Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Korkeasaaren leijonalaumasta puuttuu yhä johtajauros – edellinen lopetettiin jo 2018

Eläimet: Uutta laumanjohtajaa etsitään yhä – yksi pomokandidaateista elää Skotlannissa. Edellinen uros jouduttiin lopettamaan kaksi vuotta sitten.

Korkeasaaren eläintarhan leijonalauma on ollut jo kaksi vuotta ilman urosleijonaa. Joulukuun alussa 2018 korkean iän vuoksi lopetetulle Mohan-leijonalle ei ole vielä löydetty seuraajaa.

Nyt eläintarhassa on neljä naarasleijonaa.

Korkeasaari on mukana kansainvälisissä eläinten suojeluohjelmissa, ja kunkin lajin oma suojelukoordinaattori suosittelee, minne ohjelman eläimiä tulisi siirtää.

Rahaa ei siis uuteen leijonaan käytetä.

– Euroopassa on kaikkiaan 43 eläintarhaa, joissa on urosleijona. Useimmissa paikoissa niitä on kuitenkin vain yksi, lauman johtava uros, joten niitä ei meille luultavasti suositella, kertoo Korkeasaaren kuraattori Hanna-Maija Lahtinen.

Yksi mahdollinen leijonan lähtömaa voisi olla Intia, mutta paperityö Euroopan unionin ulkopuolisen maan kanssa on mittavaa.

– Jos leijona löytyy sieltä, sen saaminen Suomeen kestää ainakin pari vuotta. Jos eläin taas tulee EU:n alueelta, se voitaisiin saada jopa muutamassa kuukaudessa, Lahtinen kertoo.

Esimerkiksi Edinburghissa Skotlannissa on viime vuonna syntynyt kaksi urospentua, mutta niiden geneettinen sopivuus Korkeasaaren laumaan ei vielä ole selvillä.

Korkeasaaren edellinen urosleijona Mohan syntyi Kölnin eläintarhassa 2002 ja saapui Korkeasaareen kaksivuotiaana.

Se eli yli 16-vuotiaaksi, mutta muun muassa takajalkojen heikkous ja nivelkivut pahenivat lääkityksestä huolimatta. Eläinlääkäri joutui lopulta lopettamaan sen.

– Luonnossa jo 12-vuotiaat leijonat ovat todella iäkkäitä, joten Mohan eli niihin verrattuna huippuvanhaksi, Lahtinen muistuttaa.

Uuden leijonan tulo Suomeen ei ole yksinkertainen operaatio. Suurikokoinen eläin joudutaan tuomaan maanteitse, ja sitä varten tarvitaan erityinen eläintraileri.

Kuljetuksesta huolehtivia yrityksiä on Euroopassa muutamia.

Lentämällä leijonaa ei voida maahan tuoda, koska sen kuljetuslaatikko ei mahtuisi useimpien lentokoneiden ruumaan.

– Jos eläin tulisi EU:n ulkopuolelta, aluksi leijona joutuisi Korkeasaaressa karanteeniin, mutta onneksi meillä on tätä tarkoitusta varten valmis karanteenitila.

Korkeasaaren leijonalauma koostuu nyt neljästä naaraasta, joista osa on sukua keskenään.

– Kun urosta ei ole, silloin yleensä vanhin naaras ottaa johtajan tehtävät itselleen. Iältään vanhin naaras on Kalyana ja nuoremmat leijonat ovat Kyna, Arya ja Amira. Näistä Kalyana on Aryan ja Amiran isoäiti, Lahtinen kertoo.