Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Poliisin murhanyrityksestä epäilty 15-vuotias tyttö poisti jalkapannan, epäillään myös uusista rikoksista – Vangittiin jälleen

Helsingin käräjäoikeus on keskiviikkona vanginnut matkustuskieltoon määrätyn, poliisin puukotuksesta epäillyn 15-vuotiaan tytön. Käräjäoikeuden mukaan vangitsemisen syynä oli muun muassa matkustuskiellon rikkominen. Syytteen nostamisen määräaika on 11. tammikuuta.

Tyttöä epäillään murhan yrityksestä Helsingin keskustassa lokakuun lopussa ja hänet vangittiin. Tyttö yritti puukottaa poliisia kiinniottotilanteessa hedelmäveitsellä.

Lue: 15-vuotias tyttö yritti lyödä poliisia hedelmäveitsellä Helsingin keskustassa – epäillään murhan yrityksestä

Vapauduttuaan tutkinnanajan vankeudesta 15-vuotias ehti olla vain hetken vapaana, kunnes rikkoi matkustuskieltoa.

– Miltei heti tämän jälkeen epäilty rikkoi tehostettua matkustuskieltoa poistamalla jalkapannan ja siten, että häntä epäillään nyt myös pahoinpitelyn yrityksestä ja laittomasta uhkauksesta. Tätä tapausta en valitettavasti voi kommentoida tarkemmin, toteaa tutkinnanjohtajana tapauksessa toimiva rikoskomisario Marko Forss.

Poliisi arvioi alkujaan, että tehostettu matkustuskielto olisi tytön tapauksessa ollut riittävä.

– Etenkin kun kyseessä on vasta 15-vuotias epäilty, Forss jatkaa.

Helsingin Uutiset haastatteli marraskuun alussa myös nuorisoryhmän rikoskomisariona työskentelevää Forssia, joka totesi tuolloin, ettei nuoria rikoksesta epäiltyjä haluta pitää pitkään vangittuna tutkinnan aikana.

– Lapsen kohdalla harkitaan aina kohtuutta. Onko vangittuna pitäminen kohtuullista ja onko minkälainen vaara, että hän jatkaa toimintaansa. Paljon tehdään yhteistyötä lastensuojelun kanssa ja harkitaan, miten tilanteessa tulisi toimia, Forss totesi.

Lue: Poliisipuukotuksesta epäilty 15-vuotias tyttö on edelleen vangittu – Tätä tuomiosta voi alaikäiselle seurata

Nuorten epäiltyjen kohdalla toimivaksi keinoksi on koettu tehostetun matkustuskiellon määrääminen eli nuoren liikkeitä valvotaan nilkkaan asennettavalla pannalla. Matkustuskieltoon asetetun nuoren tulee pysyä ennalta sovitussa paikassa tiettyinä kellonaikoina. Kiellon rikkomisesta voi seurata vangitseminen.

Suomessa vangitaan esitutkinnan aikana vuosittain noin 40 alaikäistä epäiltyä.