S-marketissa työskentelevä Janica leipoo hittituotteen käsin – "Ihmiset eivät vieläkään usko sitä"

Käsityö: Ruokakauppoihin avataan leipomoita vauhdilla. Alan työvoimapula yllätti ammattiopiston.

Onko totta, ettei tuo taikina tule valmiina Puolasta? Onko se kotimaista? Muun muassa näitä asioita tivataan, kun asiakkaat haluavat tiedon Vallilan S-Marketissa valmistettavan leivän alkuperästä.

– Ihmiset eivät vieläkään aina usko, että teemme leipätaikinan täällä itse jauhoista, sanovat Fazerin myymäläleipomon leipurit Janica Tammi ja Hannele Päivärinta.

Leivän alkuperä on helppo todistaa. Vain läpinäkyvä seinä erottaa Tammen työpisteen kaupan hedelmäosastosta. Useat asiakkaat jäävät katsomaan, kuinka Tammi leikkaa taikinaa ja muotoilee siitä pitkulaisia hapanjuurileipiä. Työpisteen takana on useiden satojen kilojen edestä jauhopusseja.

– Päivässä valmistuu satakunta leipää, Tammi laskee.

Kaurapellavaleipä on yksi leipomon suosituimmista tuotteista.

Suomessa ovat nyt pinnalla nämä kahdeksan ruokatrendiä, paljastavat S-ryhmän tilastot

Fazer kertoo perustaneensa ensimmäisen leipomomyymälän Itäkeskuksen Citymarketiin jo 1980-luvulla.

Myymälöitä on avattu erityisen vauhdikkaasti viimeisen kolmen vuoden ajan. Viime vuonna Helsinkiin perustettiin kolme uutta myymäleipomoa. Yhteensä niitä on 19. Lisää on tulossa.

– Viime vuosina on näkynyt isompaa muutosta, kun ruokakaupat ja ravintolat ovat alkaneet yhdistyä. Myymäläleipomoon liittyy samaa elämyksellisyyttä. Asiakkaat ovat alkaneet arvostaa käsityönä valmistettua leipää, johon paistetaan paksu kuori, sanoo Fazerin liiketoimintajohtaja Marika Hagelberg.

Leipomoja on perustettu ympäri Suomen niin rivakkaa vauhtia, että alalla on Fazerin mukaan työntekijäpula. Tilannetta helpottaakseen Fazer kouluttaa itse kymmeniä ”artesaanileipureita” oppisopimuksella. Lokakuussa Fazer kertoi palkkaavansa Suomessa sata uutta leipuria.

– Kun olemme avanneet uusia leipomoita, hakijamäärä ei ole ollut valtava, Hagelberg kertoo.

– Koulutuksessamme mennään astetta syvemmälle käsin leipomiseen kuin tavallisessa leipurin tutkinnossa, Hagelberg sanoo.

Hänen mukaansa uusille työntekijöille korostetaan lämpötilan ja kohotusajan tarkkuutta ja leivän muotoilua.

–  Leipurin tulee ymmärtää, mikä merkitys kostealla sisuksella ja kovalla rapealla kuorella on makuun.

Myös sosiaaliset taidot ovat tärkeitä, koska asiakkaat ovat lähellä.

– Moni alanvaihtaja tulee koulutukseen myyntialalta. Heille on luontaisempaa jutella asiakkaiden kanssa ja kertoa tuotteista.

Nämä ovat 3 yleisintä mokaa pizzanteossa: "Ei ymmärretä, kuinka tarkkaa se on"

Fazer järjestää koulutuksen yhteistyössä muun muassa Stadin ammatti- ja aikuisopiston kanssa.

Koulusta kerrotaan, että tieto Fazerin työvoimapulasta tuli yllätyksenä.

– Kun Fazer kertoi palkkaavansa sata uutta leipuria, meidän oli mietittävä, miksi kaikki opiskelijamme eivät työllisty. Ollaanko me tehty kaikki oikein ja voitaisiinko jotain tehdä paremmin, sanoo leipomoalan opettaja Pauliina Tokola.

Tokola on myös itse toiminut opettajana Fazerin koulutuksessa.

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat aloittavat työt ruokakauppojen leipomoissa käytännössä jo toisena opiskelupäivänä. Opiskelijat saavat palkkaa koko kaksi vuotta kestävältä oppisopimusajalta. Palkka määräytyy työehtosopimuksen mukaan.

– Aluksi peruspalkka oli 1850 euroa ja nyt se on hiukan yli 2000 euroa. Lisäksi tulee muun muassa ilta- ja pyhälisiä, sanoo Kannelmäen Prismassa oppisopimusta suorittava Satu Liimatainen, 28.

Liimatainen on suorittanut tänä syksynä jo leipuri-kondiittorin perustutkinnon. Virallisesti hän valmistuu Fazerin artesaanileipurikoulutuksesta loppuvuodesta. Hänelle ei ole vielä luvattu vakituista työpaikkaa.

– Olen kuitenkin luottavainen sen suhteen, sanoo aikaisemmin ravintolakokkina työskennellyt Liimatainen.

Hot pot -aineksia ja Valion maitoa iäkkäiden naapurien toiveesta – kiinalainen lähikauppa listaa suosituimmat ostokset

Rivitalon pihassa hifistelevä Mikko, 38, tietää, kuinka tehdään täydellinen pizza – "Pizzalapiosta ollaan valmiita maksamaan jopa 100 euroa"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut