Joko olet maistanut? Erikan ja Emilyn pieni leipomo valmistaa koukuttavia snäcksejä Helsingissä – "Käsi kävisi koko ajan"
3
Yrittäjä Erika Avelli ja Emily Garcia valmistavat chipa-juustopalloja Tapaninkylässä. Myymälässä on tarjolla myös muita argentiinalaisia ruokia ja juomia. Aapo Siippainen
Katso isompi kuvaYrittäjä Erika Avelli ja Emily Garcia valmistavat chipa-juustopalloja Tapaninkylässä. Myymälässä on tarjolla myös muita argentiinalaisia ruokia ja juomia. Aapo Siippainen
Katso isompi kuvaEmily Garcia ja yrittäjä Erika Avelli valmistavat chipa-juustopalloja Tapaninkylässä. Myymälässä on tarjolla myös muita argentiinalaisia ruokia ja juomia. Aapo Siippainen
Ruoka: Argentiinalaiset chipat valmistetaan juustosta. Suomalaisten mieliksi Erika Avelli kehitti uuden reseptin myös sinihomejuustolle.
Koukuttavan suolainen. Sisältä pehmeä, päältä rapea. Näin kuvailee Helmi-Elisa Farah argentiinalaisten chipa-juustopallojen makua.
Farah oli Tapaninkylän Chipa-”tehtaanmyymälän” oven takana heti kun ne aukesivat perjantaina aamupäivällä.
– Tässä on jotain uutta ja erilaista. Näitä menee kyllä paljon. Käsi kävisi koko ajan, sanoo viitisenkymmentä parin suupalan kokoista chipaa muun muassa vierasvaraksi ostanut perheenäiti.
5-vuotias Leevi-poika ei ole suolaisista naposteltavista vielä yhtä innoissaan.
– Ei aivan minun makuuni, hän kommentoi.
Argentiinalaiset chipat valmistetaan tapiokatärkkelyksestä, juustosta, maidosta ja kananmunista. Niitä maustetaan muun muassa ruohosipulilla ja chilillä. Aapo Siippainen
Chipa on eteläamerikkalainen perinneruoka. Se valmistetaan tapiokatärkkelyksestä, juustosta, kananmunista ja maidosta.
Vuonna 2017 perustettua yritystä pyörittää Argentiinasta vuonna 2011 Suomeen muuttanut Erika Avelli. Tapaninkylän liike on auki vain perjantaisin, mutta Hakaniemen kioski palvelee maanantaista lauantaihin. Suurin osa myynnistä tapahtuu erilaisten lähiruokapiirien kautta.
– Saan ruokarinkien asiakkailta paljon palautetta ja toiveita esimerkiksi uusista mauista.
Avellin mukaan Argentiinassa chipat syödään maustamattomina.
Suomessa palloille makua antavat muun muassa chili, ruohosipuli ja kantarelli.
– Suomalaisille on tärkeää, että on paljon erilaisia makuja, mistä valita.
Joulun lähestyessä chipat saavat makua appelsiinista ja sinihomejuustosta.
– Minulle oli järkytys, kun kuulin suomalaisten yhdistävän piparkakkua ja homejuustoa. Mutta homejuusto sopii chipoihin täydellisesti.
Tapaninkylän tehtaassa työskentelee kaksi ihmistä, ja juustopalloja valmistuu noin tuhat kappaletta viikossa. Avelli sanoo, että tuotannon voisi helposti tuplata. Chipoja saa joidenkin ruokakauppojen pakastealtaista, mutta koronarajoitukset vaikeuttavat tuotteiden maistatuksia. Avelli sanoo, että se on hidastanut tuotteen tutuksi tekemistä.
Korona-ajan Avelli on käyttänyt hyväkseen uudistamalla koko yrityksen logon ja ilmeen.
– Brändin uudisti Helsingissä asuva meksikolainen suunnittelija Alfonso Conteras.
Sarjakuvamaisessa logossa on nainen, jolla on päässään hattu täynnä chipa-palloja.
– Paraguayn ja pohjoisen Argentiinan perinteisiin kuuluu, että chipoja myydään pään päällä olevasta korista.
Omakotitaloalue on Avellin mukaan hyvä paikka pyörittää pientä chipa-tehdasta. Vanhalla Tapanilantiellä sijaitsevassa rakennuksessa on hänen mukaansa toiminut aiemmin muun muassa ruokakauppa.
– Tämä on rauhallinen asuinalue, jossa ihmiset arvostavat paikallisia yrityksiä, Avelli kertoo.