Sairaanhoitaja Janette, 30, suunnittelee nyt tarroja kotonaan: "Tilausten määrä veti hiljaiseksi" – Yrityksiä perustetaan Helsingissä uudella innolla

Talous: Uunituore yritys voi nyt saada starttirahaa jopa 18 kuukaudeksi.

Helsinkiläinen Janette Laurén, 30, on yksi Helsingin tuoreimmista yrittäjistä: pari viikkoa sitten Laurén perusti Itte tein -tarrakioskin.

Hän päätti lähteä aluksi liikkeelle kevytyrittäjänä, sillä siinä ei ole liikaa byrokratiaa.

– Olen suunnitellut yrityksen perustamista jo pidempään, noin vuoden ajan. Joten koronalla ei ollut vaikutusta siihen, että perustin yrityksen juuri nyt, Laurén kertoo.

Laurén myy verkkokaupassaan tällä hetkellä muun muassa joulutarroja, jotka hän on piirtänyt digitaalisella kynällä ja painattanut yhteistyötaholla.

Uusi yritys on käynnistynyt mainiosti: jo ensimmäisen viikon kuluessa tarratilauksia tuli runsaasti.

– Tilausten määrä veti jo ensimmäisinä päivinä hiljaiseksi, sillä sellaista määrää en osannut odottaa.

Jos yritys alkaa menestyä, voin vähentää sairaanhoitajan töitä.

Ammatiltaan Laurén on sairaanhoitaja, mutta ei ole aikeissa vaihtaa ammattia.

– Viihdyn hyvin hoitoalalla, mutta jos tarrakioski alkaa menestyä hyvin, voin vähentää sairaanhoitajan töitä, Laurén suunnittelee.

Laurén ei ole tuoreena yrittäjänä suinkaan yksin, sillä helsinkiläisten into perustaa uusia yrityksiä on palannut koronakesän jälkeen entistä paremmalle tasolle.

Tilastokeskuksen mukaan tammi–maaliskuussa uusia yrityksiä rekisteröitiin pääkaupungissa 2 300, mutta koronaepidemia hyydytti uusien yritysten synnyn, niinpä huhti-kesäkuussa niitä aloitti vain 1 600.

Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Susanna Kallama tietää trendin olevan kasvava.

Alkuvuodesta eli tammi-maaliskuussa Uusyrityskeskuksen avulla näki päivänvalon kaikkiaan 256 helsinkiläisyritystä. Huhti–kesäkuussa niitä aloitti vain satakunta.

– Aivan selvästi yritysten perustamishalu niiasi alaspäin loppukeväästä ja alkukesästä, eikä syy voi olla mikään muu kuin koronakriisi, Kallama luonnehtii.

Kallaman mukaan tilanne kuitenkin korjautui loppukesän ja alkusyksyn aikana nopeasti.

– Heinä–syyskuussa yrityksiä rekisteröitiin Helsingissä kolmisensataa.

– Näyttää siis siltä, että koronakesän jälkeen into synnyttää uutta yritystoimintaa on selkeästi lisääntynyt, Kallama arvioi.

Eniten uusia yrityksiä on Helsingissä syntynyt muun muassa tieto- ja viestintätekniikan saralle – samoin ohjemisto- ja verkkokauppapalveluita tarjoavat yritykset ovat innostaneet helsinkiläisiä.

Yksi toimiala on kuitenkin jäänyt muista jälkeen: ravintola-ala.

– Nyt ei ravintoloita juurikaan uskalleta perustaa, mikä on aika ymmärrettävää.

Yritysten perustaminen talouden heikentyessä ei ole uusi ilmiö, vaan se on nähty jo esimerkiksi vuoden 2008 talouslamassa.

– Yrityksen perustaminen on tietenkin yksi tapa varmistaa kiikkerässä taloustilanteessa oma toimeentulo.

– Jos yritysidea ja rahoitus on kunnossa, hankkeella on keskimäärin hyvät mahdollisuudet onnistua, Kallama rohkaisee.

Aloittavan yrityksen alkutaipaleella kannattaa pyytää apua.

– Tavallisella tavalla perustetuista yrityksistä on viiden vuoden kuluttua pystyssä noin puolet, mutta meidän kauttamme alkunsa saaneista jopa 80 prosenttia, Kallama laskee.

– Lisäksi nyt kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisuus saada pidennettyä starttirahaa. Vielä alkuvuodesta sitä sai 12 kuukautta, mutta nyt sitä voi saada jopa 18 kuukauden ajalta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut