Helsinkiläinen Erkki, 61, laittoi korkin kiinni liki 3 vuotta sitten – korona muutti vertaistuen totaalisesti: "Ei minusta ole verkkopalavereissa istujaksi"

Alkoholi: Koronavuosi on ruuhkauttanut AA-puhelimet pahoin Helsingissä.

Juominen on koronasyksynä lipsahtanut monen helsinkiläisen käsistä. Muun muassa auttaviin puhelimiin soitetaan nyt alkoholin takia huomattavasti aiempaa enemmän. Arkisto / Katja Juurikko
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Helsinkiläinen Erkki, 61, viettää tiukkaa syksyä. Kolmatta vuotta raittiina oleva mies on käynyt säännöllisesti AA-ryhmien kokouksissa muun muassa Kalliossa, Alppilassa ja Vallilassa. Vertaistuen avulla korkki on pysynyt kiinni, eikä retkahduksia ole tapahtunut.

Viime keväänä lipeäminen oli kuitenkin lähellä, sillä koronakriisin vuoksi myös lähes kaikkien AA-ryhmien kasvotusten käytävät palaverit olivat tauolla. Tilalle tarjottiin verkkotapaamisia.

Kaikille raitistumaan haluaville eivät verkkokokoontumiset kuitenkaan riitä.

– Kyllä ryhmien laittaminen telakalle oli ainakin minulle kova paikka. Olen jo niin tottunut käymään AA-kerhojen palavereissa, että niiden loppuminen tuntui aika pahalta, Erkki kertoo.

– Ei minusta ole missään verkkopalavereissa istujaksi, koska haluan keskustella juomisongelmasta ihmisten kanssa kasvotusten.

"Tulee löhöttyä sohvalla ja sorrun mässäämään herkkuja" – Poikkeusaikana syömishäiriöinen voi kokea, ettei "ansaitse" ruokaa, psykologi antaa vinkit kuormittavaan tilanteeseen

Erkin mukaan tauko perinteisten palavereiden kohdalla tuotti joidenkin elämään katkeria juonteita.

AA-palaverien loppuminen tuntui pahalta.

– Tiedän ainakin kaksi kaveria, jotka retkahtivat, koska eivät päässeet kokouksiin. Onneksi he nyt ovat taas kuivilla, Erkki huokaa.

Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia

Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"

Erkki ei ole ainut helsinkiläinen alkoholisti, jota koronavuosi on iskenyt lujaa.

Helsingin AA-toimiston antamien tietojen mukaan soitot AA:n auttavaan puhelimeen ovat kuluneena vuonna puolitoistakertaistuneet vuoteen 2019 verrattuna.

– Tavallisesti meille tulee noin 6 000 soittoa vuodessa, mutta tänä vuonna niiden määrä on jo nyt noin 8 000, kerrotaan Etelä-Haagassa toimivasta Suomen AA-toimistosta.

– Juominen on lisääntynyt myös työssäkäyvien kohdalla, kun sosiaalista kontrollia ei etätöissä juurikaan ole.

AA-liikkeen havaintojen mukaan yhä useampi omainen on Helsingissä huolestunut läheistensä kasvaneesta juomisesta, mikä lisää yhteydenottoja auttaviin puhelimiin.

Kuluvana syksynä Helsingissä on koronarajoituksista huolimatta runsaasti mahdollisuuksia saada oma juominen hallintaan. Helsingissä toimii kaikkiaan 116 erilaista AA-ryhmää, joista valtaosa pitää perinteisiä tapaamisia kasvotusten.

Jotkin ryhmät ovat kuitenkin edelleen tauolla. Näitä ryhmiä on muun muassa Toukolassa, Punavuoressa, Katajanokalla ja Herttoniemessä.

SPR: Koronatoimet pahensivat kaikenikäisten yksinäisyyttä – Vaatii huomioimaan uusissa rajoituksissa

Puotilassa toimiva Karhu-ryhmä pitää toistaiseksi vain verkkokokouksia joka lauantai. Alppilan Perjantai-ryhmä puolestaan kokoontuu verkossa nimensä mukaisesti perjantaisin.

Eräät ryhmät kokoontuvat Helsingissä kasvotusten myös aamuvarhaisin tai iltamyöhään.

Esimerkiksi Fleminginkadulla Arkiaamuisin-ryhmä aloittaa kokoukset jo kello 7. Keskiyö-ryhmä taas kokoontuu kello 22 alkaen. Palavereissa suositaan kasvomaskien käyttöä ja tarjolla on käsidesiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmien mukaan ainakin 600 000 suomalaista juo nykyisin niin paljon, että alkoholin haitat tulevat esille.

Juomisen mukanaan tuomat hengityselinsairaudet sekä maksa-, munuais- ja verenkiertoelimistön sairaudet lisäävät riskiä sairastua koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-tautiin.

THL kannustaa siihen, että korona-aikanakaan alkoholia ei käytettäisi tunteiden säätelyyn, kuten ahdistuksen tai stressin hallintaan.

Etätyö tuo helposti jumeja kroppaan – fysioterapeutilta kaksi vinkkiä kotikonttorilla puurtavalle

Tylsistyminen ja apatia vaanivat etätyötä tekeviä, kun päivät toistuvat samanlaisena ja tauot unohtuvat – helpottaisivatko nämä keinot?

Apua alkoholismiin

Toiko koronakriisi retkahduksen?

Jos retkahdat juomaan, mieti mikä sai sinut retkahtamaan ja miten voisit estää tilanteen uusiutumisen.

Ota rohkeasti yhteyttä aikaisempaan hoitopaikkaasi tai esimerkiksi järjestöjen tarjoamiin auttaviin puhelimiin.

Pidä kiinni hoitosuunnitelmastasi.

Jos tuttu palvelusi on poikkeusaikana muutettu etäpalveluksi, sitoudu siihen.

Etäpalvelut eivät ehkä tunnu samalta kuin kasvokkaiset kohtaamiset, mutta palvelusi palaa vielä ennalleen.

Toisille etäpalvelut sopivat paremmin ja voivat helpottaa avun piiriin hakeutumista.

Lähde: THL

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut