Tiedotteen mukaan tiettävästi ensimmäisen suomalaisten hissien käyttöä ja niihin liittyviä asenteita tarkastelevan tutkimuksen mukaan hissiä käyttävät eniten nuoret aikuiset ja eteläsuomalaiset. 25–34-vuotiaista liki 40 prosenttia käyttää hissiä ainakin kerran päivässä.
Kyselyn vanhimmat vastaajat eli yli 65-vuotiaat käyttävät hissiä kaikista vähiten: vain 20 prosenttia heistä käyttää hissiä päivittäin. Eteläsuomalaisista 38 prosenttia liikkuu hissillä vähintään päivittäin, kun taas pohjoissuomalaisista vain 19 prosenttia, ilmenee Koneen teettämästä tutkimuksesta.
– Tuloksissa näkyy, että Etelä- ja Länsi-Suomi ovat kaupungistuneita alueita, joissa on enemmän korkeaa rakentamista ja nuorempaa väestöä. Toisaalta tulos kertonee siitäkin, että itäisessä ja pohjoisessa Suomessa on vielä paljon kerrostaloja, joihin ei ole asennettu hissiä, toteaa Koneen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Jussi Haapkylä tiedotteessa.
Tutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista käyttää hissiä päivittäin. Jos kotitalossa on hissi, sitä käytetään ainakin kerran päivässä, näin ilmoitti 66 prosenttia vastaajista.
Tutkimustulosten mukaan hissin tärkeimpinä ominaisuuksina pidetään tilavuutta, esteettömyyttä ja nopeutta. Asuinrakennusten kohdalla näistä korostui vastauksissa tilavuus.
– Hissin on oltava riittävän tilava, jotta se helpottaa liikkumista esimerkiksi lastenvaunujen, pikkulasten, koiran, suurten kantamusten tai apuvälineiden kuten rollaattorin kanssa. Vanhoissa taloissa hissit ovat usein ahtaita, ja kääntöovi tai veräjä voi olla raskas ja hankala käyttää, Haapkylä jatkaa.
Yli 60 prosenttia vastaajista arvioi olevansa tyytyväisiä hisseihin niin kauppakeskuksissa, hotelleissa, kotitaloissa kuin työpaikoillakin. Kotitalon hissiin oli tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä 67 prosenttia niistä vastaajista, joiden talossa sellainen on. Tyytymättömiä tai erittäin tyytymättömiä oli 9 prosenttia.