Johanna ikuisti satumaisen hetken – hevosvalokuvat esille Helsingissä

Johanna Vaurio-Teräväisen hevoskuvissa on satumaisuutta, mutta luonnollisuus on maltettu säilyttää. Johanna Vaurio-Teräväinen

Outi Paappanen

Hevonen – tuo ylväs ja elegantti eläin on ollut kautta aikain rakastettu ja kuvattu kohde taiteissa. Sillä on vahva symbolinen merkitys voiman, vapauden ja vallan vertauskuvana, mutta lisäksi eläimen rooli ihmiskunnan kehityksessä, ihmisen apurina ja toverina, on kiistaton.

Taiteilijalle – kuten Heidi Wirgentiukselle – hevonen on ehtymätön inspiraation lähde. Eläimen voima, viisaus ja kauneus ovat joulukuussa Helsingissä avattavan yhteisnäyttelyn lähtökohtana.

Taidesalonki Piirrossa joulukuun ajan esillä oleva näyttely rakentuu Heidi Wirgentiuksen vahvoista öljyvärimaalauksista sekä Nurmijärvellä asuvan Johanna Vaurio-Teräväisen tunnelmallisista valokuvista. Pääosassa on hevonen – molempien suuri rakkaus.

– Olen ensimmäiseltä ammatiltani hevostenhoitaja. Itselläni on nykyään kaksi suomenhevosta, ne ovat henkireikä ja terapiaa. Vaikken niinkään enää ratsasta, hevosen voimakas ja intensiivinen läsnäolo rauhoittaa ja saa pysähtymään hetkeen. Hevoset ovat yhä alkukantaisia eläimiä, ne ovat vahvasti sidoksissa vietteihinsä ja luontoon. Valitettavasti tänä päivänä näkee paljon sitä, että hevonen reagoi ihmisen aiheuttamaan stressiin, Wirgentius sanoo.

Piehtaroivaan nuoreen kimoon Heidi Wirgentius on saanut vangittua villiä energiaa ja elämäniloa. Heidi Wirgentius

Näyttelyn kuvissa esiintyy myös elämää hevosten ympärillä – hevosharrastajia, naishahmoja ja maisemia sekä Suomesta että Islannista.

Hevosen voimakas ja intensiivinen läsnäolo rauhoittaa.

– Naisfiguurini ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä. Kuvien lähtökohtana ovat valo ja tunne. Ihmishahmoilla on vielä suurempi mahdollisuus koskettaa katsojaa kuin hevosilla, Wirgentius sanoo.

Heidi Wirgentiukselle yksi vaikuttavimpia omiin töihin liittyviä kokemuksia on ollut nähdä näyttelyvieraan liikuttuvan spontaanisti kyyneliin teoksen edessä.

Wirgentius maalaa eläimiä, luontoa, naisia ja lapsia. Taide on intohimo, johon hän saattaa uppoutua tuntikausiksi.

– Maalaan usein työn kerta istumalta, mutta se saattaa viedä kahdeksantoista tuntia. Puolisoni kantaa minulle välillä leipiä, Wirgentius nauraa.

Jokaiseen öljyvärimaalaukseensa Wirgentius liittää palasen itsestään, sielustaan ja tavastaan katsoa maailmaa. Hän ei maalaa erikseen omakuvia, sillä jokaisessa maalauksessa on mukana häntä itseään. Ehkä juuri tästä syystä työt ovat niin voimakkaita ja vahvasti hetkessä.

"Hevosia ja muuta elämää" – maalauksia ja valokuvia, näyttely 1.–30.12. Taidesalonki Piirto, Uudenmaankatu 7, Helsinki.

Heidi Wirgentiuksen kotisivut: heidiwirgentius.fi

Johanna Vaurio-Teräväisen kotisivut: johannavauphotography.com

Taiteilijoista kertoi ensin Uusimaa-lehti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut