Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

700 euroa ansionmenetystä ja hukkaan menneitä lomapäiviä – Kahden päiväkotilapsen äiti kertoo, miten koronaohjeet kurittavat lapsiperheen taloutta

Äiti haluaisi huojennusta hoito-maksuihin, koska lapset ovat kotihoidossa joka kuukausi.

Koronaohjeet aiheuttavat lapsiperheissä paitsi järjestelyjä, myös rahanmenoa. Keravalainen kahden alle kouluikäisen lapsen äiti on laskenut, että hänen perheessään ansionmenetystä on kesästä lähtien tullut vajaat 700 euroa.

– Se on lapsiperheelle iso raha. Sen päälle pitää ostaa vielä ruoat kotona hoidettaville lapsille. Meiltä vanhemmilta on kulunut yhteensä neljä lomapäivää ja neljä palkatonta vapaapäivää. Sen olen päättänyt, että ensi vuoden vuosilomia en halua käyttää. Pitää keksiä muita keinoja.

Nimettömänä ammattinsa vuoksi pysyttelevä keravalaisäiti kertoo, että hänen kahdesta lapsestaan vähintään toinen on lähetetty vähintään kerran kuussa päiväkodista kotiin kesäkuusta lähtien, yleensä nuhaisen nenän vuoksi.

– Töistä saa olla pois kolme päivää lapsen sairauden vuoksi, sitten pitää ottaa palkatonta vapaata tai käyttää vuosilomaa.

Päiväkodista on soitettu äidille nopeimmillaan tunnin päästä siitä, kun äiti on vienyt lapsen hoitoon, että lapsi pitää tulla hakemaan kotiin.

– Nenästä valuva räkä on se yleisin syy. En ikinä veisi oikeasti sairasta lasta hoitoon. Kun kyseessä on alle 2-vuotias lapsi meidänkin perheessä, veikkaan että nenästä valuu räkä toukokuuhun saakka.

Veikkaan että nenästä valuu räkä toukokuuhun saakka.

Äiti ei väheksy koronaa ja ymmärtää, ettei nuhainen lapsi voi olla hoidossa.

– Ymmärrän koronan vakavuuden ja sen, että yritämme kaikki parhaamme mukaan estää taudin leviämisen. Mutta sen verran kaupunki voisi ojentaa kättään, ettei näistä nuhapäivistä tarvitsisi maksaa päivähoitomaksua.

Keravalaisäiti ei halua altistaa tukiverkostoa lastenhoidolla, jos nuhainen lapsi olisikin kuitenkin oikeasti sairas. Toisen lapsen hän on vienyt kahdesti koronatestiin, jotta hoitoon paluu nopeutuisi.

– Testituloksen saamiseen menee pari päivää ja negatiivisen tuloksen jälkeen lapsen saa viedä hoitoon, jos oireet ovat selvästi paranemaan päin. Ei kai auta muu kuin viedä lapsi koronatestiin aina, kun päiväkodista lähetetään nuhainen lapsi kotiin. Vaikka se viekin valtion rahoja, hän miettii.

Äiti on ollut yhteydessä maksuasiasta Keravan varhaiskasvatusjohtajaan. Tämä vastaa Keski-Uusimaa-lehdelle samoin kuin äidille.

– Keravalla noudatamme normaaleja käytänteitä asiakasmaksujen suhteen. Vain muutama henkilö on lähestynyt minua asiakasmaksuasioissa, sanoo Keravan varhaiskasvatusjohtaja Hannele Koskinen.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaan hoitomaksusta saa huojennusta vain, jos lapsi on sairautensa vuoksi poissa varhaiskasvatuksesta yli kymmenen päivää kalenterikuukauden aikana. Tuolloin kyseiseltä kuukaudelta peritään vain puolet kuukausimaksusta. Laista tulevaa käytäntöä noudatetaan myös Järvenpäässä ja Tuusulassa.

Koskisen mukaan alkusyksystä varhaiskasvatuksessa oli poissaoloja jonkin verran normaalia enemmän, koska ohjeet poissaoloista ja covid-testauksista tulivat käyttöön. Ohjeita tarkennettiin vielä alkusyksyn aikana.

– Olemme kuitenkin saaneet palautetta myös siitä, että lapset olivat keväällä ja kesällä terveempiä kuin aikaisemmin, kun lapset eivät flunssaoireisina tulleet varhaiskasvatukseen.

Järvenpään varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelän mukaan varhaiskasvatusmaksuista ei juurikaan ole tullut palautetta.

Mäkelän mukaan lasten poissaolot varhaiskasvatuksesta eivät ole merkittävästi eronneet edellisistä syksyistä.

Tuusulan varhaiskasvatuksen asiantuntija Vesa Joronen sanoo, että Tuusulassa lapset ovat olleet poissa varhaiskasvatuksesta hieman normaalisyksyä enemmän. Syitä on useita, eikä toisaalta kaikkien lasten kohdalla ole varmaa, mikä poissaolon syy on.

– Lapsilla yleinen kausiflunssa selittää osaltaan sairauspoissaolojen määrää. Toisaalta lapset jäävät kotihoitoon nyt lievissäkin flunssaoireissa herkemmin korona-ohjeistusten mukaisesti ja poissaolo kestää pidempään. Osaltaan poissaolojen pidentyminen voi johtua myös koronatestijonojen ja -tulosten viiveistä.

– Sellainen ilmiö tuntuu nyt olevan, että jos sisarukset ovat varhaiskasvatuksessa, ja esimerkiksi toinen on sairas, niin entistä helpommin toinenkin sisarus jää kotiin, vaikka olisikin terve.

Maksuista ei Tuusulassakaan ole Jorosen mukaan tullut juuri palautetta.

Jos lapselle tulee tartuntalain mukainen karanteeni, se rinnastetaan kunnissa sairauspoissaoloon.

Juttu on julkaistu ensin Keski-Uusimaa-lehdessä .