Vihdoin järeämpiä toimia valkoposkihanhien valtaamilla alueilla? – "Ensimmäiseksi ruvetaan hätistelemään koirien kanssa pois"

Helsinki on jo vuosia miettinyt mitä puistot ja ranta-alueet valtaaville valkoposkihanhien laumoille pitäisi tehdä. Laji on rauhoitettu ja EU:n lintudirektiivillä tiukasti suojeltu, mutta samalla se ulostaa ahkerasti ja heikentää julkisten nurmialueiden viihtyvyyttä ja käytettävyyttä. Lempeitä torjuntakeinoja kuten aitoja on kokeiltu, joskaan ei aina kaksisella menestyksellä.

– Valkoposkihanhikysymys on tosiaan ollut Helsingille vaikea. Tein jo aiemmin aloitteen valkoposkihanhiongelman ratkaisemisesta, mutta tuolloin kaupungin viranhaltijat totesivat, ettei lupaa tarvitse hakea. Nyt kaupunginhallituksessa läpi mennyt muutosesitys on niin yksiselitteinen, että kaupungin on haettava poikkeuslupaa ely-keskukselta ennen ensi kevättä, kertoo valtuutettu Otto Meri (kok.)

Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"

Kaupunginhallitus linjasi reilu viikko sitten, että Uudenmaan ely-keskukselta haetaan poikkeuslupaa hanhien harventamiseen.

– Jos poikkeuslupa saadaan, niin ensimmäiseksi hanhia ruvetaan hätistelemään koirien kanssa pois alueilta, joilla niitä on eniten. Mikäli tämä ei tehoa, seuraavaksi tulee hakea lupaa hanhien vähentämiseen. Helpoiten tämä käy Helsingissä rei’ttämällä hanhien munia ja näin sääntelemällä lintujen lukumäärää, Meri valottaa.

Kaupunginvaltuusto käsittelee Meren aloitetta 25. marraskuuta.

Yksi ja sama Helsingin puisto sai taas kyseenalaisen kunnian – valkoposkihanhia laskettiin siellä liki 800

"Valitettavasti ylilyöntejä on jo nähty" – Hanhiraivo voi leimahtaa puistossa, valkoposkihanhen hinta on 336 euroa

Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita

336 euroa per hanhi

Tiukasti suojeltu laji

Valkoposkihanhi on Suomessa uudislaji, jonka kanta on parin viime vuosikymmenen aikana levinnyt koko rannikkoalueelle ja paikoin sisämaahankin. Linnut ruokailevat varsin yleisesti puistoissa.

Helsingissä ja itäisessä Espoossa laskettiin laiduntavien valkoposkihanhien määrää tänä vuonna. Tulokseksi saatiin noin 6 150 yksilöä.

Suojellun linnun arvoksi on laskettu 336 euroa, mikä pitää korvata valtiolle, jos lintua vahingoittaa. Näin ollen valkoposkihanhien laskennallinen arvo yhteensä Helsingissä ja Itä-Espoossa olisi siis yli 2 miljoonaa euroa.

"Vastaukseksi haistattelua" – Peltoja tallovista ulkoilijoista riesaa Viikissä, kieltokylttejä heitetään ojiin

Kettuja ja muita petoeläimiä ehdotetaan lisää Helsinkiin – vähentäisikö riesaa rotista ja hanhista?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut