riittävä, oikeanlainen valaistus lisää kodikkuutta.

– Tuotiin vähän arvokkuutta. Tehtiin historiaan sopivaa. Ilme voi olla nykyaikainen ilman, että se huutaa sitä, Synopsiksen toimitusjohtaja Mikael Haasmaa kuvailee muutosta.

– Suunnittelussa pitää olla uskallusta ja rohkeutta, mikä ei useinkaan tarkoita sitä, että seinät pitää maalata punaisiksi, luonnehtii kohteen arkkitehtisuunnittelija Anniina Meriläinen.

Monissa vanhoissa rakennuksissa värejä on osattu käyttää, kuten Fennian talon aulassa Mikonkatu 17 A:ssa. Seinät ovat raikkaan vihreää marmorikuviota.

Aulanäkymä elävöittää katuakin.

– Värit ovat alkuperäiset. Talo edustaa keskieurooppalaista kaupunkipalatsia ja on tyyliltään wieniläistä barokkia, Trium Arkkitehtien pääsuunnittelija Ilkka-Antti Hyvärinen kertoo.

Fennian suojeltua aulaa korjattiin hienovaraisesti, aulavahdin työpisteen ergonomiaa parannettiin ja valaistusta uusittiin.

– Suojelukohteissa ei voi monilla asioilla leikitellä, mutta valaistuksessa se on mahdollista, kohteen toinen projektiarkkitehti Satu Niemi kertoo.

Kunnostuksen yhteydessä aulan kattoon asennettiin pilvimäisessä muodostelmassa riippuvat Giopato & Coombesin suunnittelemat upeat puhalletut Bolle Frosted -valaisimet.

Kohteet olivat osa toimitilakiinteistöihin keskittyneen sijoitusyhtiö Spondan projektia, jossa kunnostetaan 20 arvokohteen aulat Helsingin keskustassa. Kohteista 16 on nyt valmistunut.

Suurimpia muutoksia koki entisen patentti- ja rekisterihallituksen talon sisäänkäynti Arkadiankatu 6:ssa. Vanha lastauslaituri muutettiin rouheaksi aulaksi, jonka toiselle puolelle tuli kahvila, toiselle ravintola.

– Helsingin keskustan suurimpana toimitilakiinteistöjen omistajana vastuullamme on kehittää arvorakennustemme toiminnallisuutta sekä vaalia niiden arkkitehtuuria ja kulttuurihistoriallista arvoa, Spondan vanhempi varapääjohtaja Tom Martonen toteaa.

Triumin Hyvärisen mukaan aulat on nähty kauan pelkkinä läpikulkutiloina. Nyt hänen mukaansa muidenkin kuin historiallisten kiinteistöjen sisääntuloista halutaan tehdä vastaanottavia niin visuaalisesti kuin funktionaalisestikin.

– Houkuttelevat ja kauniit sisääntulot lisäävät myös keskusta-alueen mielenkiintoisuutta. Aulat näkyvät paitsi niiden käyttäjille, myös ulkona kulkeville varsinkin pimeään aikaan, Hyvärinen muistuttaa.

Spondan aulojen näyttävimmät muutoskohteet sijaitsevat osoitteissa Arkadiankatu 6, Kaivokatu 6 ja 8 B, Keskuskatu 6 E, Mikonkatu 17 A, Vilhonkatu 5, Vuorikatu 14 A ja B, Pohjoinen Makasiinikatu 3 ja 5, Fabianinkatu 21, Unioninkatu 20–22 ja Erottajankatu 5.