Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yleisötilaisuudet kielletty, harrastukset tauolle – Koko Uusimaa on nyt koronan leviämisvaiheessa

Koko Uusimaa on virallisesti koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Asiasta linjasi Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä eli "koronanyrkki" eilisessä kokouksessaan. Aiemmin vain pääkaupunkiseutu on ollut leviämisvaiheessa, joka on kolmiportaisen asteikon pahin, ja muu Uusimaa kiihtymisvaiheessa.

Leviämisvaihe tarkoittaa lisärajoituksia koko Uudellemaalle. Pääkaupunkiseudun osalta rajoituksia pohtii vielä tänään torstaina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä.

Myös hallitus teki eilen päätöksiä koronatoimista ja tiedottaa niistä tänään kello 10 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

Lisärajoitukset ja -suositukset tulevat voimaan, kun kunnat ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) niin päättävät. Ne ovat voimassa 18. joulukuuta saakka.

Tätä se tarkoittaa:

Yleisötilaisuudet: Kaikki sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvat yleisötilaisuudet kielletään aluehallintoviraston päätöksellä.

Yksityistilaisuudet: Suositellaan, että yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Yksityinen kokoontuminen tarkoittaa myös perhetapahtumia. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset (enintään 10 henkilöä) muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Julkiset tilat: Suljetaan kuntien päätöksillä kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat, mutta kuitenkin turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin. Suositellaan, että yksityiset toimijat sulkevat vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan tilat.

Ryhmäharrastustoiminta: 18 vuotta täyttäneiden kaikki kuntien järjestämä ryhmäharrastustoiminta keskeytetään kuntien päätöksillä. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena. Yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan samoja rajoituksia. Harkinnan mukaan alle 12-vuotiaiden harrastustoimintaa voidaan jatkaa, mutta 12–17-vuotiaiden ryhmäharrastusten jatkamista pitää harkita erityisesti. Jos harrastuksia ei keskeytetä, tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa.

Opetuksen järjestäminen: Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, vapaan sivistystyön oppilaitokset (yli 15-vuotiaiden osalta), ammattikorkeakoulut, ja yliopistot siirtyvät etäopetukseen kuntien päätösten mukaisesti.

Etätyösuositus ja maskin käyttö työpaikoilla: Suositellaan työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Lue lisää: Kaikki Uudenmaan alueelliset suositukset ja rajoitukset Husin sivuilla.