Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin "kaikista keinoista" puuttui vielä yksi – Näin uusia koronatoimia kommentoitiin tuoreeltaan, pääministerikin otti kantaa

Helsingin tänään julkistamat uudet koronatoimet saavat tuoreeltaan sekä kiitosta että moitteita. Sosiaalisessa mediassa on ihmetelty muun muassa sitä, miksi vain toinen aste – eli ammatilliset oppilaitokset ja lukiot – siirretään etäopetukseen.

– Helsinki ei siirtänyt peruskoulun yläastetta etään (huolimatta sen ikäisten erittäin merkittävistä tartunnoista), koska laki ei muka sallisi sitä. Onko täällä juristia? Minun ymmärtääkseni laki mahdollistaa sen aivan hyvin, kritisoi esimerkiksi helsinkiläinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies (kok.) ihmetteli, miksei yläkouluja siirretä etäkouluun.

Vastauksissa todetaan, että Vaasassa peruskoulut siirtyivät etäkouluun, kun epidemia saavutti alueella leviämistason kuten nyt on käynyt pääkaupunkiseudulla.

Helsinkiläinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo (vas.) kirjoitti Twitterissä ennen Helsingin ja Husin tiedotustilaisuutta, mitä voitaisiin aiemmin ilmoitettujen toimien lisäksi vielä tehdä.

– Mitä pääkaupunkiseutu voi vielä oman toimivallan puitteissa tehdä: 1) Lopettaa harrastustoiminta kaupungin omissa tiloissa (!).

2) Siirtää koulut etäopetukseen. 3) Sulkea julkiset tilat.

Aluehallintoviraston twiittaaman taulukon mukaan poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtyminen on opetuksen järjestäjän toimivallassa – eli kaupungin, valtion tai koulua ylläpitävän rekisteröityneen yhdistyksen tai säätiön.

Avi mainitsee myös, että esimerkiksi ravintoloiden sulkeminen vaatii valtion johdon päätöksen. Hallituksen onkin tänään tarkoitus käsitellä niin sanottujen yökahviloiden sulkemista.

Toisessa twiitissään Honkasalo ihmettelee, miksi kaupunginhallitukselta ei ole kysytty mielipidettä toimista päätettäessä.

– Samaan aikaan Helsingin kaupunginhallitus on tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin, joka tekee epidemiologisen arvion mm koulujen poikkeusjärjestelyihin liittyen. Tuntuu oudolta että tästä huolimatta olemme olleet täysin näiden rajoituslinjausten ulkopuolella.

Pääministeri Sanna Marinkin (sd.) kommentoi pääkaupunkiseudun toimia Twitterissä:

– Nyt on viimeinen hetki toimia nopeasti pahenevan pääkaupunkiseudun koronatilanteen kääntämiseksi. HUS alueen tänään kerrotut koronarajoitustoimet ovat painavia ja tarpeen. Kiitos @Vapaavuori @RitvaViljanen @KjMakela ja @juantuo, Marin twiittasi viitaten Helsingin pormestariin Jan Vapaavuoreen (kok.), Vantaan kaupunginjohtajaan Ritva Viljaseen, Espoon kaupunginjohtajaan Jukka Mäkelään ja Husin toimitusjohtajaan Juha Tuomiseen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Mikko Aarnio twiittasi pitävänsä uusia rajoitustoimia "maalaisjärjellä ajateltuna oikeansuuntaisina". Hän näki niissä kuitenkin perustuslaillisen ongelman:

– Varsinaiset yksityiskohdat ja päätökset kuitenkin vasta tulossa. Kirjastojen täyssulkeminen on perustuslain 16 §:n (sivistykselliset oikeudet) kannalta hankala.

Muokattu 24.11.2020 klo 13.59: Korjattu Veronika Honkasalon twiitin kohdalla, että hän listasi mahdollisia lisätoimia ennen tämänpäiväistä tiedotustilaisuutta.