Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suomalainen Mikko kulki 3 vuotta Googlen katunäkymässä pitkin Tokiota – kuva: "Tapahtui erikoisiakin asioita"

Miksi japanilainen poliisi on kiinnostunut ruokakaupan eteen ajetusta tavaralastista? Onko käynnissä ratsia vai auttavatko he kauppiasta lastin purkamisessa hyvää hyvyyttään?

Muun muassa tällaista kysymystä voi miettiä, kun katsoo millaisia tilanteita Googlen katunäkymään on tallentunut Tokiossa.

Jyväskylässä asuva Mikko on ottanut talteen erikoisia tilanteita, joihin on hän on törmännyt Googlen Street Viewissä.

Edellä mainittu tilanne on hänen mukaansa hyvä esimerkki japanilaisten käytöksestä.

– Kuva, jossa poliisit jotka auttavat ruokakauppiasta purkamaan laatikot autosta kuvaa tätä hyvin, hän sanoo.

Mikko hurahti Googlen katunäkymään jo vuosia sitten.

– Olen ollut kauan kiinnostunut Japanista. Kiinnostus alkoi, kun vuosia sitten tylsänä hetkenä avasin Google Mapsin ja klikkasin itseni Street View -näkymään. Aikani toikkaroituani ympäri maailmaa, päätin että Tokio olisi hyvä kohde. Siellä ei lopu kadut kesken, eivätkä japanilaiset ole erityisen hanakoita sensuroimaan Street View -näkymiä. Vietin sillä "matkalla" kolme vuotta. Tallessa on satoja kuvaruutukaappauksia, joissa tapahtuu erikoisiakin asioita.

Helsingin huippukalliin ravintolan keittiössä paljastui yllätys – "oudon ruoan" resepti olikin tuttu Martta-lehdestä

Myöhemmin Mikko törmäsi Youtubessa hollantilaiseen mieheen, joka harrasti kävelyä oikeassa Tokiossa.

– Hän kuvasi tavallista ympäristöä ja ihmisiä niissä ympyröissä. Jäin totaalisen koukkuun rauhalliseen tahtiin ja autenttisiin ääniin.

Tänä vuonna Mikko perusti Youtubeen Aalto Walks -kanavan, jossa hän kävelee kotikaupunkinsa katuja. Aamut ovat parasta aikaan.

– Varhaisina sunnuntaiaamuina kaupungit ovat ihan erilaisia ääniltään ja tunnelmaltaan. Katuja ei putsata koneilla, ihmiset eivät mene töihin, joten liikenne puuttuu tyystin. On hiljaista. Usein kuulee asioita, joita ei muuten kuulisi. Esimerkiksi astioiden kilinää avoimesta ikkunasta tai ilmastointilaitteiden huminaa.

Varsinkin isommat kaupungit ovat tehneet häneen vaikutuksen.

–  Kävimme poikani kanssa Wienissä aamukävelyllä ja voin vakuuttaa että klo 7.30 Wien on täysin erilainen kuin matkailuoppaissa. Belvedere-puistossa meitä vastaan tuli pukumies, joka oli aamulenkillä. Sylissään hän kantoi salkkua. Samalla reissulla näimme naisen joka oli pukeutunut foliomaiseen "hikipukuun". Erilaisia eläjiä siis.

Aalto Walks -kanavalla Mikko kävelee paljon asuinalueilla.

– Niissä on paljon mielenkiintoista aistittavaa. On rauhoittavaa katsella taloja ja kuunnella ruohonleikkurin ääntä tai lasten naurua. Lisäksi niillä on vähän liikennettä, joten liikkuminen on vaivatonta ja turvallista.

Hanko Sushin pääkokki opettaa suomalaisille "epäkohteliasta" pöytätapaa – "Sallittua ja kuuluu asiaan"