Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisiaseman naapurissa käytetään ja välitetään näkyvästi huumeita – Tilanteeseen turhautunut asukas: "Minua on uhattu käytetyllä ruiskulla, puukolla ja väkivallalla"

Huumeet: Poliisi kävi alkuviikolla korjaamassa pois satoja maahan jätettyjä huumeruiskuja Malmilla. Paikka on tuttu, mutta keinot puuttua vähissä.

Malmin raitin ja Viljatien risteyksessä Malmilla olevassa puistikossa oli alkuviikolla näky, joka hämmästytti monia.

Maassa lojui satoja käytettyjä huumeneuloja. Kauempana puistossa maassa lojui ruiskuille tarkoitettu turvalaatikko, joka oli revitty auki.

– Ruiskuja on aiemminkin löytynyt samasta paikasta, mutta ei koskaan tuossa määrin. Näytti siltä, että laatikosta oli ehkä etsitty käytettyjä ruiskuja omaan käyttöön, kertoo koiralenkillä näkyyn törmännyt Hans Henriksson.

Henriksson otti asiasta yhteyttä kaupunkiin ja ilmoitti siitä myös poliisille, joka kävi alkuviikolla siivoamassa neulat pois.

Puistikko sijaitsee Malmin juna-aseman ja kauppakeskuksen kupeessa. Lähellä sijaitsee myös poliisiasema. Henriksson laittoi alkuviikolla kuvan neuloista Facebookin Malmi-ryhmään, jossa ilmiö näyttää olevan monelle tuttu. Moni ihmetteli myös sitä, miten paikkaan on päässyt pesiytymään näkyvästi huumeidenkäyttäjien porukka.

– Huumekauppa on todella näkyvää ja siihen ikävä kyllä liittyy usein nuoria. Itse olen soittanut puistoon milloin poliisia ja milloin ambulanssia. Minua on uhattu käytetyllä ruiskulla, puukolla sekä väkivallalla. Onneksi olen päässyt tilanteita pakoon, toteaa Henriksson.

Huumekauppaa pyritään käymään rauhallisissa paikoissa katseilta piilossa.

Helsingin poliisin huumerikostutkinnan tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lasse Jortikka vahvistaa, että poliisi on alkuviikolla saanut ilmoituksen puiston tilasta.

– Siellä on ollut ilmoituksen mukaan satoja ruiskuja, jotka poliisi on ottanut mukaansa hävitettäväksi.

Poliisin tietojärjestelmässä puistossa ei hälytystehtävien ja rikosilmoitusten osalta ole mitään poikkeavaa verrattuna Helsingin muihin kaupunginosiin. Samaa toteaa huumerikostutkinnan rikoskomisario Jari Nikonen.

– Malmin alueen huumetilanne ei poikkea Helsingin useiden muiden alueiden tilanteesta. Yleisesti ottaen huumekauppaa pyritään käymään rauhallisissa paikoissa katseilta piilossa, Nikonen sanoo.

Malmin alueella liikkuminen on Nikosen mukaan turvallista, vaikka joskus häiriökäyttäytymistä tai järjestyshäiriöitä saattaakin esiintyä.

– Alueella esiintyy ajoittain ongelmia. Pääsääntöisesti ostarin vartijat hoitavat nämä tilanteet ja tarvittaessa he hälyttävät poliisin paikalle.

Suuri osa käyttäjistä on Nikosen mukaan nuoria aikuisia.

– Yleisellä tasolla voi sanoa, että Helsingissä huumausainerikollisuus ja käyttäjien määrä on viime vuosina ollut koko ajan noussut.

Katukaupassa liikkuu tällä hetkellä eniten marihuanaa sekä amfetamiinia. Helsingin poliisi pyrkii vastaamaan pahenevaan huumeongelmaan kohdistamalla valvontaa tehokkaammin alueille, joissa häiriöitä ilmenee. Isona kysymyksenä on käyttäjien hoitoonohjaus.

– Valitettavasti hoitopaikkoja ei ole tarpeeksi eikä poliisilla ole mahdollisuus ohjata asiakasta suoraan hoitoon. Monet olisivat siinä vaiheessa otollisessa tilanteessa ottamaan apua vastaan, kun joutuvat poliisin kanssa selvittelemään asioita. Jos lyömme asiakkaalle esitteen kouraan ja päästämme hänet ovesta ulos, niin aika harva oikeasti hakee apua, Nikonen toteaa.

Poliisi valvoi lokakuussa kahden viikon ajan tehostetusti huumausaineiden katukauppaa ympäri Suomen. Helsingissä kirjattiin valvonnan yhteydessä huumausainerikoksista yhteensä 40 rikosilmoitusta.