Budjettisopu syntyi Helsingissä: Nämä hankkeet saavat lisärahaa, kotihoidontuen kuntalisä loppuu 1-vuotialta

Itäkeskuksen uimahalli valmistui vuonna 1993. Peruskorjaus suositulle hallille on luvassa muutaman vuoden kuluttua. Sanna Jompero
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsingin poliittiset ryhmät ovat päässeet sopuun ensi vuoden budjetista. Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset irtautuivat sovusta. Helsingin kuntaveroprosentti pysyy ennallaan 18,0 prosentissa.

Kaupunginhallitus käsittelee talousarvioehdotusta kokouksessaan ensi maanantaina, valtuusto hyväksyy sen joulukuussa.

Neuvotteluissa merkittävät lisäykset tehtiin sosiaali- ja terveystoimialalle, 30 miljoonaa euroa, josta 10 miljoonaa katetaan siirroilla vuodelta 2020. Sotea kuormittaa erityisesti se, että monet kiireettömämmät vaivat ovat jääneet koronatilanteen takia hoitamatta.

– Koronan sosiaalinen ja taloudellinen lasku tulee vähitellen näkymään sosiaalityössä, lastensuojelussa ja monissa muissa sote-palveluissa, kirjoitti toimialan apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) Facebookissa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle lisätään budjetissa 22 miljoonaa euroa. Toimialalla kehitetään varhaiskasvatuksen henkilöstön työoloja ja lisätään työn houkuttelevuutta esimerkiksi työsuhdeulkoiluasulla, jota valtuutettu Jaana Pelkonen (kok.) esitti alun perin vuoden alussa.

Aloite: Kaupungin tarjottava päiväkotien työntekijöille "Helsinki-brändin" mukaiset vaatteet

Puolueet päättivät myös, että Helsinki lopettaa kotihoidontuen kuntalisän maksamisen 1 vuotta täyttäneille lapsille ensi kesäkuusta alkaen.

Helsinkiläisiltä pikkulapsiperheiltä ollaan leikkaamassa 264 e/kk – "Alle 1-vuotiaiden lasten vanhemmat eivät voi valita kuin työnteon ja päivähoidon"

Kouluihin ja päiväkoteihin tehdään investointeja muun muassa siten, että Oulunkylän ala-asteen laajennus, Kallion ala-asteen perusparannus sekä päiväkoti Kalevan korvaavan uudisrakennuksen rakentaminen Kallioon aloitetaan kesäkuussa 2021.

Joukkoliikenteessä tärkeäksi hankkeeksi on rankattu Kalasataman raitiotie, jonka toteutusta jatketaan siten, että ratikka kulkisi Kalasatamaan vuonna 2024.

Hitas-järjestelmä lakkaa, kaupungin vuokra-asuntoja lisätään – Helsinki pyrkii tasaamaan alueiden eroja uudella asunto-ohjelmallaan

Liikuntahankkeissa Yrjönkadun uimahallin ja Itäkeskuksen uimahallin perusparannuksen suunnitteluun ohjataan rahaa siten, että hankkeet voidaan aloittaa vuosina 2024 ja 2025.

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen muistuttaa, että Helsingin taloustilanne on ennennäkemättömän haastava.

– Erityisen helpottavaa on se, miten paljon koulutukseen saatiin lisättyä rahaa neuvotteluissa. Lisäys on suurempi kuin mitä yhteensä tämän valtuustokauden aiemmissa budjettineuvotteluissa on satsattu koulutukseen yhteensä, Vanhanen sanoo tiedotteessa.

– Rahaa saatiin lisättyä myös koulujen ja päiväkotien rakentamiseen ja korjaamiseen.

Metron matkustajamäärä romahti – Merja, 46: "Lähden liikkeelle mieluummin omalla autolla"

Vanhasen mukaan alkuperäinen budjettiesitys olisi lykännyt myös vanhojen metroasemien remontteja myöhemmäksi.

– Lisärahalla tärkeimmät korjaukset etenevät aikataulussa, muun muassa Herttoniemen metroasema, Vanhanen kommentoi ja jatkaa, että nykyisessä taloustilanteessa investointeja, joilla voidaan elvyttää, ei kannata viivyttää.

”Hyytyy kuin aladoobi jääkaappiin” – Helsingin keskustan hiljeneminen kirvoitti kymmeniä kommentteja

Helsingin keskustaan syntyi ikävä noidankehä kun kaupunkilaiset jäävät lähiöihin – "Peltojen reunoille on helpompi mennä omalla autolla"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut