Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Lapset ovat yleisönä armottomia ja rehellisiä" – suosikkihahmot Tatu ja Patu valtaavat teatterin isommin kuin koskaan ennen

Lukuisat lapsiperheet ovat odottaneet hetkeä, jolloin vauhtiviikarit Tatu ja Patu valtaavat teatterinäyttämön.

Pahimmoilleen sattunut koronakevät siirsi esitykset syksyyn – ja näin käy myös tänäkin syksynä.

Tatu ja Patu Helsingissä -musiikkinäytelmän ensi torstaiksi suunniteltu ensi-ilta siirtyy koronatoimien vuoksi, ja teatteri tiedottaa uudesta ensi-iltapäivästä myöhemmin.

Vauhdikas näytelmä perustuu Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjoittamaan samannimiseen lastenkirjaan, joka aloitti jo 17-osaiseksi paisuneen kirjasarjan vuonna 2003.

Sami Rannilan ohjaama ja Kari Mäkirannan säveltämä näytelmä luotsaa katsojat riemukkaasti halki pääkaupungin ihmeiden.

Jo näytelmän alkuasetelma on herkullinen: Outolassa asuvat veljekset Tatu ja Patu saapuvat Helsinkiin vierailemaan serkkunsa Jorin luona.

Stadilaiseen tapaan huippukiireinen Jori laittaa vauhtia myös Tatun ja Patun niveliin – ja samalla Helsingin nähtävyydet tulevat katsojille tutuiksi.

– Hämmästelemistä riittää esimerkiksi feissareissa tai kurahaalarijengissä. Myös liikennevalot ja kohtaaminen raitiovaunun kanssa herättävät veljeksissä ihmetystä, kertoo Tatua esittävä Antti Timonen.

Timonen ja Patun rooliin eläytyvä Paavo Kääriäinen muistuttavat, etteivät näytelmän pääsankarit ole näyttämölläkään vain lapsia.

– He ovat iättömiä hahmoja, joilla on upea, lapsenomainen innostus tutkia ja tulkita maailmaa lapsen tavoin, Timonen korostaa.

– En usko, että lapset miettivät katsomossa sitä, minkä ikäisiä jotkut näyttelijät ovat – ja se on ihan hyvä niin. Ainakaan tässä näytelmässä se ei ole olennaista, Kääriäinen tunnustaa.

Kun lapsille tehdään teatteria, silloin ei yksityiskohdissakaan voida fuskata.

Timosen ja Kääriäisen mukaan lapset osaavat nykyisin vaatia näyttelijöiltä hyviä suorituksia.

– Lapset ovat katsojina armottomia ja rehellisiä. Jos lasten täyttämästä katsomosta alkaa kesken esityksen kuulua pulinaa, silloin on näyttämöllä mennyt jotain pieleen.

Musikaali on myös Tatu ja Patu -kirjojen luojien Aino Havukaisen ja Sami Toivosen mieleen.

– Näin isosti Tatua ja Patua ei ole lavalla ennen nähty. Käsikirjoituksen tekemisessä olemme olleet mukana, joten se on meille tuttu, mutta on todella kutkuttavaa nähdä valmis toteutus, kirjailijat tunnustavat.