Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin pelastustoimi ottaa käyttöön ketterät iskujoukot – yhden yksikön hinta jopa 1,15 miljoonaa euroa

Turvallisuus: Neljä uutta pelastusasemaa takaavat Helsingissä sen, että palomiehet pääsevät aiempaa nopeammin auttamaan.

Helsingin pelastustointa ollaan lähivuosina muuttamassa aiempaa ketterämmäksi iskujoukoksi. Tarkoituksena on lisätä kärkiyksikköjä, jotka ovat nykyistä kevyempiä ja jotka parantavat pelastuslaitoksen toimintavalmiutta.

– Tähän saakka pelastusyksiköt ovat olleet 4–6-henkisiä, mutta jatkossa näissä kärkiyksiköissä on kaksi palomies-ensihoitajaa, kertoo Helsingin pelastuslaitoksen pelastuskomentaja Jani Pitkänen.

Stadin brankkariksi valitun Karim Lounesin, 36, uralla oli raju alku: joutui mellakkaan, jossa polttopullot lentelivät – "Totta kai olen valmis antamaan elämäni, jos joku pitää pelastaa"

Ensimmäinen uusi kärkiyksikkö aloitti vappuna ja sen toimipiste sijaitsee Ruosilankujan pelastusasemalla Konalassa.

Tavoite on että Konalan pelastusasema saadaan käyttöön vuoden 2023 alussa.

Pieni helsinkiläisalue nousi hälytystehtävien kärkeen, tarvitsee nyt oman pelastusaseman – Pelastusjohtaja: "Luvut kyllä yllättävät"

Toinen kärkiyksikkö aloittaa Kontulassa ensi vuonna, jonne valmistellaan myös pelastusaseman käyttöönottoa.

Uusien yksiköiden ja asemien tulo merkitsee sitä, että onnettomuuspaikalle päästään aiempaa nopeammin.

Vapaapalokunnat ovat Helsingissä kärkiluokkaa.

– Jatkossa myös Tapanila ja Vuosaari tulevat vastaavien toimien kohteiksi, Pitkänen kertoo.

Yhden uuden kärkiyksikön perustaminen maksaa Helsingissä lähes 1 150 000 euroa. Kuhunkin yksikköön koulutetaan 12 palomies-ensihoitajaa.

Koko hankkeen taustalla on aluehallintoviraston määräämä uhkasakko liian pitkistä toimintavalmiusajoista.

Tutkimus: Helsinkiläislasten tapaturmia enemmän matalan tulotason alueilla

Tulevaisuudessa henkilöstön saatavuus tuottaa pelastustoimessa harmaita hiuksia. Syinä ovat Helsingin pelastuskoulun toimiluvan lakkauttaminen, suuret tehtävämäärät ja palomiesten palkkakuoppa.

– Vaikka Helsingin pelastuslaitoksella on vahva brändi, se ei välttämättä houkuttele töihin meille, koska tehtävämäärät ovat suuria ja palkkataso on naapurialueita matalampi.

Pelastustoimen tukena toimivat vapaapalokunnat saavat Pitkäseltä kiitosta.

– Näitä sopimuspalokuntia on Helsingissä viisitoista ja ne ovat meille hyvin tärkeä voimavara. Etenkin nuorisotoiminta on erittäin aktiivista.

Helsingin pelastuslaitos alkoi kuvata paloja robottilennokilla – muistuttaa muuta kameraväkeä pelisäännöistä: "Kännykällä kuvannut ajoi kolarin"

– Lisäksi kyseessä on harrastus, joka ei maksa nuorelle mitään, mutta joka antaa hyvän pohjan elämälle. Muun muassa turvallisuuskoulutuksen antajina vapaapalokunnat ovat aivan kärkiluokkaa, Pitkänen suitsuttaa.

7,8 miljoonaa euroa maksava pelastusasema tulossa Konalaan –  ensihoidon valmiudessa ollut puutteita alueella

Kontulaan oma pelastusasema – Hälytysten vasteajat eivät toteudu, kärjessä sairaanhoitotehtävät