Kova väite Helsingin virkamiehistä – Yrittäjä HU:lle: "Minulla on puheluäänite, jossa vihjataan..."

Helsingin Uutiset kertoi Vuosaaren saunalautasta viime tammikuussa. Arkistokuva. Nuorilla yrittäjillä on ollut myös paljon muita ideoita. Arkisto/ Johanna Erjonsalo
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Helsingin kaupunki on kohdellut saunalauttayrittäjiä karusti Vuosaaressa.

Yksi yrittäjistä Jesse Kettunen kirjoitti aiheesta pitkän avoimen päivityksen vaikeuksista kaupungin kanssa, joka levisikin Facebookissa salamavauhtia viikonloppuna.

Nyt puhuu Vuosaaren saunalautta-asiassa loattu virkamies Tapio Rossi: "Minut on todettu kaikilta osin syyttömäksi" – teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

Kettunen on toiminut yrittäjänä 5 vuotta, mikä sai kupin nurin?

Kettunen kertoo Helsingin Uutisille, että viimeinen pisara meressä oli se, kun he olivat ideoineet, suunnitelleet palkkaamiensa ammattilaisten kanssa sekä keränneet rahaa Aurinkolahteen esittämäänsä kelluvaan ravintola-sauna-vesiurheilukeskukseen ja kaupunki ilmoitti sähköpostiväännön jälkeen, että "Ei sovellu esitettyyn paikkaan".

– Viikko sen jälkeen, kun kaupunki oli sanonut, että ei onnistu, minulle alkaa kaikki lähettää linkkiä, että onko tämä nyt se teidän hanke, Kettunen taustoittaa.

No, ei ollut vaan kaupunki oli Kettusen sanoin "ryöstänyt" idean ja etsi nyt yrittäjää tismalleen samaan paikkaan.

– Jopa karttapingaus oli sama, kun meidän suunnitelmassamme, sanoo Kettunen.

– Laitoin päättäjille (kaupungille) viestiä, että mikä juttu tämä nyt on, niin siihen ei edes tullut mitään vastausta.

Kovin väite Kettusen julkisessa tekstissä on kuitenkin se, että kaupungin virkamiehet olisivat toivoneet rahaa eli käytännössä lahjusta joidenkin aiempien suunnitelmien nopeuttamiseksi.

– Silloin viisi vuotta sitten kun aloitettiin, oltiin tosi nuoria jannuja ja siellä kaupungin neliviiskymppiset virkamiehet varmaan ajatteli, että me varmaan uidaan jossain rahassa, että pistetään kundit maksamaan. Mutta eihän se nyt niin ollut.

Lahjusrikosepäilyt eivät ole mitään kevyin perustein ilmaan heitettäviä asioita ja sen Kettunenkin tietää.

– Ihan face to face -tapaamisessa tuli vihjaus, että näitä asioita voi nopeuttaakin. Ja eräs arkkitehti, jonka kanssa työskenneltiin, meille totesi, että välillä kaupungin kanssa käy näin, Kettunen sanoo.

Hän kertoo käyneensä materiaaleja juuri läpi 5 vuoden ajalta toimittaakseen ne poliisille, josta oli otettu yhteyttä. Hänen mukaansa mahdollisesta rahasta "asioiden sujuvoittamiseksi" on vihjattu myös puhelussa, joka on Kettusen mukaan nauhoitettu.

– Löydettiin yksi puhelinäänite, jossa sanotaan, että "olisitte pistäneet kättä taskuun niin olisitte saaneet hankkeen..." Kettunen kertoo.

Hän kertoo yhteistyön kaupungin kanssa takunneen alkuajoista saakka.

– Löysin yhdenkin sähköpostin vuodelta 2015, jossa oli riitelyä siitä, että haluttiin vuokrata ihan vain suppilautoja Aurinkolahden uimarannalla!

Poliisi aloitti selvityksen Vuosaaren saunalauttayrittäjän rajun Facebook-kirjoituksen pohjalta – "Aika voimakkaasti asiat tuotu esille"

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio ei kommentoi mahdollista poliisin esitutkintaa Vuosaaressa tapahtuneista asioista.

– Kaupunki ei ole rikosilmoituksessa osapuolena, hän sanoo.

Laitio on tietoinen Facebook-kirjoituksessa esiintyneistä väitteistä. Laitiokin toteaa, että esitetty syytös lahjontarikoksesta on vakava asia. Hän kertoo, että asiasta tullaan ensimmäiseksi tekemään kaupungin oikeuspalveluiden ja sisäisen tarkastuksen selvitys. Sen jälkeen pohditaan jatkotoimia.

– Olen toimittanut nämä yrittäjien päivitykset sekä kaupungin virkamiesten yhteystiedot meidän oikeuspalveluille ja sisäiselle tarkastukselle.

Jesse Kettusen kokemukseen, että yrittäjien konsepti varastettiin, Laitio sanoo, että kysessä on "ymmärrettävästi sekava tilanne".

– Kaupunki ei kuitenkaan ole aloittanut palvelujen kilpailutusta, vaan ajatus kelluvista palveluista on esitetty Itä-Helsingin rantaraitin kehittämissuunnitelmassa. Tällä hetkellä kelluvat palvelut eivät Aurinkolahden laiturilla mahdollisia. Tämä on viestitty yrittäjälle. Kelluvat palvelut tarkoittaisivat merkittäviä muutoksia ja investointeja alueelle.

– Meillä on ollut käynnissä tämä Helsingin rantojen kehittämishanke, jossa muun muassa kelluvia palveluja kehitetään. Yrittäjien ehdotukselle ei kuitenkaan ole löytynyt laajasta työstä huolimatta sopivaa paikkaa, Laitio kommentoi.

– Sille paikalle, mikä Aurinkolahdessa on nykyään, ei kuitenkaan voida tällaista palvelua toteuttaa ilman suuria muutoksia ja uudistuksia paikkaan. Ymmärrän, että tämä voi näyttää erikoiselta, mutta kelluvat palvelut ovat osa Helsingin rantareitin kehittämistä ja niitä ovat myös muut esittäneet, Laitio kommentoi väitettä, jonka mukaan kaupunki julkisti oman ajatuksensa vain vähän sen jälkeen, kun Vuosaaren saunalauttayrittäjien suunnitelma Aurinkolahden venesatamaan oli torpattu.

20-vuotiaat kaksoset Onni ja Ilmari toivat kesäbisneksen keskelle Vuosaaren talvea – "Vastuuta ja duunia on paljon, mutta kyllä yrittäminen on meidän juttu"

Kaupunki jakoi äsken myös pitkän oman Facebook-päivityksen tilanteesta.

– Syytökset ovat poikkeuksellisen kovia, ja niihin suhtaudutaan kaupunkiorganisaatiossa äärimmäisellä vakavuudella, liikunta- ja vapaa-ajan palveluista todetaan.

Kaupungin päivityksen mukaan nykyisellä yrittäjällä on 30.4.2025 asti voimassa oleva vuokrasopimus, jossa toiminta on määritelty sup-lautojen ja aurinkotuolien vuokraukseksi Aurinkolahden rannalla.

Vuokrasopimus ei kata muuta toimintaa, kuten yrittäjän toivomaa kahvilatoimintaa. Yrittäjälle on huomautettu kahvin myynnistä, joka ei sisälly yrittäjän vuokrasopimukseen, sillä ranta-alueella kahvilatoiminnan oikeus on sopimuksellisesti toisella yrittäjällä.

Helsingin kaupungin on julkisena toimijana kohdeltava yrityksiä tasapuolisesti. Siksi kaupungin toimintatapa on, että pidempiaikainen vuokraus keskeisillä paikoilla laitetaan avoimeen hakuun, selvittää toimiala julkaisemassaan kirjoituksessa.

Juttua päivitetty Laition täsmennysten perusteella klo 10.48, lisätty tietoa kaupungin tekemästä julkisesta fb-päivityksestä.

Juttua muokattu klo 16.49 lisätty kaksi sanaa: "joidenkin aiempien" kappaleen kohtaan, jossa puhutaan kaupungin virkamiehistä.

Lue uusin juttu 7.5.2021: Nyt puhuu Vuosaaren saunalautta-asiassa loattu virkamies Tapio Rossi: "Minut on todettu kaikilta osin syyttömäksi" – teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

Poliisi aloitti selvityksen Vuosaaren saunalauttayrittäjän rajun Facebook-kirjoituksen pohjalta – "Aika voimakkaasti asiat tuotu esille"

Itä-Helsingin rantareitti saa uusia palveluja – luvassa sauna, ruokarekka ja minigolf

Kelluva bilelautta hätistetään pois Hakaniemestä – "Ikävä uutinen, toivottavasti joku ratkaisu löytyy"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut