Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Psykiatrisena sairaalana toiminut huvila ja legendaarinen ravintolatila kaupan Helsingissä – Kaupunki varoittaa myymiensä rakennusten kunnosta

Kiinteistöt: Kaupunki laittaa jälleen myyntiin useita omistamiaan taloja. Osa on huonossa kunnossa ja osa myös suojeltuja.

Helsinki aikoo jälleen laittaa myyntiin kuusi rakennusta, joita se ei enää tarvitse. Yhteistä taloille on se, että ne ovat remontin tarpeessa.

Kaupungin myytävien kohteiden listalla ovat ravintola Kaisaniemi, Tervasaaren Aitta, Nordsjön kartanon päärakennus ja kivikellari sekä asuinrakennukset Pallomäentiellä Siltamäessä, Wäino Aaltosen tiellä Kulosaaressa ja Henrikintiellä Pitäjänmäessä.

– Esimerkiksi Ravintola Kaisaniemi ja Henrikintie 9:n myyntityö käynnistyvät pikaisesti, kun esitys hyväksyttiin. Sen sijaan Tervasaaren aitan myynti mennee syksylle 2021, kertoo vs. tilapalvelupäällikkö Osmo Rasimus kaupunkiympäristön toimialalta.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi viime viikolla myytäväksi esitettävät rakennukset ja tontit.

Kaikki myyntiin tulevat kohteet vaativat Rasimuksen mukaan remonttia.

Valtaosa pitäisi olla melko helppoja myydä.

– Sanotaan, että kaikki edellyttävät investointeja. Valtaosa pitäisi olla melko helppoja myydä, Rasimus uskoo.

Entä onko missään todettu hometta tai sisäilmaongelmia?

– En ole lukenut tutkimusraportteja, mutta sanotaan yleisesti, että ostajan on huolella käytävä myyntiaineisto läpi, Rasimus jatkaa.

Kaupungin toimitilastrategian mukaan Helsinki luopuu kiinteistöistä, joilla sillä ei ole omaa käyttöä.

Tervasaaren aitan ravintolakäyttöön tarkoitettu ja suojeltu rakennus myydään. Maa vuokrataan. Nykyisen ravintolayrittäjän vuokrasopimus päättyy syksyllä 2021.

– Kaavamuutos on saatu valmiiksi vuonna 2019. Korjaukset jäävät ostajalle, Rasimus kertoo.

Kiven heiton päässä Helsingin päärautatieasemasta sijaitseva alueen maamerkki, ravintola Kaisaniemi on ollut tyhjillään yli vuoden päivät, kun vuokralainen meni konkurssiin.

– Tämäkin vaatii merkittävästi remonttia, mutta kyselyitä on kyllä ollut, Rasimus valottaa.

Yhtä Suomen vanhinta yhtäjaksoisesti ravintolana toiminutta rakennusta on kuvailtu erityisesti sisältä huonokuntoiseksi. Helsingin Uutiset (22.1) kertoi asiasta alkuvuodesta, jolloin myyntipäätöstä ei oltu vielä tehty. Rakennus on valmistunut vuonna 1839.

Lue: Konkurssin sulkemalla ravintolalegendalla on sittenkin toivoa – "Maine pitäisi palauttaa"

Nordsjön kartanon alueella sijaitsee Vuosaaren golfkenttä, mutta itse Nordsjön kartano on ollut jo joitakin vuosia tyhjillään. Kaupunki aikoo tässäkin tapauksessa myydä vain rakennuksen ja maakellari. Maa jää kaupungille vuokralle.

– Rakennuksen käyttö on palvelurakennus. Nyt se on ollut vuosia tyhjillään, mutta sitä ennen se on ollut väliaikaisluvalla päiväkotikäytössä, Rasimus kertoo.

1800-luvulla valmistunut suojeltu rakennus on ollut myynnissä aikaisemminkin, mutta sille ei löytynyt ostajaa.

Lue: 200-vuotias kartano myyntiin Helsingissä

Loput rakennukset ovat olleet asuinkäytössä ja tulleet kaupungille aikanaan pitkälti maakauppojen myötä.

Siltamäessä sijaitseva Muonamiehen mökki kuului niinikään kartanoalueeseen. Rakennuksessa on sähköt, mutta ei vettä eikä viemäröintiä.

Terveydenhuoltokäytössä kaupungilla ollut Väinö Aaltosen tiellä Kulosaaressa sijaitseva rakennus on toiminut psykiatrisena päiväsairaalana ja sen myyntiin etsitään parhaillaan kiinteistövälittäjää.

– Kyllä sielläkin kunnostusta joutuu tekemään. Tarkoitus on myydä sekä rakennus että tontti. Käyttötarkoitus on asuinrakennus, selventää Rasimus.

Helsingin Uutiset (25.8.2018) kertoi kaupungin myyntiaikaista jo kaksi vuotta sitten.

Lue: Huvilat päästettiin huonoon kuntoon – nyt kaupunki myy niitä, eikä myynti-ilmoitus välttämättä houkuttele: "Homeessa"

Mielenterveysyhdistyksen asuntolakäytössä vielä tämän vuoden alkuun Pitäjänmäessä vuokrattu talo myydään tontteineen.

– Asuntola- ja asuinrakennuskäyttö on mahdollinen, mutta rakennus vaatii merkittävää remonttia, Rasimus kertoo.