Kokenut urakoitsija: Tämän vuoksi putkiremontti menee taloyhtiöissä usein pieleen – "Yksi sana voi lisätä hintaa 50 000 euroa"

Talot: Asiantunteva urakoitsija näkee, jos suunnitelmissa on turhia rahareikiä.

Urakoitsijan voi ottaa mukaan jo remontin suunnitteluvaiheessa. LVI Star Oy:n toimitusjohtaja Kari Matilainen sanoo urakoitsijan huomaavan suunnitelmassa ne kohdat, joiden toteuttaminen voi olla tietynlaisessa kiinteistössä vaikeaa. Tiina Örn

Tiina Örn

Linjasaneeraus menee taloyhtiöissä usein pieleen yhdestä ja samasta syystä. Sitä mieltä on lvi-alaa pitkään seurannut Kari Matilainen. Ongelmana on yrittäjänä työskentelevän Matilaisen mukaan se, että urakoitsija otetaan mukaan vasta remonttisuunnitelmien jo valmistuttua.

– Meille kilpailutukseen osallistuville urakoitsijoille isketään käteen valmiit suunnitelmat ja kysytään, mitä maksaa, jos toteutat tämän juuri näin.

Suunnitelmat nähtyään pitkän linjan urakoitsija usein huomaa niissä monia säästökohteita, Matilainen sanoo.

– Muistan erään 200 huoneiston taloyhtiön, jossa tehtiin putkiremontti. Suunnitelmassa oli yksi sana, joka lisäsi urakan hintaa 50 000 euroa. Urakoitsijana olisin voinut jo suunnitteluvaiheessa sanoa, että homman voi hyvin tehdä myös toisin ja säästää taloyhtiön rahoja.

Suunnitelmat hyväksytetään taloyhtiöllä. Se ei Matilaisen mukaan poista riskiä, että mukana on urakkaa turhaan hankaloittavia tai sen hintaa nostavia ratkaisuja.

– Taloyhtiöissä on harvoin sellaista asiantuntemusta, jota tiettyjen suunnitelmaan mukaan otettujen detaljien arviointi vaatii.

Suunnitelmassa oli yksi sana, joka lisäsi urakan hintaa 50 000 euroa.

Matilaisen mukaan urakoitsijan olisi hyvä olla mukana jopa jo ennen suunnittelua.

– Meidät voi kutsua tutustumaan taloyhtiöön mietittäessä, onko saneeraus ajankohtainen ja jos on, niin missä laajuudessa.

Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa toteaa Matilaisen olevan ainakin periaatteessa oikeassa.

– Urakoitsija osaa asiantuntemuksellaan ehdottaa kiinteistöön parasta tapaa tehdä remontti. Linjasaneerauksia tehdään niin paljon, että urakoitsijoilla on keskimäärin hyvä käsitys siitä, mikä tapa toimii tietynlaisessa kiinteistössä parhaiten.

Jos urakoitsija otetaan mukaan suunnitteluvaiheessa, miten käy kilpailuttamisen?

– Taloyhtiö voi kilpailuttaa kohteen vanhoilla piirustuksilla tai hankesuunnitelmalla. Kun suunnitelmat ovat valmiit ja hinta tarkistettu, niin taloyhtiöllä on oikeus purkaa sopimus, mikäli kustannukset nousevat liikaa, Matilainen kommentoi.

Isännöintiliiton Viljamaa muistuttaa taloyhtiöitä siitä, että suunnittelussa mukana oleva urakoitsija saa tietenkin etulyöntiaseman lopullista toteuttajaa valittaessa.

–  Näkisin kuitenkin, että tämän menettelyn olisi hyvä yleistyä. Kuten myös sen, että rahoittajapankkien kanssa ollaan riittävän ajoissa liikkeellä.

– Olennaista tietenkin on, että kaikki saneerauksen vaiheet tehdään läpinäkyvästi ja kilpailutetaan oikein, eikä liian varhaisessa vaiheessa sitouduta tiettyyn urakoitsijaan, Viljamaa korostaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut