Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vähemmän pakokaasuja ja liikennemelua – miten onnistuu vanhan kuorma-auton muuttaminen sähköiseksi?

Teknologia: Vanhaa kuorma-autoa muutetaan parhaillaan Staralla sähköiseksi.

Kuorma-auton moottori mylvii ja pakoputkesta tupruttaa sankkaa pakokaasua. Melu ja päästöt jäävät kiertämään kerrostalojen väliin.

Tulevaisuudessa ison kuormurin tilalla saattaa kuitenkin olla hiljaisempi ja päästöttömämpi sähköllä kulkeva yksilö.

Helsingin kaupungin liikelaitos Stara aloitti yhdessä viime vuoden syyskuussa Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa hankkeen, jossa katsotaan, miten seitsemän vuotta käytössä ollut polttoainekäyttöinen kuorma-auto muuntuisi sähköllä toimivaksi.

Hanke sai kipinänsä Helsingin kaupungin hiilineutraaliustavoitteista vuoteen 2035 mennessä.

– Meillä on sen verran vanhaa kalustoa ja sähköistä raskasta kalustoa ei tällä hetkellä ole markkinoilla melkein ollenkaan saatavilla. Jotain pitää tehdä, että pääsemme tähän tavoitteeseen, koska se on muuten täysin epärealistinen. Nyt pitäisi ostaa sitä kalustoa, jota 2030-luvulla käytetään.

Tampereen ammattikorkeakoululla on kokemusta sähköisten kuorma-autojen kanssa työskentelystä, joten päädyimme heidän kanssaan yhteistyöhön, kertoo Stara eRetrofit -hankkeen Staran projektipäällikkö Juuso Tuominen.

Tällä hetkellä kuorma-auton vanha disel-laitteisto on purettu, ohjainjärjestelmän ohjelmoinnit on tehty ja akustot on asennettu. Korona sotki projektin aikatauluja, kun korkeakouluopintoja tehtiin jonkin aikaa etänä.

Nyt menopeli odottaa moottorin asennusta, jonka jälkeen joko tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa kuorma-auto pääsee koeajoille. Projektin päättymisajankohta on ensi vuoden keväällä.

Hanke luo ikään kuin vertailukohdan ja prototyypin mahdollisesta jälkikäteen sähköistetystä kuorma-autosta. Niinpä tarkkojen taloudellisten lukujen ja päästövähennyksien antaminen on Forum Viriumin projektipäällikkö Shabnam Farahmandin mukaan vaikeaa.

Myöskään Tuominen ei vielä osaa sanoa, onko vanhoja kuorma-autoja järkevää muuttaa sähköisiksi, jos niitä olisi mahdollisuus ostaa uutena. Sähköisen kuorma-auton hinta olisi todennäköisesti nelinkertainen polttoaineella kulkevaan verrattuna.

– Siihen ei ole yhtä oikeaa vastausta, mutta onhan se kestävän kehityksen kannalta vähän hassua, että ehjä auto pistetään poistoon ja ostetaan täysin uusi, jossa nämä samat komponentit kuitenkin toistuvat, mutta se vain toimii sähköllä. Tämä on kuitenkin uuden kokeiluja ja katse kannattaa pitää avoimena kaikkiin suuntiin, hän kuvailee.

Yksilön ja ympäristön kannalta sähköistäminen toisi kuitenkin etuja. Tuominen kertoo sähköisen ajoneuvon olevan kevyempi ja hiljaisempi ajettava kuljettajalle. Pakokaasujen vähentyessä myös kaupunkilaisten hengitystieoireiden uskotaan vähenevän.

Tuominen kuitenkin sanoo Helsingin hiilineutraaliustavoitteiden olevan täpärällä ottaen huomioon Staran vuosittaisen budjetin kaluston uusimiseen.

– Jos meillä olisi mahdollista ylipäätään ostaa sähköisenä kalustoa, niin kyllä meillä tekisi tiukkaa, että pääsisimme tavoitteeseen sillä tahdilla, mitä pystymme vuodessa uusimaan kalustoa. Kyllä se väkisinkin vaatii sitä, että pitää olla näitä muitakin vaihtoehtoja mukana.

Sähköisen raskaan kaluston yleistyminen vaatii parempaa latausverkostoa. Tuominen ennustaa latausasemien määrän kasvavan muutenkin esimerkiksi sähköisten linja-autojen ja jakeluautojen myötä.

– Sähköisten kuorma-autojen yleistymistä hidastaa kuitenkin se, että kuorma-autot ovat pitkäikäisiä. Nyt ostettu kuorma-auto voi olla vielä 15 vuoden päästä aktiivisessa käytössä. Jos eRetrofit-menetelmä tulisi järkevän hintaiseksi ja yleisesti kaupallisesti tarjottavaksi, en näkisi mitään ongelmaa, mikseivät yksityiset palveluntarjoajat voisi sitä kautta muuntaa kalustoa sähköiseksi, Tuominen pohtii.