Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Malmilla asuva judoka pääsi huippuoppiin – tätä mieltä Erika Vauhkonen on uudesta päävalmentajasta

Urheilu: Suomen judo halutaan kultakantaan. Uusi päävalmentaja tulee Sloveniasta.

Slovenialainen Rok Draksic aloitti syyskuun alussa Suomen Judoliiton uutena päävalmentajana. Slovenialainen huippujudoka on jo nyt muuttanut valmennuskulttuuria.

– Harjoittelu on ollut aiempaa kovempaa, Erika Vauhkonen todentaa uuden valmentajan metodeista. Märskyn lukiossa opiskeleva Vauhkonen oli hiljattain kisaamassa Kroatiassa junioreiden EM-kisoissa. Vauhkosen taival Kroatiassa päättyi ensimmäiseen otteluun venäläistä Natalia Elkinaa vastaan.

– Kahteen waza-ariin (kyljelle heitto) päättyi ensimmäinen isompi arvokisa junioreissa.

57-kiloisten sarjassa kisaava Vauhkonen voitti Orimattilassa oman sarjansa keväällä hetki ennen koronaikaa Baltic Sea Championship -kilpailuissa. Voitto kovassa kansainvälisessä kilpailussa nosti hänet kisailemaan jo 18-vuotiaana EM-kisoihin maajoukkue-edustajana.

– Tämä on ensimmäinen vuoteni junioreissa. Nousin vasta keväällä uuteen luokkaan. Ehkä oli vähän huono arpaonni, ja koronan takia ei ole juuri ollut myöskään muita kilpailuja.

Liitto halusi palauttaa suomalaisen judon takaisin menestyksen tielle. Uudelle menestysalulle haluttiin löytää kansainvälisen tason valmentaja.

– Uutta on ollut monella tapaa, Draksicilla on myös paljon kokemuksen ja menestyksen tuomaa auktoriteettia.

Draksicin ansioluettelo on kova: kuusinkertainen EM-mitalisti on myös entinen maailman ranking-listan ykkönen. Olympialaisissa hän on edustanut Sloveniaa kolmesti.

Erika Vauhkonen rakastaa judoa. Hän ihastui judoon viisivuotiaana Savonlinnassa. Helsingissä syntynyt lukiolainen muutti takaisin pääkaupunkiseudulle isovanhempien hoteisiin vasta 15-vuotiaana.

– Halusin judosta enemmän kuin mitä Savonlinna kykeni tarjoamaan. Halusin treenata tosissaan, ja katsoa mihin se riittää.

Jos haluaa urheilussa maailman huipulle, pitää tehdä uhrauksia.

– Judo on minulla aina läsnä, toivottavasti läpi elämän. Lukion jälkeen haluan yliopistoon, jossa voin panostaa lisää harjoitteluun.

Malmilla asuvalle urheilijalle Pirkkolan urheilupuisto, Ruskeasuon ja Märskyn punttisali ovat tulleet tutuiksi.

Kotisali- ja seura on Sturenkadulla. Chikara on Helsingin Tarmoon kuuluva budoseura, joka on tuottanut historiansa aikana lukuisia tähtiä myös kansainvälisille kilpatatameille.

– Täällä saan treenata monipuolisesti erilaisten judokoiden kanssa – naisten ja nuorempien pienempiluokkaisten poikien kanssa.

Erika Vauhkosta valmentaa pitkän linjan budotaitaja Jarmo Hukkanen.

– Loistavat valmennusmetodit, hyvä monella tapaa – pitää pään kasassa, Erika Vauhkonen naurahtaa valmentajastaan, selvästi iloa ja lajirakkautta huokuen.