”Laitetta ei kannata säilyttää pöytälaatikossa" – Huoli tietoturvasta hidastaa puhelimien kierrätystä
2
Jiri Heinonen Swappielta kannustaa älypuhelinten kierrätykseen senkin takia, että puhelimen arvo pysyy parempana, mitä nopeammin se tuodaan kierrätettäväksi. Kai Kuusisto
Katso isompi kuvaOman lähimmän kierrätyspisteen voi katsoa muun muassa www.kierratys.info-osoitteesta. Milena Raappana
Luurit: Puhelimen kierrätys on merkittävä ekoteko. Kierrätystä ja käytettyjen puhelinten uudelleenmyyntiä hidastaa kuitenkin huoli tietoturva-asioista.
Milena Raappana
Älä säilö vanhaa älypuhelinta varapuhelimena. Tätä painottavat tehdashuollettujen puhelinten myyntiin keskittyvän Swappien toinen perustaja Jiri Heinonen ja sähkö- ja elektroniikkajätteen kierrätystä organisoivan Elkerin operatiivinen päällikkö Juha-Pekka Lappi.
– Pelkästään kierrättämällä hiilijalanjälki pienenee. Älypuhelimet ovat maailman suosituimpia kulutuselektroniikkatuotteita ja niiden valmistukseen käytetään monimuotoisesti eri mineraaleja. Vaikka puhelin olisi rikkinäinen, pystymme hyödyntämään lähes kaikki osat ja raaka-aineet. Kierrätys on siis iso ekoteko sen sijaan, että laitetta pitäisi kotona pöytälaatikossa, Heinonen sanoo.
Samaan kannustaa Lappi, joka arvioi, että Suomessa puhelimia viedään kierrätykseen 100 000 kappaletta ja uudelleenkäytettäväksi noin 300 000.
Viimeisimmässä luvussa ei olla huomioitu käytettyjen puhelinten myyntiä. Vuositasolla Suomessa myydään arviolta kaksi miljoonaa puhelinta.
Lappi muistuttaa, että kaikki kierrätys vähentää luonnon kuormitusta ja kaivostoimintaa, jossa louhitaan metalleja puhelinten valmistukseen.
– Älylaitteen voi viedä kunnalliseen jätelaitokseen tai puhelimia myyvään liikkeeseen, kuten Giganttiin, Telialle, DNA:lle, Powerille, Elisalle. Suosittelen viemään virallisiin vastaanottopisteisiin, jotka huolehtivat, että kierrätys tehdään asianmukaisesti. Suotta puhelinta pitää kotonaan, Lappi kertoo.
– Usein esimerkiksi monta vuotta vanhassa puhelimessa käytetään eri kokoista sim-korttia kuin uudessa. Siinä tulee käytännöllisiäkin ongelmia. Mitään kierrätettävää tavaraa ei pitäisi varastoida. Ihan sama, mitä se on. Monissa sähkölaitteissa on litiumioniakku, joka vioittuneena voi aiheuttaa räjähdysmäisen palon, hän jatkaa.
Puhelimen pölyttyminen laatikon pohjalla laskee myös sen arvoa, jolloin korvaus, jota useat elektroniikkaliikkeet maksavat vaihdossa, pienenee. Älypuhelinten kierrätystä kuitenkin nakertaa luottamus tietoturva-asioihin ja laatuun.
Laite sisältää usein työsähköposteja, valokuvia, terveystietoja, viestejä ja on väylä pankkisovelluksiin.
Swappiella tietoturvan takaaminen on osa standardoitua huoltoprosessia ja Heinosen mukaan yrityksellä ei ole ollut ongelmia tietoturva-asioiden kanssa.
Lappi painottaa, että kuluttajan on itse huolehdittava tietoturva-asioista viedessään käyttämättömäksi jääneen puhelimen kierrätyspisteeseen. Jos omien taitojen riittävyys arveluttaa, voi turvautua SEIFFI-palveluun, joka on SER-kierrätyksen, Kuusakosken ja Postin yhdessä toteuttama palvelua, joka tuhoaa älylaitteen turvallisesti.
– Palvelu maksaa 4 euroa ja 90 senttiä. Laitteen tuhoamisesta saa tuhoamistodistuksen sähköpostiin, Lappi kertoo.
Luottamus tietoturvaan on Lapin mukaan kynnyskysymys kierrätyksen ja uudelleenmyynnin edistämisessä.
Tietoturva-asiat ovat olleet esillä psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron osalta. Lappi jää mielenkiinnolla seuraamaan, millaisia vaikutuksia tapauksella tulee olemaan kierrätykseen.
– On kiinnostavaa seurata, tuleeko tilastollinen lasku, ettei laitteita tuoda niin paljon kierrätykseen, kun pelätään tietojen karkaamista.