Koronarajoitusten ristiriitaisuus ihmetyttää ja turhauttaa erityisesti kulttuuritoimijoita, jotka ovat kommentoineet asiaa kitkerästi sosiaalisessa mediassa.
Aluehallintovirasto (avi) linjasi perjantaina, että yli 20 hengen yleisötilaisuudet on kielletty pääkaupunkiseudulla. Jo aiemmin pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on linjannut, että yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei tulisi järjestää.
Ravintolatoiminta saa kuitenkin jatkua samaan malliin. Ravintoloiden asiakaspaikoista saa täyttää puolet, mikä on usein huomattavasti enemmän kuin 20 henkeä.
Helsingin Sanomat kertoi viikonloppuna, että Helsingin ravintoloiden niin sanottuihin yökahviloihin oli lauantain vastaisena yönä tulijoita jonoksi asti.
Ristiriita on ihmetyttänyt kulttuuritoimijoiden lisäksi rivikansalaisia.
– Onko joku liiketoiminta pyhää, tiedusteli eräs nimimerkillä esiintyvä kommentoija.
HS: Hallitus aikoo sulkea Uudenmaan yökahvilat pian, tulossa kovia koronatoimia
HS: Monet baarit jatkavat aukioloaan nyt yökahviloina, joissa "ihmiset juovat limua ympäripäissään"
Viikonloppuna esimerkiksi Muusikkojen liitto julkaisi kannanoton, jossa arvosteltiin päätöstä rajoittaa juuri yleisötapahtumia.
– Karaoken järjestämiseen eivät rajoitukset vaikuta, mutta jos ammattitaiteilija esiintyy, yleisömäärää on laskettava alle kannattavuusrajan, liiton twiitissä sanottiin.
Myös muun muassa viulisti Jaakko Kuusisto otti aiheeseen kantaa useaan otteeseen.
– Koko syksy väännetty itsemme mutkalle että toimitaan täysin vastuullisesti, ja mitään se ei nyt kuitenkaan merkinnyt. Ihmiset saavat edelleen kokoontua, kunhan siellä ei esitetä tai pelata mitään, Kuusisto kommentoi Twitterissä.
Facebookissa Kuusisto kirjoitti viikonloppuna pitkän tekstin siitä, miten kohtuuton on yleisötilaisuuksien rajoittaminen pääkaupunkiseudulla 20 henkilöön.
– Lisäksi on väärin niputtaa kaikki tapahtumat samaan kastiin: erityisesti kulttuurilaitoksilla on kaikki mahdollisuudet huolehtia turvallisuudesta, ja vähintään niiden olisi pitänyt saada poikkeus tästä rajoituksesta. Kyse on ihmisten työstä; ei ole reilua, että ikään kuin varmuuden vuoksi suljetaan. Tiedotustilaisuudessakin kerrottiin, mistä niitä tartuntoja nyt tulee, eikä yleisötilaisuuksia mainittu.
Äänentoistoalan yrityksen Ohjelma-Akselin yrittäjä Riku Jaro nosti esiin saman ongelman viestiketjussa, joka lähti Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) twiitistä:
– Liikuntaharrastukset kategoroidaan lukuisilla eri kriteereillä, tapahtumia käsitellään yhtenä kokonaisuutena. Miksi? Jos ette tiedä, mitä päätätte, konsultoikaa esim. Tapahtumateollisuus ry:tä.
Vapaavuori twiittasi viikonloppuna, että rajoitusten teho riippuu siitä, miten niitä noudatetaan. Tämä kirvoitti paljon keskustelua, jossa perättiin parempia rajoituksia.
– Ironista tässä on se, että tapahtuma-ala on noudattanut määräyksiä ja suosituksia, mutta silti toiminta laitetaan poikki Helsingissä. Jos baari on auki, jengi menee baariin. Järjestäytyneissä esiintymispaikoissa kaikkea ei jätetä ihmisen oman ”harkintakyvyn” varaan, kommentoi kitaristi Mikko Kosonen.
Hän korosti omassa twiitissään, että tapahtuma-ala työllistää "helvetisti" ihmisiä, jotka ovat nyt ilman työtä.
Nyt julkistettiin uudet kokoontumisrajoitukset Uudellemaalle – voimassa koko joulukuun
Myös jotkut pääkaupunkiseudun poliitikot pöyristyivät viikonlopun yökahvilauutisista.
– Oli yllättävää, että STM ja valtioneuvosto antoivat asetuksessa mahdollisuuden tällaiseen älyttömyyteen. Eikö nyt viimeistään olisi aika korjata asetus vastaamaan pahentuneen koronatilanteen tarpeita, ihmetteli espoolainen kansanedustaja Mia Laiho (kok.).
– Todella tärkeää, että hallitus korjaa lain porsaanreiän ja laittaa yökahvilat kiinni. Jos tällainen rehottaa, kärsivät myös vastuulliset tapahtuma- ja ravintola-alan toimijat. Myös ravintolatoiminnan valvontaa on syytä aluehallintovirastoissa terästää, twiittasi Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.).
Hallitus päätti: Maahantulon rajoitukset jatkuvat – Näin maahantuloa rajoitetaan eri maista