"Olemme Uudellamaalla veitsenterällä" – koronan leviämisvaihe lähellä

Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä toteaa, että koronavirusepidemia on Uudenmaalla huonontunut edellisestä viikosta, mutta tilanne on edelleen hallinnassa. Uusimaa on epidemian suhteen edelleen kiihtymisvaiheessa, mutta leviämisvaihe on lähellä, tiedottaa Hus.

Tartuntojen määrät ovat Uudellamaalla lisääntyneet, tartuntatautirekisterin tiedon mukaan viime viikolla tartuntoja todettiin noin 850 ja edellisellä viikolla noin 760. Positiivisten näytteiden osuus Huslabissa analysoiduista näytteistä on ollut viime viikkoina 2,5–2,8 prosenttia.

– Olemme Uudellamaalla veitsenterällä. Nyt on ensiarvoisen tärkeää hakeutua testiin herkästi. Turvavälien noudattaminen ja kokoontumisten välttäminen on paras suoja itsensä suojelemiseksi ja epidemian rajoittamiseksi. Edelleen tartunnan saaneet ovat altistaneet suuren joukon muita ihmisiä tartunnalle. Tämä kertoo siitä, että ihmisten välisiä kontakteja on paljon ja ohjeita ei aina noudateta. Tämä mahdollistaa sen, että tilanne Uudellamaalla voi heiketä nopeasti, toteaa alueellisen pandemiakoordinaatioryhmän puheenjohtaja ja Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotteessa.

Uudellamaalla koronavirusnäytteenottoon pääsee tiedotteen mukaan nyt hyvin ja myös vastaukset valmistuvat nopeasti. Kokonaisläpimenoaika oli 11. marraskuuta 24 tuntia, sisältäen sekä näytteenoton että tuloksen valmistumisen.

Näytteenoton hyvä saatavuus ja nopeus helpottavat osaltaan tartunnanjäljitystä. Altistuneet tavoitetaan nopeammin ja heidät saadaan asetettua karanteeniin. Tartunnanjäljitys sujuu hyvin ja Uudenmaan kunnissa se pystytään hoitamaan tavoiteajassa.

– Toki lisääntyvät tartuntamäärät aiheuttavat työpainetta tartunnanjäljityksessä, tiedotteessa kerrotaan.

Reilussa 40 prosentissa tapauksista tartunnanlähde on varma tai todennäköinen ja noin 20 prosentissa tapauksissa tartunnanlähteestä on epäily. Tällä hetkellä lähes puolet lähteeltään tunnistetuista tartunnoista saadaan perheenjäseniltä tai muutoin lähipiiriin kuuluvilta.

Husin sairaaloissa on tällä hetkellä (12.11.) koronaviruspotilaita teho-osastoilla 6 ja vuodeosastoilla 19. Lisäksi yksittäisiä koronaviruspotilaita on hoidossa kaupunkien sairaaloissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Husin sairaaloissa koronaviruspotilaiden aiheuttama kuormitus ei haittaa tällä hetkellä muiden potilaiden hoitoa.

Kokouksessaan 12. marraskuuta Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä myös hyväksyi kasvomaskisuosituksen yläkoulujen henkilöstölle. Lisäksi koordinaatioryhmä suosittelee Uudenmaan kuntia soveltamaan paikallisen epidemiatilanteen mukaan yläkouluikäisten oppilaiden kasvomaskien käyttöä koulussa. Koordinaatioryhmä hyväksyi myös päivitetyn ohjeen harrastustoimintaan.

THL:n tietoa

Kiihtymis- ja leviämisvaiheiden määrittely

Hallituksen koronaepidemian hillitsemistä koskevan toimintasuunnitelman mukaan kiihtymisvaiheessa koronaviruksen alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta.

Kiihtymisvaiheessa ilmenee paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä. Sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia.

Leviämisvaiheessa koronavirustartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin. Taudin ilmaantuvuus on noin 18–50 tapausta per 100 000 asukasta per 14 vuorokautta. Tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10 prosenttia, ja alle puolet tartuntalähteistä pystytään jäljittämään. Sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Suomi on pärjännyt koronaa vastaan muuta Eurooppaa paremmin – Husin alueella tartunnat ovat kiihtymisvaiheessa

Yllättävä tutkimustulos: korona voi tarttua kännykästä, setelistä tai pankkikortista jopa kuukauden ajan

Keuhkolääkäri tapaa pitkittyneistä koronaoireista kärsiviä nuoria ja aiemmin terveitä potilaita – antaa nyt tärkeän muistutuksen

Yle: Isot kaupparyhmät eivät vielä ole valmiita maskipakkoon pk-seudulla

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut