Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivi Malin ei lähetä ainuttakaan joulukorttia, mutta askartelee niitä silti Maunulassa – "Tässä pääsee itsekin tunnelmaan"

Maunulan Saunabaarissa viritellään jo joulutunnelmaa. Vapaaehtoisten naisten joukko on jo useamman joulun alla valmistanut Saunabaarissa myyntiin itsetehtyjä joulukortteja – eikä perinne katkea tänäkään vuonna.

– Näitä aletaan tehdä aina marraskuun alkupuolella, sillä liikkeellä pitää olla hyvissä ajoin, kertoo Päivi Malin, yksi korttien tekijöistä.

Hyväntekeväisyyden vuoksi myytävien korttien avulla naiset ostavat muun muassa villalankaa, joista tehdään myyntiin meneviä sukkia. Nekin tilitetään vapaaehtoistyölle.

Maunulassa askartelevat naiset edustavat joulukortteineen lämminhenkistä, mutta koko ajan pienenevää joukkoa.

Kun vielä vuonna 2015 joulupostikortteja lähetettiin Suomessa yli 30 miljoonaa kappaletta, määrä on nyttemmin romahtanut puoleen.

– Viime vuonna lähetettiin noin 15 miljoonaa postikorttia, kertoo Postin tuotepäällikkö Johanna Rouhe.

– Määrä on toki laskenut, mutta siihen on vaikuttanut se, että nykyisin yhä useampi joulumuistaminen lähtee liikkeelle digitaalisesti.

Käsinkosketeltavien korttien tilalle on yhä useammassa perheessä noussut tapa muistaa ystäviä ja sukulaisia esimerkiksi tekstiviestein ja Facebook-tervehdyksin.

– En usko, että jouluajan muistaminen sinänsä unohtuu, mutta se muuttaa vain muotoaan, Rouhe arvioi.

– Toisaalta fyysisellä kortillakin on oma paikkansa, koska se laitetaan kodeissa usein näkyvälle paikalle. Se siis toimii ikään kuin joulukoristeena.

Suomalainen joulukorttiperinne on siis selvästi murtumassa. Jopa moni ikäihminen on viime vuosien aikana luopunut korttien postittamisesta.

– Minä en viimekään jouluna lähettänyt yhtään ainutta postikorttia. Muistan sukulaisia ja ystäviä, mutta se käy kätevästi tekstiviesteillä, Päivi Malin kertoo.

– Mutta ilman muuta joulukortteja on kiva askarrella. Samalla tässä pääsee itsekin jouluiseen tunnelmaan.

Se sijaan toinen kortteja Maunulassa askarteleva ahertaja tunnustautuu vielä perinteisten korttien lähettäjäksi.

– Minä lähetän joka vuosi tuollaiset 35 joulukorttia. Saajien nimilista on melko lailla sama vuodesta toiseen, kertoo Pirjo Koponen.

– Kortteja saan helposti tehtyä, kun kierrätän vanhoja, itselleni tulleita kortteja uudelleen.

Joulukorttien askarteluperinne on ollut niin Koposelle kuin Malinille mukavaa ajanvietettä kautta 2010-luvun.