Helsinkiläinen Erkki, 61, laittoi korkin kiinni liki 3 vuotta sitten – korona muutti vertaistuen totaalisesti: "Ei minusta ole verkkopalavereissa istujaksi"
2
Juominen on koronasyksynä lipsahtanut monen helsinkiläisen käsistä. Muun muassa auttaviin puhelimiin soitetaan nyt alkoholin takia huomattavasti aiempaa enemmän. Arkisto / Katja Juurikko
Katso isompi kuvaJuominen on koronasyksynä lipsahtanut monen helsinkiläisen käsistä. Muun muassa auttaviin puhelimiin soitetaan nyt alkoholin takia huomattavasti aiempaa enemmän. anu vertanen
Alkoholi: Koronavuosi on ruuhkauttanut AA-puhelimet pahoin Helsingissä.
Helsinkiläinen Erkki, 61, viettää tiukkaa syksyä. Kolmatta vuotta raittiina oleva mies on käynyt säännöllisesti AA-ryhmien kokouksissa muun muassa Kalliossa, Alppilassa ja Vallilassa. Vertaistuen avulla korkki on pysynyt kiinni, eikä retkahduksia ole tapahtunut.
Viime keväänä lipeäminen oli kuitenkin lähellä, sillä koronakriisin vuoksi myös lähes kaikkien AA-ryhmien kasvotusten käytävät palaverit olivat tauolla. Tilalle tarjottiin verkkotapaamisia.
Kaikille raitistumaan haluaville eivät verkkokokoontumiset kuitenkaan riitä.
– Kyllä ryhmien laittaminen telakalle oli ainakin minulle kova paikka. Olen jo niin tottunut käymään AA-kerhojen palavereissa, että niiden loppuminen tuntui aika pahalta, Erkki kertoo.
– Ei minusta ole missään verkkopalavereissa istujaksi, koska haluan keskustella juomisongelmasta ihmisten kanssa kasvotusten.
Erkki ei ole ainut helsinkiläinen alkoholisti, jota koronavuosi on iskenyt lujaa.
Helsingin AA-toimiston antamien tietojen mukaan soitot AA:n auttavaan puhelimeen ovat kuluneena vuonna puolitoistakertaistuneet vuoteen 2019 verrattuna.
– Tavallisesti meille tulee noin 6 000 soittoa vuodessa, mutta tänä vuonna niiden määrä on jo nyt noin 8 000, kerrotaan Etelä-Haagassa toimivasta Suomen AA-toimistosta.
– Juominen on lisääntynyt myös työssäkäyvien kohdalla, kun sosiaalista kontrollia ei etätöissä juurikaan ole.
AA-liikkeen havaintojen mukaan yhä useampi omainen on Helsingissä huolestunut läheistensä kasvaneesta juomisesta, mikä lisää yhteydenottoja auttaviin puhelimiin.
Kuluvana syksynä Helsingissä on koronarajoituksista huolimatta runsaasti mahdollisuuksia saada oma juominen hallintaan. Helsingissä toimii kaikkiaan 116 erilaista AA-ryhmää, joista valtaosa pitää perinteisiä tapaamisia kasvotusten.
Jotkin ryhmät ovat kuitenkin edelleen tauolla. Näitä ryhmiä on muun muassa Toukolassa, Punavuoressa, Katajanokalla ja Herttoniemessä.
Puotilassa toimiva Karhu-ryhmä pitää toistaiseksi vain verkkokokouksia joka lauantai. Alppilan Perjantai-ryhmä puolestaan kokoontuu verkossa nimensä mukaisesti perjantaisin.
Eräät ryhmät kokoontuvat Helsingissä kasvotusten myös aamuvarhaisin tai iltamyöhään.
Esimerkiksi Fleminginkadulla Arkiaamuisin-ryhmä aloittaa kokoukset jo kello 7. Keskiyö-ryhmä taas kokoontuu kello 22 alkaen. Palavereissa suositaan kasvomaskien käyttöä ja tarjolla on käsidesiä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmien mukaan ainakin 600 000 suomalaista juo nykyisin niin paljon, että alkoholin haitat tulevat esille.
Juomisen mukanaan tuomat hengityselinsairaudet sekä maksa-, munuais- ja verenkiertoelimistön sairaudet lisäävät riskiä sairastua koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-tautiin.
THL kannustaa siihen, että korona-aikanakaan alkoholia ei käytettäisi tunteiden säätelyyn, kuten ahdistuksen tai stressin hallintaan.