Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti sai Viron-reissullaan loistoidean – Helsingissä toimii nyt tehdas, joka tuottaa 2 000 pussia käsityönä tehtyjä sipsejä viikossa

Yrittäminen: Helsingissä sijaitseva sipsitehdas tuottaa 1 500–2 000 sipsipussia viikossa. Kaikki työvaiheet tehdään käsityönä.

Toimistorakennusten keskellä Haagassa sijaitsee yksi ehkä koko Suomen pienimmistä sipsitehtaista.

Tehtaan puolella häärää Spiraaliperunan toimitusjohtaja Matti Martikainen ja kolme muuta työntekijää.

– Hansapäivillä Virossa huomasin aikoinaan, että siellä tarjoiltiin perunaa puutikun ympärillä. Otin selvää tuotteesta ja rupesin maalaismarkkinoilla tekemään niitä paikan päällä, Martikainen muistelee viiden vuoden takaisia tapahtumia, joiden seurauksena syntyivät Spiraalisipsi-tuotteet.

Yritys aloitti virallisesti toimintansa vuonna 2018. Haagaan tehdas muutti viime heinäkuussa.

Helsinkiläislähiöön syntyi yllättävä ruokakeidas: Joko tunnet nämä uudet ravintolat? – "Alueella on kova kilpailu"

Tehtaan puolella häärää Spiraaliperunan toimitusjohtaja Matti Martikainen ja kolme muuta työntekijää.

– Hansapäivillä Virossa huomasin aikoinaan, että siellä tarjoiltiin perunaa puutikun ympärillä. Otin selvää tuotteesta ja rupesin maalaismarkkinoilla tekemään niitä paikan päällä, Martikainen muistelee viiden vuoden takaisia tapahtumia, joiden seurauksena syntyi Spiraalisipsi.

Yritys aloitti virallisesti toimintansa vuonna 2018. Haagaan tehdas muutti viime heinäkuussa.

Punajuuri on todellinen terveyspommi – tässä viisi ihanaa reseptiä, joihin voit kokeilla myös keltajuurta ja raitajuurta

Kahdessa vuodessa sipsitehdas on jatkanut kasvuaan ja nyt sen valikoimaa löytyy jo noin 120 päivittäistavarakaupasta ympäri Suomen. Tuotevalikoimaan kuuluu jouluksi uutuutena kauppoihin tulevia punajuurisipsejä sekä perunaa ja bataattia, jonka osuus on jopa 85 prosenttia koko tuotannosta.

– Bataattia on niin hyvä ja vähän makea, että siitä tykätään, sanoo Martikainen, joka koulutukseltaan restonomi.

Pohjois-Carolinasta tulevaa raaka-ainetta kuluu tehtaalla noin 20 000 kiloa vuodessa ja Pohjanmaalta kotoisin olevaa perunaa 4 000 kiloa.

– Tavoite on, että se menisi joskus vielä toisinpäin. Ruoan alkuperä kiinnostaa ihmisiä, Martikainen sanoo.

Punajuuri tulee Säkylästä.

Tehtaalla kaikki työvaiheet tehdään käsityönä. Ensin raaka-aine pestään, viipaloidaan, paistetaan, suolataan, jäähdytetään ja pussitetaan. Sipsejä pussitetaan viikoittain 1 500–2 000 pussia.

Mutta millä pieni sipsitehdas pystyy erottumaan kauppojen valtavasta sipsivalikoimasta?

– Pienen tehtaan etu on, että se pystyy reagoimaan nopeastikin. Nyt kun on influenssakausi, heitimme inkiväärit pöytään. Asiakkaathan sitten päättävät, jääkö tuote markkinoille, toimitusjohtaja sanoo.

”Kuin olisi matkalla Italiassa” – HU:n pizzakisan voittaja kasvoi ketjuksi, tässä on 10 parasta pizzaravintolaa Helsingissä!

Sipsit ovat lisäaineettomia, gluteenittomia, vegaanisia ja valmistajan mukaan niissä on puolet normisipsien suolamäärästä. Lisäaineettomuudesta johtuen niiden myyntiaika on lyhyt, vain noin kuukausi. Siksi kaupoista pussit löytyvätkin sipsihyllyjen sijaan hedelmä- ja vihannesosastolta.

– Perinteisellä sipsihyllyllä hautautuisimme pitkän myyntiajan omaavien sipsien jalkoihin. Eivät ihmiset niitä sieltä löytäisi, toteaa Martikainen.

Sipsimuseo aukeaa sunnuntaina Helsingissä – nämä herkut ovat kokoelman todellisia harvinaisuuksia

Yksi tuotteen salaisuus on toimitusjohtajan mukaan myös tapa, jolla perunoita leikataan, mutta se on salaisuus.

– Leikkuulla on hirveän suuri merkitys makuun. Lopulta maku on kuitenkin aina se, mikä ratkaisee.

Tehtaan tulevaisuuden tavoitteista toimitusjohtajalla on kaunistelematon ja selkeä näkemys.

– Se että tästä tulisi maailman suurin sipsibrändi. Miksi se ei olisi mahdollista, Martikainen heittää.

"Onhan se nyt kummallista, että autonpesuun käytetään 2 tuntia, mutta ruoanlaitosta pitäisi selvitä vartissa" – ruokatoimittajalta huutia suomalaisten kokkaustavoille

Erikoislääkäri Helsingin Sanomissa: "Suomessa jo liki 3 miljoonaa ylipainoista ihmistä" – Toisi varoitustarrat suklaaseen ja nostaisi sipsien ja karkin hintaa reilusti

Lokakuussa haagalaistehtaan sipsit saivat myös alan ammattilaisilta tunnustusta. Spiraaliperuna valittiin Iltalehden Kultainen pippuri -elintarvikekilpailussa Vuoden herkuksi. Raatiin kuuluivat muun muassa Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä sekä kokit Pekka Terävä ja Hans Välimäki.

"Olen rauhoitellut itseäni napsimalla pikkumakeisia" – Lievitätkö koronastressiä herkuilla? Stressisyömisen voi panna kuriin ja tilalle keksiä terveellisempiä vaihtoehtoja

"Tulen kiukkuiseksi, jos en saa ruokaa tarpeeksi usein" – Sirkustaiteilijat Marjut Hernesniemi ja Myrsky Rönkä vaalivat säännöllistä ateriarytmiä ja saavat puhtia puurosta

Helsinkiin on tulossa sipsimuseo joukkorahoituksella – tuhannen euron minimitavoite on jo saavutettu