”Sehän on muumien Mörkö” – Uusi puisto taideteoksineen ihastuttaa Helsingissä

Puisto: Emma Jääskeläisen taideteoksesta tuli heti lasten suosikki. Aikuiset kiittävät, että työmaa on vihdoin valmis.

Koulusta kotiin matkalla ollut Ella Hartikainen (oik.) riensi halaaamaan Adriananpuistikon uutta teosta ystäviensä kanssa. Takana taiteilija Emma Jääskeläinen. Aapo Siippainen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Marraskuussa valmistunut Adriananpuistikko on saanut Herttoniemenrannan asukkailta sydämellisen vastaanoton.

Huomio on kiinnittynyt puiston keskellä olevaan vaaleasta graniitista valmistettuun taideteokseen. Vaikka teoksen pinta on kivikova, 11-vuotias Ella Hartikainen haluaa halata sitä ensi näkemältä. Myös Hartikaisen koulukaveri halaa ja silittää kiveä pitkään.

– Tämä tuo mieleen muumien Mörön. Olen antanut sille oman nimen. Kutsun tätä Murmeliksi, Hartikainen kertoo.

Kuvataiteilija Emma Jääskeläinen. Aapo Siippainen

Oikeasti teoksen nimi on Put put. Sen on tehnyt espoolainen kuvataiteilija Emma Jääskeläinen. Hän sanoo, että viereisen Herttoniemen ala-asteen lapsilta tullut välitön palaute lämmittää kovasti.

Ella Hartikaisen ajatus muumeista osuu hyvin lähelle Jääskeläisen omaa inspiraation lähdettä.

– Teokseni on saanut innoitusta muun muassa japanilaisen Henkien kätkemä -animaation valkoisista ja sympaattisista haamuista sekä eläimistä.

Put putiin saa koskea. Jääskeläinen on suunnitellut sen turvalliseksi.

– Siinä ei ole vaarallisia ulokkeita. Minulle on tärkeää, että teoksiin voi koskea, ja että teos julkisessa tilassa on ihmisten ulottuvilla ja siihen voi tutustua lähemmin.

Anja ja Matti Järviranta pitävät Adriananpuistikkoa "yllättävänkin hyvänä" uudistuksena. Aapo Siippainen

Jääskeläinen halusi, että koulun vieressä sijaitsevassa Put putissa on merellisyyttä ja leikkisyyttä.

Teos on kaksiosainen. Isomman valkoisen veistoksen voi ajatella olevan simpukka. Sen vieressä on pieni musta pallo.

– Se on kuin simpukasta ulos pyörähtänyt helmi.  Put put muistuttaa laivan ääntä. Nimi voi liittyä myös pienen pallon puttaamiseen.

Leikkisyys korostuu simpukan helmessä, joka onkin kujeilevaa sorttia. Se nimittäin saattaa piiloutua sadeveteen tai kadota kesällä heinikon sekaan.

– Olen ottanut paikalleen jäävän sadeveden huomioon teosta suunnitellessa. Nyt vettä on kuitenkin melko paljon ja se hämmentää ihmisiä. Veden pitäisi imeytyä nopeammin maahan kun puistikon niitty villiintyy. On mielenkiintoista nähdä miten puistikko ja teos elävöityy kasvillisuuden myötä

Herttoniemessä pitkään asuneet Matti ja Anja Järviranta ovat huojentuneita, että vuosia suunnitteilla ollut Adriananpuistikko on vihdoin valmis.

Monen Herttoniemenrannassa liikkuneen mielestä työmaan valmistuminen näytti viivästyvän loputtomiin.

– En olisi uskonut, että tästä tulee näin hyvä. Tämä ei ole mikään tavanomainen aukio, vaan jotain uutta ja erilaista. Kaupunki on satsannut paljon Herttoniemenrannan puistoihin. Toivon vain, että valkoposkihanhet eivät tule rannasta tännekin, Anja sanoo.

Emma Jääskeläinen tiesi, että teoksen ympärille voi jäädä sadevettä. Sen määrä kuitenkin yllätti taiteilijan. Jääskeläinen varmisti keskiviikkona, että teoksen pienempi osa on tukevasti kiinni maassa. Aapo Siippainen

Adriananpuistikon ohi päivittäin kulkeva Helena Helminen pitää näkemästään. Vaikka hän ei usko jäävänsä penkeille istumaan, on hän iloinen lapsiperheiden puolesta.

– Ennenhän tässä oli vain parkkipaikka.

Puistikon nimi herättää hämmennystä.

– Se on erikoinen. Mistähän se tulee?

Vastaus löytyy Helsingin nimistöä esittelevästä karttapalvelusta. Mamselli Adriana (1730–1804) oli Helsingin pormestarin Abraham Wetterin (n. 1695–1737) tytär.

Herttoniemen kartano oli Abraham Wetterin hallussa vuosina 1725-1737.

Adriananpuistikko sijaitsee Petter Wetterin tiellä. Petteri Wetter oli Abraham Wetterin isä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut